Board Paper Of Class 10 2016 English Delhi(SET 1) - Solutions Class 10 Notes | EduRev

Past Year Papers For Class 10

Created by: Vinay Thomas

Class 10 : Board Paper Of Class 10 2016 English Delhi(SET 1) - Solutions Class 10 Notes | EduRev

The document Board Paper Of Class 10 2016 English Delhi(SET 1) - Solutions Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Past Year Papers For Class 10.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Ques 1: Read the passage given below and answer the questions that follow:
If you are addicted to coffee, and doctors warn you to quit the habit, don’t worry and just keep relishing the beverage, because it’s not that bad after all! In fact, according to a new study, the steaming cup of Java can beat fruits and vegetables as the primary source of antioxidants. Some studies state that coffee is the number one source of antioxidants in American diet, and both caffeinated and decaf versions appear to provide similar antioxidant levels.
Antioxidants in general have been linked to a number of potential health benefits, including protection against heart diseases and cancer, but Vinson, a dietitian said that their benefits ultimately depend on how they are absorbed and utilized in the body. The research says that coffee outranks popular antioxidant sources like tea, milk, chocolate and cranberries. Of all the foods and beverages studied, dates actually have the most antioxidants based solely on serving size, but since dates are not consumed anywhere near the level of coffee, the drink comes as the top source of antioxidants, Vinson said.
Besides keeping you alert and awake, coffee has been linked to an increasing number of potential health benefits, including protection against liver and colon cancer, type 2 diabetes, and Parkinson’s disease, according to some recently published studies.
The researchers, however, advise that one should consume coffee in moderation, because it can make you jittery and cause stomach pains.


(a) What do doctors advise us about the habit of drinking coffee?
(b) What are the two versions of coffee that are drunk in America?
(c) State any two benefits of antioxidants.
(d) What does Vinson say about the consumption of antioxidants?
(e) Name any two popular sources of antioxidants.
(f) How does coffee outrank dates in the level of antioxidants?
(g) Mention any two benefits of coffee.
(h) What do researchers warn us about the excessive use of coffee? 

Ans: 
a) The doctors advise us to quit the habit of drinking coffee.

b) The two versions of coffee that are drunk in America are caffeinated and decaf.
c) The two benefits of antioxidants are protection against heart diseases and cancer.
d) Vinson says that the consumption of antioxidants depends on how they are absorbed and utilised in the body.
e) Two popular sources of antioxidants are milk and chocolate.
f) Coffee outranks dates in the level of antioxidants, as dates are not consumed everywhere.
g) The two benefits of coffee are protection against liver and colon cancer and Parkinson's disease.
h) The researchers warn us about the excessive use of coffee because it can make us feel jittery and cause stomach pains.

Ques 2: Read the following passage carefully:

Gandhiji As a Fund Raiser

Gandhiji was an incurable and irrestible fund raiser. He found special relish in getting jewellery from women. Ranibala of Burdwan was ten years old. One day she was playing with Gandhiji. He explained to her that her bangles were too heavy for her delicate little wrists. She removed the bangles and gave them away to Gandhiji.
He used to talk jokingly to small girls and created distaste for ornaments and created a desire in them to part with the jewellery for the sake of the poor. He motivated them to donate their jewellery for social usage.
Kasturbai didn’t appreciate this habit of Gandhiji. Once she stated calmly, ‘You don’t wear jewels, it is easy for you to get around the boys. But what about our daughters-in-law ? They would surely want them.
Well!” Gandhiji put in mildly, "our children are young and when they grow up they will not surely choose wives who are found of wearing jewellery.” Kasturbai was very upset with the answer.
Gandhiji was determined to keep the jewels to raise community fund. He was of the opinion that a public worker should accept no costly gifts. He believed that he should not own anything costly, whether given or earned. Kasturbai was a female with a desire to adorn. But Gandhiji moved towards renunciation and donated every penny earned in South Africa to the trustees for the service of South African Indians.

 

2.1 Answer the questions given below:
(a) How did Gandhiji create a distaste for jewellery in Ranibala?
(b) What was Kasturbai’s apprehension about their daughters-in-law?
(c) What solution did Gandhiji suggest for the problem posed by Kasturbai?
(d) How did Gandhiji serve the community?

