Class 8 English Sample Paper (with solutions) - 9 (Part - 2) Class 8 Notes | EduRev

English Honeydew Class 8

Created by: Vinay Thomas

Class 8 : Class 8 English Sample Paper (with solutions) - 9 (Part - 2) Class 8 Notes | EduRev

The document Class 8 English Sample Paper (with solutions) - 9 (Part - 2) Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course English Honeydew Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Ques 11: Read the outlines of a story given below. Write it in full using these outlines and your own ideas.
Assign a suitable title to it:
Outlines:-Farmer had four sons brothers kept quarrelling farmer wanted to teach lesson gave them one stick each to break easily broke?gave pile of sticks could not break learnt a lesson.
OR
Outlines:- A farmer in possession of a goose it lays a golden egg every day the farmer is happy becomes greedy also wants all the eggs at once ills the goose cannot get even a single egg repents it is too late.

Ans: 
United We Stand, Divided We Fall  
There was a farmer. His name was Charan Das. He had four sons Ramesh, Deepak, Jagat and Ravi.
They all kept on quarrelling with one another. Charan Das was very worried as he was getting old. He thought that if his sons will not live unitedly, they will waste the entire wealth. He planned to teach them a lesson. He called his sons to him and gave them one stick each asking them to break it. The boys were surprised at this and could easily break the stick given to them.
Then the farmer gave them each a pile of four sticks and asked them to break, no one could do it. He told his sons that this shows that if they will fight, they will be alone and easily cheated by others but if they will stay together they can never be cheated, rather they will be strong and do a good business.
The sons realised their mistake and promised never to quarrel with one another but stay united. This made them happy.
OR
The Goose that Laid a Golden Egg Once there lived a poor farmer in a village. He was very hardworking and honest. God took pity on him. He gave him a goose and said, "Look after it properly. It will help you." The farmer accepted the gift. He took the goose to his home. He fed it and put it in a cabin where dogs could not harm it.
Next morning he was very happy to find that the goose had laid a golden egg. He sold the egg and bought sweets and other eatables. He gave up his work and devoted all his time in looking after the goose. It laid a golden egg every day. Soon the farmer became rich.
The farmer was very happy now. He gave parties to show off his riches. He invited the neighbours.
Some of them were jealous of his sudden prosperity. One of them suggested, "Why wait for an egg every day "Kill the goose and take all the eggs at once." The farmer also became greedy. He did not think twice. He took a knife and killed the goose. To his shock and surprise, he did not find even a single egg. The farmer now repented on his folly, but it was too late.

Ques 12: Complete the following passage by choosing the most appropriate options from the ones given below:
Fashion is a term commonly used to (a) _______a style of clothing worn by a large number of people in a country. However, popular styles of furniture, homes and many other products (b) _______also fashion. The kind of art, music, literature and sports that many people (c) ________can also be fashion.
Thus, a fashion is or reflects a form of behaviour (d) by most people in a society.
(i) 
(a) describe
(b) to describe
(c) describing
(d) described
Ans: (a)

Ques 13: Complete the following passage by choosing the most appropriate options from the ones given below:
Fashion is a term commonly used to (a) _______a style of clothing worn by a large number of people in a country. However, popular styles of furniture, homes and many other products (b) _______also fashion. The kind of art, music, literature and sports that many people (c) ________can also be fashion.
Thus, a fashion is or reflects a form of behaviour (d) by most people in a society.
(ii)  
(a) are
(b) have
(c) is
(d) were
Ans: (a)

Ques 14: Complete the following passage by choosing the most appropriate options from the ones given below:
Fashion is a term commonly used to (a) _______a style of clothing worn by a large number of people in a country. However, popular styles of furniture, homes and many other products (b) _______also fashion. The kind of art, music, literature and sports that many people (c) ________can also be fashion.
Thus, a fashion is or reflects a form of behaviour (d) by most people in a society.
(iii)  
(a) preferred
(b) prefers
(c) prefer
(d) will prefer
Ans: (a)

