Calendars - Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev

Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI)

Created by: Bakliwal Institute

LR : Calendars - Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev

The document Calendars - Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev is a part of the LR Course Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI).
All you need of LR at this link: LR

1. What day of the week does May 28 2006 fall on

A. Saturday B. Monday C. Sunday D. Thursday

 

Answer: Option C

Explanation:

28th May 2006 = (2005 years + period from 1-Jan-2006 to 28-May-2006)

We know that number of odd days in 400 years = 0
Hence the number of odd days in 2000 years = 0 (Since 2000 is a perfect multiple of 400)

Number of odd days in the period 2001-2005
= 4 normal years + 1 leap year 
= 4 x 1 + 1 x 2 = 6

Days from 1-Jan-2006 to 28-May-2006 = 31 (Jan) + 28 (Feb) + 31 (Mar) + 30 (Apr) + 28(may)
= 148

148 days = 21 weeks + 1 day = 1 odd day

Total number of odd days = (0 + 6 + 1) = 7 odd days = 0 odd day
0 odd day = Sunday

Hence May 28 2006 is Sunday.


2. What will be the day of the week 15th August, 2010?

A. Thursday B. Sunday C. Monday D. Saturday

 

Answer: Option B

Explanation:

15th Aug 2010 = (2009 years + period from 1-Jan-2010 to 15-Aug-2010)

We know that number of odd days in 400 years = 0
Hence the number of odd days in 2000 years = 0 (Since 2000 is a perfect multiple of 400)

Number of odd days in the period 2001-2009
= 7 normal years + 2 leap year 
= 7 x 1 + 2 x 2 = 11 = (11 - 7x1) odd day = 4 odd day

Days from 1-Jan-2010 to 15-Aug-2010 
= 31 (Jan) + 28 (Feb) + 31 (Mar) + 30 (Apr) + 31(may) + 30(Jun) + 31(Jul) + 15(Aug)
= 227

227 days = 32 weeks + 3 day = 3 odd day

Total number of odd days = (0 + 4 + 3) = 7 odd days = 0 odd day
0 odd day = Sunday
Hence 15th August, 2010 is Sunday.


3. Today is Monday. After 61 days, it will be

A. Thursday B. Sunday C. Monday D. Saturday

 

Answer: Option D

Explanation:

61 days = 8 weeks 5 days = 5 odd days

Hence if today is Monday, After 61 days, it will be = (Monday + 5 odd days)
= Saturday

 

4. On what dates of April, 2001 did Wednesday fall?

A. 2nd, 9th, 16th, 23rd

B. 4th, 11th, 18th, 25th

C. 3rd, 10th, 17th, 24th

D. 1st, 8th, 15th, 22nd, 29th

 

Answer: Option B

Explanation:

We need to find out the day of 01-Apr-2001

01-Apr-2001 = (2000 years + period from 1-Jan-2001 to 01-Apr-2001)

We know that number of odd days in 400 years = 0
Hence the number of odd days in 2000 years = 0 (Since 2000 is a perfect multiple of 400)

Days from 1-Jan-2001 to 01-Apr-2001 = 31 (Jan) + 28 (Feb) + 31 (Mar) + 1(Apr) = 91
91 days = 13 weeks = 0 odd day

Total number of odd days = (0 + 0) = 0 odd days
0 odd day = Sunday. Hence 01-Apr-2001 is Sunday.

Hence first Wednesday of Apr 2011 comes in 04th and successive Wednesdays come in 11th, 18th and 25th

 

5. How many days are there in x weeks x days

A. 14x

B. 8x

C. 7x2

D. 7

 

Answer: Option B

Explanation:

x weeks x days =(7×x)+x=7x+x=8x=(7×x)+x=7x+x=8x days


6. The calendar for the year 2007 will be the same for the year

A. 2017

B. 2018

C. 2014

D. 2016

 

Answer: Option B

Explanation:

For a year to have the same calendar with 2007 ,the total odd days from 2007 should be 0.

Calendars - Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev

 

7. Which of the following is not a leap year?

A. 1200

B. 800

C. 700

D. 2000

 

Answer: Option C

Explanation:

Remember the leap year rule (Given in the formulas)

1. Every year divisible by 4 is a leap year, if it is not a century.
2. Every 4th century is a leap year, but no other century is a leap year.

800,1200 and 2000 comes in the category of 4th century (such as 400,800,1200,1600,2000 etc). 
Hence 800,1200 and 2000 are leap years

700 is not a 4th century, but it is a century. Hence it is not a leap year


8. 01-Jan-2007 was Monday. What day of the week lies on 01-Jan-2008?

A. Wednesday

B. Sunday

C. Friday

D. Tuesday

 

Answer: Option D

Explanation:

Given that January 1, 2007 was Monday.

Odd days in 2007 = 1 (we have taken the complete year 2007 because we need to find out the odd days from 01-Jan-2007 to 31-Dec-2007, that is the whole year 2007)

Hence January 1, 2008 = (Monday + 1 Odd day) = Tuesday


9. 8th Dec 2007 was Saturday, what day of the week was it on 8th Dec, 2006?

A. Sunday

B. Tuesday

C. Friday

D. Tuesday

 

Answer: Option C

Explanation:

Given that 8th Dec 2007 was Saturday

Number of days from 8th Dec, 2006 to 7th Dec 2007 = 365 days
365 days = 1 odd day

Hence 8th Dec 2006 was = (Saturday - 1 odd day) = Friday

 

10. On 8th Feb, 2005 it was Tuesday. What was the day of the week on 8th Feb, 2004?

A. Sunday

B. Friday

C. Saturday

D. Monday

 

Answer: Option A

Explanation:

Given that 8th Feb, 2005 was Tuesday

Number of days from 8th Feb, 2004 to 7th Feb, 2005 = 366 (Since Feb 2004 has 29 days as it is a leap year)

366 days = 2 odd days
Hence 8th Feb, 2004 = (Tuesday - 2 odd days) = Sunday

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

video lectures

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

MCQs

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

past year papers

,

Important questions

,

Exam

,

Calendars - Examples (with Solutions)

,

study material

,

Logical Reasoning LR Notes | EduRev

,

Calendars - Examples (with Solutions)

,

Logical Reasoning LR Notes | EduRev

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

Calendars - Examples (with Solutions)

,

pdf

,

Logical Reasoning LR Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

;