 

2.2 Find meanings of the words given below from the options that follow:
(e) incurable (para 1)
(i) unreliable
(ii) untreatable
(iii) disagreeable
(iv) unbeatable

 

(f) motivated (para 2)
(i) encouraged
(ii) emboldened
(iii) incited
(iv) softened

 
(g) upset (para 4)
(i) puzzled
(ii) furious
(iii) confused
(iv) distressed

 
(h) renunciation (para 5)
(i) giving up
(ii) disagreement
(iii) opposition
(iv) termination

Ans: 
a) Gandhiji created a distaste for jewellery in Ranibala by explaining to her that her bangles were too heavy for her delicate little wrists.

b) Katurbai's apprehension about their daughters-in-law was that they would surely want to wear jewellery.
c) Gandhiji's solution for the problem posed by Kasturbai was that their sons will not surely choose women who are fond of wearing jewellery.
d) Gandhiji served the community by getting the jewellery from women to raise funds.
e) (ii) untreatable
f) (i) encouraged
g) (iv) distressed
h) (i) giving up

Ques 3: Nowadays, we see the rise in prices of edible things like pulses, onions, oils and some other products. The layman is facing hardship on account of it. Write a letter in 120-150 words to the editor of a reputed daily requesting him to highlight the difficulties faced by common man due to rise in prices. Sign yourself as Pranjal/Praneeta living at 124, Vivek Vihar, Delhi.

OR

“A man's manners are a mirror in which he shows his portrait.” This quote highlights the importance of good manners in life. Write an article for your school magazine on “Good Manners.' You may use the following hints with your own ideas.

Hints: First step to success − need for good manners − make life easy with politeness − create goodwill − use words like thank you, please, sorry − important words − well mannered people liked by all.

Ans: 
124, Vivek Vihar, Delhi

15 March 2016


The Editor

The Hindustan Times

Kasturba Gandhi Marg

New Delhi
Subject: Rise in prices of edible things.
Sir

Through the esteemed columns of your daily newspaper, I would like to draw the attention of the concerned authorities towards a steep increase in the prices of the essential commodities like pulses, onions, oils and some other products over the past few days.
The first and foremost reason for this price rise is black marketing and hoarding by the traders at various levels. They stock the goods, curb the supply and create an artificial scarcity of goods, due to which the supply decreases as compared to its demand and the price rises. The people in the lower and middle-income group are affected the most as they have limited income and are not able to spend so much on these commodities. At the same time, they cannot do without such essential commodities.
I would be grateful to you if you help us in bringing this problem in front of the concerned authorities so that such a situation can be controlled soon. Kindly do the needful at the earliest.
Yours truly

Praneeta


OR

A possible way to approach to this article can be using the below-mentioned value points:
Good manners are very important in one's life.

They make you a complete person.

A person who has good manners leads a perfect life.

Your manners reflect your upbringing and your attitude towards life.

A well-mannered person is liked by one and all.

Ques 4: Write a story in 150-200 words from the outline given below:

Cold winter night − all sound asleep − a thudding sound − switched on lights − hurried footsteps − followed − …....

OR

“The date of examination was declared ________ I was horrified _________ My parents helped me _________ reached the examination centre _________ examination commenced _________ took a sigh of relief _________ stood first in the class.

The hints of the story are given above. You can start the story by using hints with your own ideas but you cannot change the end. Write the story in 150-200 words.

Ans: It was a cold winter night, and I went to sleep in my room after talking to my parents. In the middle of the night, I started to hear some weird noises. I got out of my bed to look around, but could not see anything. When I was going to my bed again, I heard a thudding sound. I got scared and ran to my parents room, but they were asleep. Now, the noise was coming from the kitchen and I hurried my footsteps towards the kitchen. I could feel somebody following me. I quickly switched on the lights and all of them shouted 'Happy Birthday'. My cousins were standing there with the cake on the table and gifts in their hands to wish me birthday. My parents came from their room to wish me as well, and it was their idea to scare me. I cut the cake and we all enjoyed the snacks, and also played some games. Though it was the best birthday surprise, it was also very scary.
OR
The date of final examinations was declared, and it was our last exam. I was awake the night before the exam and slept at 5 in the morning for some rest. I had put an alarm for 8 a.m, as the exam was scheduled to start at 10. All of a sudden I opened my eyes, and it was 9.30. I panicked and started crying, as there was no chance that I could have reached the centre on time. My parents thought that I was getting ready, so they didn't come to wake me up. So my parents decided to drop me at the examination centre before they left for their office. On the way, we got stuck in the traffic, and there seemed no way out to get out of the traffic. Only 10 minutes left for the exam to start. Finally, I decided to run towards the centre. When I reached the examination centre, I was already ten minutes late. Initially, the teacher did not allow me to enter. I pleaded her, but she did not listen. Finally, my father came and requested the teacher, and she eventually agreed. The examination commenced and I took a sigh of relief. And when the results came, I had scored the highest in this subject and also stood first in my class.

Ques 5: Read the sentence given below and fill in the blanks in it by choosing the most appropriate options from the ones that follow :


He was (a) ________ at the news (b) _________ the success of a poor candidate (c) _________ got the highest number of votes in Bihar election.


