Class 12 Geography Solved Paper (2016 Outside Delhi Set-II) Humanities/Arts Notes | EduRev

Geography Class 12

Humanities/Arts : Class 12 Geography Solved Paper (2016 Outside Delhi Set-II) Humanities/Arts Notes | EduRev

The document Class 12 Geography Solved Paper (2016 Outside Delhi Set-II) Humanities/Arts Notes | EduRev is a part of the Humanities/Arts Course Geography Class 12.
All you need of Humanities/Arts at this link: Humanities/Arts

Ques 1: What is the average sex ratio in the world?
Ans: The average sex ratio in the world is 990 females per 1000 males which is 102 males per 100 females.

Ques 2: Mention any two major problems of Ruhr-industrial region.
Ans: Problems of Ruhr Industrial Region are:
(i) Industrial waste disposal
(ii) Pollution
(iii) Iron Ore and coal ore.

Ques 3: How is the favourable balance of trade an indicator of economic development of a country?
Ans: If the value of Export is more than the value of Import than the country has positive or favourable balance of trade. Favourable balance of trade is the indicator of economic development of the country.

Ques 4: What is the main thrust of the National Youth Policy of Government of India, 2003?
Ans: The main thrust of the National Youth Policy of 2003 is youth empowerment in terms of their effective participation in decision making and carrying the responsibility of an able leader.

Ques 5: Explain one reason for the import of petroleum and its products in large quantities in India.
Ans: Reason for the import of petroleum and its products in large quantities in India is as follows:
(i) Production of petroleum and its product is less than requirement in India.
(ii) It is used as a fuel.
(iii) It is also used as an industrial raw material.
(iv) Demand increased due to rise in population and no. of vehicles on the roads.

Ques 6: 

Study the table given below and answer the questions that follow:

Continent-wise Distribution of Million Cities

Continent

Early 1950

Mid 1970s

Mid 2000

Europe

23

30

58

Asia

32

69

206

North and




Central America

16

36

79

South America

8

17

43

Africa

3

8

46

Australia

2

2

6

World Total

84

162

438

(i) Name the two continents which have shown lowest growth fate of million cities as compared to others.

(ii) What reasons will you assign for this growth?

(iii) Give the meaning of a 'mega city'.

Ans: (i) Australia and Europe.
(ii) (a) Growth rate of population is slow.
(b) Migration from rural to urban is slow.
(iii) A mega city or megalopolis is a general term for cities together with their suburbs with a population of more than 10 million people.

Ques 7: Explain the significance of bio-energy to humankind in India.
Ans: The Significance of bio-energy to humankind in India:
(i) Bioenergy is a potential source of energy conversion,
(ii) It can be converted into electrical energy, heat energy or gas for cooking.
(iii) It will also process the waste and garbage and produce energy.
(iv) This will improve economics life of rural areas in developing countries.
(v) It reduces environmental pollution, enhance self-reliance and reduces pressure on fuel and wood.

Ques 8: 'Trans-Canadian Railway line is considered as the economic artery of Canada.) Support the statement with suitable examples.
Ans: Trans - Canadian Railway line is considered as the economic artery of Canada by the following reasons:
(i) Trans - Canadian railway line is about 7050 km long rail - line in Canada, runs from Halifax in the east to Vancouver on the Pacific coast passing through Montreal, Ottawa, Winnipeg and Calgary.
(ii) It was constructed in 1886, as part of an agreement to make British Columbia on the west coast join the Federation of States.
(iii) It gained economic significance because it connected the Quebec - Montreal Industrial Region with the wheat belt of Prairie Region and the Coniferous forest region in the north.
(iv) Each of these regions became complementary to the other.
(v) A loop line from Winnipeg to Thunder bay connects this rail- line with one of the important waterways of the world.
(vi) This line is the economic artery of Canada, wheat and meat are the important exports on this route.

Ques 9: Examine the role of Inland Waterways Authority of India. Explain why inland water transport is an important mode of transport.
Ans: Inland Waterway:
(i) The Inland Waterways Authority of India was set up in 1986.
(ii) It was set up for the development, maintenance and regulations of National Waterways in the country.
(iii) The Authority has declared 3 inland waterways as National Waterways.
(iv) It has also identified 10 other inland waterways which can be upgraded.
(v) The famous Nehru Trophy Boat Rats (Vallamkali) is held in back waters.
Importance of Inland Water Transport: India has the network of Inland water extending up to 14500 km. in the form of rivers, canals, back water and creeks.
(i) It is suitable for carrying bulky goods.
(ii) It carries both cargo and passengers.
(iii) It is the cheapest mode of transport.
(iv) It is fuel-efficient.
(v) It is eco-friendly.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Free

,

study material

,

Class 12 Geography Solved Paper (2016 Outside Delhi Set-II) Humanities/Arts Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

Exam

,

pdf

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Summary

,

practice quizzes

,

Objective type Questions

,

Class 12 Geography Solved Paper (2016 Outside Delhi Set-II) Humanities/Arts Notes | EduRev

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

MCQs

,

video lectures

,

Important questions

,

Class 12 Geography Solved Paper (2016 Outside Delhi Set-II) Humanities/Arts Notes | EduRev

;