Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Commerce: Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

The document Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce is a part of the Commerce Course DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy.
All you need of Commerce at this link: Commerce

Page No 15.39:
Question 35:
Prepare a Bank Reconciliation Statement from the following particulars as on 31st March 2015:
(i) Cheques were deposited into bank on 25th March for ₹ 20,000. Out of these cheques for ₹ 8,000 were cleared on 4th April, cheques for ₹ 6,000 on 6th April and one cheque for ₹ 1,400 was dishonoured on 7th April.
(ii) Cheques amounting to ₹ 12,000 were issued in March, out of which cheques for ₹ 2,000 were encashed upto 31st March.
(iii) A bill for ₹ 5,000 (discounted with the bank in January) dishonoured on 30th March 2015 and noting charges paid by bank ₹ 50. No information regarding the dishonour was received from the bank in March 2015.
(iv) Cheque issued to a creditor for ₹ 2,000 was through mistake entered in the cash column of the Cash Book. The same has not been presented for payment till today.
(v) Receipt side of the Cash Book (bank column) was undercast by ₹ 100.
(vi) Bank has paid a bill payable amounting to ₹ 2,500 but it has not been entered in the Cash Book.
(vii) A cheque for ₹ 2,000 issued to Mr. X was omitted to be recorded in Cash Book.
(viii) Dr. balance as per Pass Book was ₹ 7,200.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce
Note: Transaction no. (iv) will have no effect on the bank balance as the issued cheque was recorded in the cash column and was not presented for payment till the date of preparation of Bank Reconciliation Statement.

Page No 15.40:
Question 36:
From the following particulars prepare bank reconciliation statement as on 31st March 2015:
(a) Debit balance as per Cash Book ₹ 1,500.
(b) A cheque for ₹ 2,000 issued in favour of X has not been presented for payment.
(c) A bill for ₹ 4,000 retired by bank under a rebate of ₹ 120. The full amount of the bill was credited in Cash Book.
(d) A cheque for ₹ 750 deposited in bank has been dishonoured.
(e) A sum of ₹ 3,600 deposited in the bank has been credited as ₹ 360 in the Pass Book.
(f) Payment side of Cash Book has been undercast by ₹ 100.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce


Question 37:
Raghav & Co. have two bank accounts, Account No. I and Account No. II. From the following particulars relating to Account No. I, find out the balance on that account on December 31, 2016 according to the Cash Book of the firm.
(i) Cheques paid into bank prior to December 31, 2016, but not credited until after that date for ₹ 10,000.
(ii) Transfer of funds from Account No. II to Account No. I recorded by the bank on December 31, 2016 but entered in the Cash Book after that date for ₹ 8,000.
(iii) Cheques issued prior to December, 31 2016 but not presented until after that date for ₹ 7,429.
(iv) Bank charges debited by bank not entered in the Cash Book for ₹ 200.
(v) Interest debited by the bank not entered in the Cash Book ₹ 580.
(vi) Overdraft as per Pass Book ₹ 18,990.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce


Question 38:
From the following particulars, prepare a Bank Reconciliation Statement of Alpha Electronic Motor. Private Ltd. as on 30th September, 2014:
(a) Overdraft on 30th September 2014 as per Pass Book ₹ 10,000.
(b) Cheque deposited in the bank but not recorded in Cash Book ₹ 100.
(c) Cheque received and recorded in the Cash Book but not sent to bank for collection ₹ 1,000.
(d) Several cheques were drawn in the last week of September, totalling ₹ 15,000; of these cheques totalling only ₹ 9,000 were cashed before 30th September.
(e) Similarly, several cheques, totaling ₹ 9,000 were sent for collection; of these cheques of the value of ₹ 1,500 were credited on 5th October and ₹ 2,000 on 7th October, balance being credited before 30th September.
(f) Fees of ₹ 250 was paid directly by the bank but was not recorded in the Cash Book.
(g) In the Cash Book, a bank charge of ₹ 30 was recorded twice while another bank charge of ₹ 50 was not recorded at all.
(h) Interest of ₹ 1,400 was charged by the bank but was not recorded in the Cash Book.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce


Page No 15.41:
Question 39:
The following information relate to the business of Mohit Raina, who requests you to prepare his amended Cash Book and reconcile his Cash Book balance with his Pass Book balance:

   ₹
Balance as per Cash Book (Cr.)40,000
Unpresented cheques72,000
Uncredited cheques13,000

You have been given the following additional information:

(a) The debit side of the Cash Book (Bank Column) has been undercast by ₹ 25,000.

(b) A cheque for ₹ 10,000 paid to a creditor has been wrongly entered in the Cash Column.

(c) Bank commission and other charges ₹ 4,000 have not been recorded in the Cash Book.

ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Question 40:
The bank statement of Mr. James Flint showed an overdraft to the tune of ₹ 60,400 as on 31-12-2014. Cash Book showed a debit balance of ₹ 2,00,120 as on the same date. The following further facts are available:

    ₹
(a)Cheque issued to Tax Consultants was not cashed till 31-12-2014.12,000
(b)Cheque issued to Management Consultancy Services was cashed on 14-1-2015.20,000
(c)Cheque received from M/s General Studies and deposited into the bank was credited in the account on 3-1-2015.2,20,000
(d)Dividend warrant deposited on 29-12-2014 was not credited by the bank till 31-12-2014.74,400
(e)Bank charge not adjusted in books of Mr. Flint till 31-12-2014680
(f)Interest credited by the bank and not adjusted in the books till 31-12-20142,560

Prepare a Bank Reconciliation Statement of Mr. James Flint as on 31-12-2014.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Question 41:
The following facts were extracted as at 31st December 2014 from the books of Rajesh Dogra who keeps a double column Cash Book: 

 
Bank balance as per Cash Book (overdrawn)32,000
Balance as per bank statement (in favour)24,000

₹ 200 commission charged by bank on outstation cheques yet to be taken into account.

A cheque for ₹ 11,000 paid to Shashi Bhushan wrongly entered in the cash column.

Debit side of Cash Book (bank column) undercast by ₹ 1,000. Cheques received from customers ₹ 10,400 deposited on 31-12-2014 but credited by the bank on 2-1-2015.

Cheques issued to suppliers ₹ 76,600 during 2014 not yet presented for encashment.

Prepare a Bank Reconciliation Statement as at 31-12-2014.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Page No 15.42:
Question 42:
Prepare a Bank Reconciliation Statement in the books of Bharti as on 31st January 2017:
(a) Balance as per Pass Book as on 31st January, 2017 was ₹ 62,500.
(b) Cheque of ₹ 17,800 was issued by her on 28th January 2017 but this was not presented for payment till 31st January 2017.
(c) A cheque of ₹ 4,000 issued to Mr. Rahim, was taken in the cash column.
(d) A cheque of ₹ 15,000 was paid into bank but was omitted to be entered in the cash book.
(e) The bank has charged ₹ 55 as its commission and has allowed interest ₹ 50.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Question 43:
Prepare a Bank Reconciliation Statement as on 31st Dec., 2012 from the following transactions:
(i) Bank overdraft as per Pass Book ₹ 22,000 as on 31st Dec.
(ii) On 28th Dec., cheques had been issued for ₹ 50,000 of which cheques worth ₹ 6,000 only had been encashed upto 31st Dec.
(iii) Cheques amounted to ₹ 4,500 had been paid into the bank for collection but out of these only ₹ 1,000 had been credited in the Pass Book.
(iv) The bank has charged ₹ 1,500 as interest on overdraft and the intimation of which has not been received as yet.
(v) Bank has collected ₹ 1,600 directly in respect of interest on investment.
(vi) A cheque of ₹ 1,200 has been debited in bank column of Cash Book, but it was not sent to bank at all.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce


Question 44:
While comparing the cash book of Mayank with the bank pass book on 30th September, 2016 you find the following:
(i) The bank pass book showed a debit balance of ₹ 15,000.
(ii) Bank paid insurance premium ₹ 2,000, but it was recorded as ₹ 200 only in cash book.
(iii) Cheques issued in favour of suppliers in September, 2016 amounted to ₹ 55,000, but cheques for ₹ 50,000 only were presented for payment upto 30th September, 2016.
(iv) Direct deposit of ₹ 10,000 in Mayank's bank account by a customer on 25th September, 2016 had not been recorded in the cash book.
(v) Dividend collected by bank, but not recorded in cash book ₹ 1,000.
(vi) Bank charged ₹ 300 for its services, but they were yet to be recorded in cash book.
(vii) Cheques amounting to ₹ 78,000 were deposited with bank in the last week of September, 2016 but cheques for ₹ 51,000 only had been cleared before 1st October, 2016.

Prepare the bank reconciliation statement ascertaining bank balance/overdraft as per cash book.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce


Page No 15.43:
Question 45:
On 30th June, 2016, the pass book of Nataraj showed a bank overdraft of ₹ 46,000. The following additional information is available. You are required to prepare a bank reconciliation statement as on the above mentioned date:
(i) Out of total cheques issued, cheques for ₹ 22,000 have not been presented for payment so far.
(ii) Cheques paid into bank for collection, but not yet cleared total ₹ 31,000.
(iii) Bank has charged ₹ 2,300 as interest on overdraft; it does not appear in cash book.
(iv) A customer has directly deposited ₹ 8,300 with bank in Nataraj's account for which there is no entry in cash book.
(v) Dividend on shares collected by bank and credited in the pass book amounts to ₹ 2,000 for which no intimation has been given to Nataraj so far.
(vi) A bill for ₹ 10,000 discounted with the bank was dishonoured on maturity. Bank has debited Nataraj with ₹ 10,100 including ₹ 100 for noting charges, the transaction has not yet been recorded in cash book.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Question 46:
On 31st December, 2014, pass book shows debit balance of ₹ 7,500. From the following particulars, prepare a Bank Reconciliation Statement:
(a) Cheques paid in for collection amounted to ₹ 20,600 but cheques of ₹ 7,800 were credited on 3rd January, 2015.
(b) A cheque of ₹ 1,000 debited in cash book was omitted to be banked.
(c) Cheques of ₹ 7,800 were drawn on 27th December of which cheques of ₹ 2,400 were cashed upto 31st December.
(d) A cheque of ₹ 800 was banked and credited, but omitted to be recorded in cash book.
(e) Bank charged interest on Overdraft ₹ 650.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

Question 47:

From the following particulars make out the Bank Reconciliation Statement as on 31st December 2016.
(a) Pass book showed a credit balance of ₹ 15,000 on 31st December 2016.
(b) Cheques of ₹ 17,500 were issued but cheques of ₹ 12,000 only presented for payment till 31st December.
(c) Cheques of ₹ 10,000 were sent to the bank for Collection. Out of which cheques of ₹ 2,000 were credited in the month of January 2017.
(d) Bank paid ₹ 300 as per standing instructions but no record made in the cash book.
(e) Bank charged interest on overdraft ₹ 800 and it was entered twice in pass book by bank.
(f) ₹ 40 as bank charges not recorded in the cash book.
(g) Bank receives ₹ 200 as interest on debentures, but no information being sent to the customer.
ANSWER:
Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

The document Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce is a part of the Commerce Course DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy.
All you need of Commerce at this link: Commerce

Related Searches

Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

,

Important questions

,

Free

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

video lectures

,

Exam

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Bank Reconciliation Statement (Part - 5) Notes | Study DK Goel Solutions - Class 11 Accountancy - Commerce

,

pdf

,

past year papers

;