(a) (i) surprising
(ii) surprise
(iii) surprised
(iv) having surprised


(b) (i) of
(ii) for
(iii) to
(iv) by


(c) (i) which
(ii) whose
(iii) whom
(iv) who

Ans: He was surprised at the news of the success of a poor candidate who got the highest number of votes in Bihar election. 

Ques 6: The following paragraph has not been edited. There is one error in each line against which a blank has been given. Write the error and the correction in your answer sheet against the correct blank number as given in the example. Remember to underline the word that you have supplied.

 

 
 ErrorCorrection
Research is an detailed study of ae.g. an a _________
subject undertaking on a systematic(a) _________   _________
basis in order to increase a stock of(b) _________   _________
knowledge, including knowledge for man,(c) _________   _________
culture and society, that the use of this stock(d) _________   _________
of knowledge to devise new applications.

Ans: 

ErrorCorrection
a) undertakingundertaken
b) a  the
c) forof
d) thatand


Ques 7: Rearrange the jumbled words and phrases into meaningful sentences. The first one has been done as an example.
Example: in/the cactus/very hot,/grows/dry places
The cactus grows in very hot, dry places.
(a) do not/leaves/have/they/but/spiny/needles
(b) flowers/and/bloom/some of them/cacti/at night/are big
(c) absorb/from fog/water/in the air/cacti can 

Ans: 
a) They do not have leaves but spiny needles.
b) Cacti flowers are big and some of them bloom at night.
c) Cacti can absorb water from fog in the air.

Ques 8: Read the extract given below and answer the questions that follow:
These meadows aren't worth much to me. They only come to five dessiatins, and are worth perhaps 300 roubles, but I can't stand unfairness. Say what you will, I can't stand unfairness.
(a) Who speaks the above lines and to whom?
(b) How much are the meadows worth?
(c) Find a word in the extract the means 'not based on what is just.'
OR
I even considered fleeing to my hometown, where I could have been a real lawyer right away, without going through this unpleasant training period.
(a) Who is 'I'?
(b) How did 'I' suffer during the training period?
(c) What does the word, 'fleeing' mean?

Ans: 
(a) The above lines are spoken by Natalya to Lomov.
(b) The meadows are worth 300 roubles.
(c) The word 'unfairness' refers to something 'not based on what is just'.

OR

(a) 'I' is the narrator of the story.
(b) The narrator worked as a junior assistant clerk in a big law firm where he was usually sent to serve sermons to the shady parts of the city.
(c) Here, 'fleeing' means to run away from an unpleasant situation.

Ques 9: Answer the following questions in 30-40 words each:

(a) How did Valli react when she saw the dead cow by the roadside?
(b) What legends are associated with the origin of tea?
(c) Why does Noodle tell Think-Tank about the books?
(d) Why did Matilda not want to see her rich friends? 
Ans:
(a) When Valli saw the dead cow by the roadside, she refused to look out of the window. It was the same cow that was running in front of their bus, during their trip to the town. She was overcome with sadness. The memory of the dead cow haunted her and she was subdued for the rest of the journey.
(b) There are two legends that are associated with the origin of tea. The first one is about a Chinese emperor who used to drink boiled water. One day a few leaves of the twigs fell into the boiling water and they gave it a delicious flavour. It is said that they were tea leaves.The other is an Indian legend. Once a Buddhist monk had cut off his eyelids to avoid sleep during meditations. Ten tea plants grew out of his eyelids. The leaves, when added in boiling water and then consumed, banishes sleep.
(c) The apprentice Noodle informed his master, Think-Tank that the books, which he was considering as sandwiches used to be eaten by the human being, were used as some sort of communication device. The human beings did not listen to the 'sandwiches', but they opened and watched them.
(d) Matilda was not satisfied with what her life had to offer and was ashamed of her status. As she was humiliated by her lower-middle-class existence, she, generally, avoided meeting her rich friends like Mme Forestier, a wealthy lady, whom she knew from her days at the convent school.

Ques 10: Answer the following in 150-200 words :
Anne Frank's statement, "What one Christian does is his own responsibility, what one Jew does reflects on all Jews" presents not only hatred for the Jews but also their pitiable condition in the world. Comment.

 Or

Anne's mother never showed her interest in Anne Frank and remained indifferent to her. Describe the character of Anne's mother, Edith Frank in the light of this remark.

 Or

How did a story book, 'Little Lord Fauntleroy' open a window of knowledge to Helen and help to shape her career?

 Or

Helen's statement, "We worked hard and faithfully, yet we did not quite reach our goal" tells us about her failure to achieve the goal at the Wright-Humason School in New York City. What was the goal that she failed to achieve there?