Ques 15: Complete the following passage by choosing the most appropriate options from the ones given below:
Fashion is a term commonly used to (a) _______a style of clothing worn by a large number of people in a country. However, popular styles of furniture, homes and many other products (b) _______also fashion. The kind of art, music, literature and sports that many people (c) ________can also be fashion.
Thus, a fashion is or reflects a form of behaviour (d) by most people in a society.
(iv)
(a) appreciate
(b) liked
(c) disliked
(d) accepted
Ans: (a)

Ques 16: In the passage given below one word has been omitted in each line. Supply missing word along with the word that comes 'before' and 'after' it:  



Before
missing
After
Milk is used various forms. It is taken directly
(i)
____
____
____ 
It is added tea, coffee and other drinks. Curd,
(ii)
____
____
____ 
butter and cheese are prepared milk. Milk should  
(iii)
____
____
____
always be kept clean and covered containers,
(iv)
____
____
____
In cities and towns milk sold in booth and shops,
(v)
____
____
____ 
Milk is cheaper many other costly food items,
(vi)
____
____
____ 
Milk is rich nutrients,  
(vii)
____
____
____ 
For growing children/ milk is must.
(viii)
____
____
____

Ans:


before
missing
after
(i)
used
in
various
(ii)
added
to
tea
(iii)
prepared
with
Milk
(iv)
kept
in
clean
(v)  
milk
is
Sold
(vi)
cheaper
than
Many
(vii)
rich
in  
Nutrients
(viii)
is
amust


Ques 17: Re-arrange the following words and phrase to make meaningful sentences ;
(i) beaches/shells/a/sandy/variety/provide/of
(ii) great/each/has/many/continent/rivers
(iii) this/is/bright/generation/one/a/young-
(iv) two/a/mirrors/contains/periscope
Ans: (i) Sandy beaches provide a variety of shells.
(ii) Each continent has many great rivers.
(iii) This young generation is a bright one.
(iv) A periscope contains two mirrors.

Ques 18: Read the following stanza and answer the questions given below:
"Is there any advice you can give to disabled people, something that might help make life better?"
"They should concentrate on what they are good at: I think things like the disabled Olympics are a waste of time."
(i) Whom does the narrator ask for advice for the disabled?
(ii) What was the other person's advice?
(iii) What was waste of time for the other person?
(iv) Name the lesson from which the above extract is taken?

Ans: (i) The narrator asks Stephen Hawkings for advice for the disabled.
(ii) The other person's advice was that the disabled people should concentrate on what they are good at.
(iii) Things like disabled Olympic games were a waste of time for him.
(iv) A Visit to Cambridge

Ques 19: Read the following extract and answer the questions that follow:
The sun glistened on the sand, and the sea waves broke waywardly
A child sat playing with shells
He raised his head and seemed to know me and said,
"I hire you with nothing"
From hence forward that bargain struck in child's play made me a free man.
(i) Where was the child playing?
(ii) What did the child seem to know?
(iii) How did the speaker feel after talking to the child?
(iv) Name the poem and the poet.

Ans: (i) The child was playing near the sea with the shells.
(ii) The child seemed to know the man who came there with nothing.
(iii) After talking to the child, the man felt free and happy.
(iv) "The Last Bargain 7 by Rabindranath Tagore.

Ques 20: What do winter and summer season suggest in the poem in the Grasshopper and cricket?
Ans: Winter and summer suggest here symbolically. Winter is the symbol of sadness, grief and loneliness in one's life. Summer is the symbol of happiness.

Ques 21: Describe the surrounding where the child was playing.
Ans: It was a beach side, the sun glistened on the sand, the sea waves broke waywardly and an innocent child was playing with shells.

Ques 22: What does the author's grandmother ask him not to kill? Why?
Ans: The author's grandmother asked him not to kill chuchundars because they are lucky and bring money. The author got the cheque on the very same day.

