Class 6  >  Mathematics (Maths) Class 6  >  Worksheet Questions: Whole Numbers- 2

Worksheet Questions: Whole Numbers- 2 - Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Steps to calculate predecessor Steps to calculate predecessor 

Ques 1: Predecessor of: 
(a) 2340 is __________
(b) 25621 is __________
Ans: (a) 2339
(b) 25620

Steps to calculate successorSteps to calculate successor

Ques 2: Successor of: 
(a) 21029 is __________
(b) 7810 is __________
Ans: (a) 21030
(b) 7811

Ques 3: Match the following:

(i) Predecessor of smallest 5-digit number
(a) 100000
(ii) Successor of largest 5-digit number
(b) 1000
(iii) Successor of largest 3-digit even number
(c) 9999
(iv) Predecessor of smallest 4-digit odd number
(d) 999

Ans.
(i) ↔ (c)
(ii) ↔ (a)
(iii) ↔ (d)
(iv) ↔ (b)

Ques 4: A boy is moving from one tree to another find the position of the boy from number line?
(i) 
Worksheet Questions: Whole Numbers- 2 - Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
(ii) 
Worksheet Questions: Whole Numbers- 2 - Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
(iii)  
Worksheet Questions: Whole Numbers- 2 - Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
Ans: (i) Position of boy is 7 units (4 + 3 = 7)
(ii) Position of boy is 9 – 3 = 6 units
(iii) Position of boy is 4 × 3 = 12 units

Ques 5: Represent the following on a number line:
(i) 5 + 3
(ii) 10 – 6
(iii) 2 × 5
Ans. 
(i) Worksheet Questions: Whole Numbers- 2 - Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
(ii)Worksheet Questions: Whole Numbers- 2 - Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6
(iii)Worksheet Questions: Whole Numbers- 2 - Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Ques 6: Simplify by using suitable re-arrangement:
(i) 417 + 225 + 583
(ii) 4 × 537 × 25
(iii) 8212 + 284 + 788 + 716
(iv) 125 × 4 + 125 × 8
Ans: (i) 1,225
(ii) 53,700
(iii) 10,000
(iv) 1,500

Ques 7: Find the value of following using suitable properties:
(i) 437 × 102
(ii) 925 × 99
(iii) 143 × 22 + 143 × 8
(iv) 12345 × 15 – 2469 × 25
(v) 92785 × 98 + 92785 × 2
Ans: (i) 44,574
(ii) 91,575
(iii) 4,290
(iv) 1,23,450
(v) 92,78,500

Ques 8: Write the smallest 3-digit number which will not change on reversing the digits.
Ans: 101

Ques 9: The difference of smallest 3-digit number and its predecessor is __________.
Ans: 1

Ques 10: Write 'True' or 'False' for the following statements:
(i) The product of two odd numbers is always odd.
(ii) The product of two even numbers is always even.
(iii) The sum of two odd numbers is always odd.
(iv) The difference of one even and an odd number is always even.
(v) The difference of two odd numbers is always even.
Ans: (i) True
(ii) True
(iii) False
(iv) False
(v) True

The document Worksheet Questions: Whole Numbers- 2 - Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Mathematics (Maths) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
168 videos|282 docs|43 tests
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
168 videos|282 docs|43 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Important questions

,

MCQs

,

Summary

,

Exam

,

video lectures

,

ppt

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

Objective type Questions

,

pdf

,

study material

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Worksheet Questions: Whole Numbers- 2 - Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

,

Worksheet Questions: Whole Numbers- 2 - Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

,

Worksheet Questions: Whole Numbers- 2 - Notes | Study Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

,

Semester Notes

;