Ans: 
Anne Frank, in her novel, shows strong hostility for antisemitism. Antisemitism is the discrimination and prejudice towards Jews. There are numerous instances of Anne Frank addressing the discrimination done with the Jewish people. Anne talks about how Jewish people were dehumanised not only by being identified as 'lesser beings', but also by being held to higher standards of conduct than other people. What for a non-Jewish person would be considered a mistake, for a Jewish person could be considered proof of a collective inferiority.
Anne felt bad about the situation where she was safe, but her Jewish brothers and sisters were suffering. People who survived the holocaust were also sad and guilty of loosing their family members. In her diary, Anne writes a list of things that are no longer permitted.
She mentions how their freedom was severely restricted by a series of anti-Jewish decrees. Jews were required to wear a yellow star. Jews were forbidden to use trams or ride in cars. They were required to do their shopping at a particular time. They were forbidden to attend theaters, movies or any other forms of entertainment. Anne shows utmost resentment at the treatment of Jews and in this regard she compares Jews with Christians, who enjoy the liberty of doing what they want. On the contrary, every act of a Jew is strictly guided and checked.      
OR

Edith Frank, the mother of Anne Frank, was a calm, composed and serious woman. In her nature and behaviour, she was an exact opposite of her daughter. Because of this contrast, they did not understand each other. Their discussion often ended in tears and Anne ran for comfort to her father. Edith always wanted to treat both her daughters equally but the behaviour of Anne was impolite and this distanced Edith from her daughter.
Anne accuses her mother, Edith Frank, of being cold and tactless. Although it is evident to the readers that Anne’s mother is hurt by her daughter’s rebuffs, Anne blames her mother of instigating that dynamic in their relationship.
Anne finds her mother cold. She distances herself from her mother, clinging to the belief that the relation with the mother should be of a role model and not that of a friend. Since she does not feel close to her mother and resents that she must practice religion just to make her happy. Anne is very frustrated by the way her family criticizes her. She wants to be taken seriously and not treated like a child. The fact that frustrates her the most is that her mother too criticises her.
The contrast in the character of Edith Frank and Anne Frank is the reason for the differences between the two. And this is why Anne's mother never showed her interest in Anne Frank and remained indifferent to her.
OR
The book "Little Lord Fauntleroy" dates the very beginning of Helen Keller's true interest in books.
She read parts of many books before reading this book but this was the first book of any consequence that she read with in-depth understanding.
The book was introduced to Helen by her teacher when she was reading 'The Scarlet Letter'. The teacher said to her that the book is about a small boy, whom she will like more that the character of Pearl in 'The Scarlet Letter'. And indeed, the book proved to be very impactful for Helen.
The book was her sweet and gentle companion all through her childhood. The book came out to be the stepping stone for Helen Keller's success and her career as the book instigated the desire to read in her. Mr. Anagnos embossed the story for Helen. She was so fascinated by the book that she read it again and again until she knew it by heart.
It was only after reading "Little Lord Fauntleroy" written by Frances Hodgson Burnett that she read other masterpieces such as Lamb's "Tales from Shakespeare," "A Child's History of England" by Dickens, "The Arabian Nights," "The Swiss Family Robinson," "The Pilgrim's Progress," "Robinson Crusoe," "Little Women," and "Heidi.
OR
In the summer of 1984, Helen Keller went to Wright-Humason School for the Deaf in New York City to receive the training for vocal culture and lip reading. It was with the help of Miss Reamy, the German teacher, who used the manual alphabet, that helped Helen acquire a small vocabulary. They also talked together in German and, in a few months Helen could understand almost everything she said.
At the school, Helen acquired the knowledge of German easily. It was French that troubled her. Madam Olivier, the French lady did not know the manual alphabet and was obliged to give her instruction orally. She couldn't learn what Madam Olivier said as she couldn't read her lips easily.
Helen's progress in lip-reading and speech was not what her teachers hoped. The ambition to speak like other people was not accomplished. Helen Keller made the mistake of 'guessing' what was being said. She also jumped into conclusions that aggravated her difficulty. She then believed that the exceptions of her teachers and also herself was set too high. And this she regarded as the reason for the pitfall. Thus, the progress of Helen Keller was not what she and her teachers expected. This is when she worked hard and effectively but couldn't reach the goal.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

video lectures

,

Board Paper Of Class 10 2016 English Delhi(SET 1) - Solutions Class 10 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

Exam

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

,

Free

,

Sample Paper

,

pdf

,

past year papers

,

ppt

,

Board Paper Of Class 10 2016 English Delhi(SET 1) - Solutions Class 10 Notes | EduRev

,

Summary

,

mock tests for examination

,

Board Paper Of Class 10 2016 English Delhi(SET 1) - Solutions Class 10 Notes | EduRev

;