Ques 23: How did the people of the valley welcome the General?
Ans: The people of the valley thought the General to be the likeness of the Great Stone Face so they left their work and proceeded to the spot where the great banquet had been prepared, soldiers stood on guard, flags waved and the crowd roared.

Ques 24: What made the poet proclaim Ernest was the Stone face?
Ans: The poet heard Ernest's address to the people. He felt that Ernest's own life and character were a nobler kind of poetry than he had ever written. He saw white clouds around the Stone Face and white hair on Ernest's head. He could not help declaring that Ernest himself was the Stone Face.

Ques 25: Why is the giant called selfish?
Ans: The Giant is called selfish because he did not permit the school children to play in his garden without his permission. It was strictly reserved for his own use. He built a huge wall around the garden to keep the children away.

Ques 26: Why does Duttada say "I almost wish I had not discovered the comet."?
Ans: Duttada said that he wished he had not discovered that comet because of the unwelcome publicity that he got. Attending: parties and functions made him feel extremely disgusted as he was an introvert.

Ques 27: Velu stood on the platform but he felt "as if he was still on a moving train." Why?
Ans: Velu felt "as if he was still on a moving train" because he had wandered around for hours before getting on a train to Chennai, he was tired and hungry, his legs shook unsteadily. He had travelled so lone that he felt the train was still moving.

Ques 28: The Giant lay dead, all covered with white blossoms. What does this sentence indicate about the once selfish Giant?
Ans: Initially, the Giant was cold and selfish. He stopped the entry of the children into his garden. On this, nature got angry with him. Spring and summer did not visit his garden. But one day he saw a little boy crying. Very kindly he lifted the small boy and put him on the tree top. He broke the wall and allowed the children to play in his garden. His new born love for children was very rewarding as the garden blossomed again. When he died, the trees rained white flowers on his dead body. This shows that the Giant had changed and the nature also  

Ques 29: What according to the Djinn, was use of the 'hump'?
Ans: The Djinn explained the importance of the 'hump' to the camel that it would help him to store the food and enable him to work for three days without eating.  

Ques 30: Answer any one of the following questions:    
Have you ever been in a serious fight only to realise later that it was unnecessary and futile? Share your experience/ views with others frankly and honestly.
OR
When he felt the earthquake, do you think Ignesious was immediately worried about a tsunami?
Give reasons for your answer. Which sentence in the text tells you that the Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck?

Ans: Once I shared a different opinion with my friend. It was my 10th birthday, the cake had ten candles on it. The guests/ my parents, relatives, brothers and sisters all were singing the birthday song. My closest friend, Aman was standing next to me. As I cut the caki. I was supposed to blow off the candles. Suddenly Aman stopped me.
He insisted on one of the candles to be lighted till the last before being blown off. I got angry and exchanged bad words: because both of us were adamant on our point. Later, I repented when my mother told me that one lighted candle is to be kept in the prayer room and is symbolic of your long life. Such a terrible scene was created. If only I had tried to listen to the whole concept of Aman, we would had never quarrelled. I said sorry to Aman and realised my mistake.
OR
No, I don't think he was immediately worried about the Tsunami. He only felted an earthquake.
To protect his TV set from falling down, he kept it on the floor. No other measures were taken by him. Ignesious family did not get any time to discuss and plan their course of action. We get to know this as they did not do anything in a planned manner. Half of them ran in one direction while the rest ran in the other. They were in a state of chaos.  

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Viva Questions

,

Sample Paper

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

Class 8 English Sample Paper (with solutions) - 9 (Part - 2) Class 8 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

ppt

,

Free

,

mock tests for examination

,

Class 8 English Sample Paper (with solutions) - 9 (Part - 2) Class 8 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Exam

,

Class 8 English Sample Paper (with solutions) - 9 (Part - 2) Class 8 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Summary

,

video lectures

;