Class 7  >  Mathematics (Maths) Class 7  >  Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Document Description: Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals for Class 7 2022 is part of Mathematics (Maths) Class 7 preparation. The notes and questions for Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals have been prepared according to the Class 7 exam syllabus. Information about Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals covers topics like Multiple Choice Questions, State True / False., Short Answer Type Questions, Fill in the Blanks and Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Example, for Class 7 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals.

Introduction of Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals in English is available as part of our Mathematics (Maths) Class 7 for Class 7 & Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals in Hindi for Mathematics (Maths) Class 7 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 7 Exam by signing up for free. Class 7: Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
Table of contents
Multiple Choice Questions
State True / False.
Short Answer Type Questions
Fill in the Blanks
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Multiple Choice Questions

Ques 1: Rain needs to double her pizza recipe to make enough. If the single recipe calls for Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7 cups of flour, how much flour will she need?

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7 

Ans:  The correct answer is Option (c) Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7 

Ques 2: What is the fraction of the shaded area?

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

(a) 2/3
(b) 1/3
(c) 1/4
(d) None of these

Ans: The correct answer is Option (a); 2/3


Ques 3: Guru reads 3/5 of a book. He finds that there are still 80 pages left to be read. What is the total number of pages in the book?

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400

Ans. The correct answer is Option (b)

Ques 4: Choose the figures where the fraction represented by the shaded portion has a denominator of 5.

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Ans: The correct answer is Option (c); shaded reason = 4/5

Ques 5: Find one-fifth of the flower collection.  Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

(a) 4
(b) 16
(c) 2
(d) 8

Ans: The correct answer is Option (a); 20 ÷ 5= 4



State True / False.

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Ques 1: A decimal fraction is a fraction where the denominator is 10 or higher power of 10.

Ans. True


Ques 2: Every integer can be expressed as a fraction.

Ans. False


Ques 3: Like decimals have the same number of decimal places.

Ans. True


Ques 4: Natural numbers can be expressed as a proper fraction.

Ans. False


Ques 5: The reciprocal of 2727 is 7272

Ans. True


Ques 6: The reciprocal of a proper fraction is a proper fraction.

Ans. False


Ques 7: The reciprocal of an improper fraction is an improper fraction

Ans. False


Ques 8: The product of 7 and 364364 is 31123112

Ans. True


Short Answer Type Questions

Ques 1: Divide  Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Ans: 5/6


Ques 2: Karim had 20 toffees. He took these toffees with him to a picnic with four of his friends. Karim along with friends shared these toffees equally. How many toffees did each one get?

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Ans: 4 Toffees


Ques 3: How long is 88.6 km than 48 km? 

Ans: 40.6 km


Ques 4: If the cost of 20 pens is ₹ 356.80, then find the cost of a pen.

Ans: 17.84


Ques 5: Karina bought 5 kg 500g apples and 3 kg 250g of oranges. Shivani bought 4kg 200g mangoes and 4kg 500g guavas. Who bought more fruits and how much?

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Ans: Kartikeya, 50 g


Ques 6: Express in kg: 

(a) 4730g
(b) 8kg 4g

Ans: 
(a) 4.730 kg
(b) 8.004 kg


Ques 7: Soumya ate 2/5 part of an apple and her younger brother Somu ate the remaining part. What part of the apple did Sonu eat? Who had the longer share and by how much? 

Ans: 3/5 part Somu had the large share, 1/5


Ques 8: Convert:
(a) 0.25 into fraction 
(b) 19/20 to decimal form

Ans: 
(a) 1/4      
(b) 0.95


Ques 9: Simplify:
(a) Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
(b)Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
(c) Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
(d) Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
(e) 0.089 × 0.76 ÷ 0.19

Ans: (a) 1
(b) 12
(c) 2.1
(d) 1/3
(e) 0.356


Ques 10: Each side of a square field is 5.5m. Find the perimeter of the square field. 

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Ans: 22 m


Ques 11: Write the pictorial representation of the shaded portion in the form of a fraction.

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Ans: 

i). There are 2 shaded parts.

The total number of parts is 4.

Thus, the required fraction representing the shaded part is 2 / 4 or 1 / 2.

ii). There are 8 shaded parts.

The total number of parts is 9.

Thus, the required fraction representing the shaded part is 8 / 9.

iii). There are 4 shaded parts.

The total number of parts is 8.

Thus, the required fraction representing the shaded part is 4 / 8 or 1 / 2.

iv). There is 1 shaded part.

The total number of parts is 4.

Thus, the required fraction representing the shaded part is 1 / 4.

v). There are 3 shaded parts.

The total number of parts is 7.

Thus, the required fraction representing the shaded part is 3 / 7.

vi). There are 3 shaded parts.

The total number of parts is 12.

Thus, the required fraction representing the shaded part is 3 / 12 or 1 / 4.

vii). There are 10 shaded parts.

The total number of parts is 10.

Thus, the required fraction representing the shaded part is 10 / 10 or 1 whole.

viii). There are 4 shaded parts.

The total number of parts is 9.

Thus, the required fraction representing the shaded part is 4 / 9.

ix). There are 4 shaded parts.

The total number of parts is 8.

Thus, the required fraction representing the shaded part is 4 / 8 or 1 / 2.

x). There is 1 shaded part.

The total number of parts is 2.

Thus, the required fraction representing the shaded part is 1 / 2.


Fill in the Blanks
Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Ques 1: The two-third of 42 is __________. 

Ans: 28


Ques 2: Find the missing number :
(a)Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7
(b) Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

Ans: 

(a) 1/4
(b) 37


Ques 3: A fraction is a number which can be written in the form a/b, where a, b are   _____numbers and b ≠ 0.

Ans: whole


Ques 4: If numerator and denominator of a fraction have no common factor other than 1, then the fraction is said to be in its________________ form.

Ans: simplest


Ques 5: If cd=m×am×bcd=m×am×b ,then fractions abab and cdcd  are called_____________ fractions because they represent the _________portion of the whole.

Ans: equivalent, same


Ques 6: The value of the product of two proper fractions is__________ than each of the two fractions.

Ans: less


Ques 7: The product of two improper fractions is__________________ than the two fractions.

Ans: greater


Ques 8: A fraction whose denominator is any of the numbers 10,000, 1000 etc, called a____________

Ans: decimal fraction


Ques 9: 11.5 ÷ _______________ =1.

Ans: 11.5


Ques 10: If 312.5 ÷ 25 = 12.5, then value of 3.125 ÷ 25 is_____________.

Ans:  0.125


Ques 11: The product of a proper and an improper fraction is____________ than the improper fraction and __________then the proper fraction.

Ans:  less, greater


Ques 12: When a decimal number is multiplied by 10,000 or 1000 the digits in the product are same as in the decimal number but the decimal point in the product is shifted to the ___________by as, many of places as there are zeros over one.

Ans: right

The document Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7 is a part of the Class 7 Course Mathematics (Maths) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Related Searches

study material

,

past year papers

,

pdf

,

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

,

Summary

,

Free

,

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

Exam

,

video lectures

,

Extra Questions

,

Worksheet Question Answers: Fractions & Decimals Notes | Study Mathematics (Maths) Class 7 - Class 7

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

ppt

;