Class 9 English Sample Paper (Term 1) - 2 (with solutions) Class 9 Notes | EduRev

English Class 9

Created by: Vinay Thomas

Class 9 : Class 9 English Sample Paper (Term 1) - 2 (with solutions) Class 9 Notes | EduRev

The document Class 9 English Sample Paper (Term 1) - 2 (with solutions) Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course English Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Ques 1: On festival days students burst firecrackers, not knowing how much pollution they cause. You are the Head boy/Head girl of your school. You wish to tell them some facts about bursting firecrackers and the other sources of pollution. Prepare a detailed speech to be given in the school assembly. You may use the following hints in preparing the speech in about 120 words.
• Increase in air pollution because of suspended particulate matter, nitrogen oxide, sulphur dioxide etc.
• Increase in respiratory diseases like asthma, bronchitis, heart attacks etc.
• Increase in noise pollution causing deafness.
Ans: 
Respected Principal, teachers and dear friends Good morning! Today I would like to talk about a subject that we all do know but scarcely pay any heed to. On the days of festivals most of us burst firecrackers, not realising the amount of pollution they cause. Thus, we are ourselves degrading the environment by causing atmospheric pollution. The suspended particulate matter and gases like nitrogen oxide and sulphur dioxide are added to the atmosphere when a cracker is burst. The increase in atmospheric pollution gives rise to respiratory problems like asthma and bronchitis. The cases of heart attacks and strokes multiply. The noise pollution created by bursting of crackers may cause deafness also. We may enjoy the bright light and the sound of explosion for a few seconds, but we must not ignore the permanent damage caused by bursting of crackers. Hence, it becomes the duty of each one of us to keep our environment clean and refrain from bursting crackers. Let us put an end to this wasteful exercise of burning our hand earned money. Thank you

Ques 2: Shravan decided to write a story, but after some time, he could not complete the story as he lost interest in it. Complete the story in about 100 words on the basis of the beginning given below ''One day in the spring season king Parajit took his queens to show the beauty of one of his gardens.''
Ans: 
One day in the spring season king Parajit took his queens to show the beauty of one of his gardens. The garden had a tank in which lotus flowers were floating. He plucked off a flower and gave it to one of his queens. By chance, the flower fell on the foot of the queen and hurt it. The king ordered that she should be carefully treated. That very night the beams of the rising Moon fell on the second queen and burnt her skin. Next morning the sound of threshing of rice struck the ears of the third queen and she fainted. "Who was the most tender of the three queens?" It was indeed she who fainted by the threshing sound of rice.

Ques 3: Fill in the blanks with the correct options from those given below.
The surest method of becoming great
(a).......... good is to read the biographies of great and good men.

(i) with
(ii) from
(iii) and
(iv) by

(b)............ example of a great man is far more inspiring than any kind of preaching. Every man
(i) An
(ii) the
(iii) A
(iv) None of these

(c)........... not a hero.
(i) has
(ii) was
(iii) are
(iv) is

Ans: 
(a) (iii) and
(b) (i) An
(c) (iv) is

Ques 4: In the following passage, one word has been omitted in each line against which a blank is given. Write the missing word along with the word that comes before and the word that comes after it in the space provided. Ensure that the missing word that forms your answer is underlined
Eclipses offer scientists chance
(a)........... to some special experiments
(b)........... that cannot done otherwise
(c)........... And the eclipses can
(d)........... be seen a limited
(e)........... region the Earth, scientists often
(f)............ organise expeditions various
(g)........... places order to watch eclipses,
(h)...........
Ans: 

(a) scientists a chance
(b) to do some
(c) cannot be done
(d) and since the
(e) seen from a
(f) region on the
(g) expeditions to various
(h) places in order

Ques 5: Look at the words and phrases below. Rearrange them to form meaningful sentences.
(a) must have/its /money/ a family/ enough/daily needs/so/for
(b) a storehouse/good/of/Mr Gupta/ is/qualities
(c) of his/Truth/were/life/Ahinsa/the/guiding principles/ and
Ans: 
(a) So, a family must have enough money for its daily needs.
(b) Mr Gupta is a storehouse of good qualities.
(c) Truth and Ahinsa were the guiding principles of his life.


Ques 6: Read the following extract carefully and answer the questions that follow.
I shall be telling this with a sigh somewhere ages and ages hence : Two roads diverged in a wood, and I- I took the one less travelled by
(a) Which road does the speaker choose and why?
(b) What is 'the difference' that the poet mentions?
(c) What does the word 'sigh' mean?
Ans:
(a) The speaker selected the road which was less travelled by the people because he wanted to create a difference and explore new avenues in life.
(b) The poet mentioned the difference in success by his decision. In life we cannot start everything again, but can only go ahead, whatever decision we take in our life decides the success and achievement in our lives.
(c) The word 'sign' means to let out a deep breath to show you are sad or disappointed.

Ques 7: Answer the following questions in 30-40 words each.
(a) Who is better in business Juliette or Gaston? Why?
(b) Duke was an extraordinary dog what special qualities did he exhibit to justify this?
(c) How does the brook 'Sparkle'?
(d) Describe the two roads that the author comes across.
Ans: 
(a) Gaston is better is business. He earned a clean profit of one hundred thousand francs without making any investment. On the other hand, Juliette was unable to convince Gaston to buy the villa.
(b) When Duke met Chuck after his accident, he soon understood his physical condition. Being a dog, Duke made his master walk regularly, which enabled chuck to move. Duke acted like a nurse and guide for Chuck and helped him to move daily. Thus, Duke was an extraordinary dog.
(c) When the Sun rays fall on the emerging brook, it reflect light and sparkles. To personify the brook, the word 'sparkle' has been used by the poet.
(d) The two roads that the author comes across are
(i) First, which was frequently travelled by the people. It symbolised a commom and easier path in life.
(ii) Second, which was not frequently travelled by the people. It symbolised the path which was difficult to follow.

Ques 8: You are the grandmother. How did you feel when your granddaughter gave you the novel 'Kashi Yatre'? Write your feelings in your dairy.
OR
Why do you think Wordsworth has chosen the song of the nightingale and the cuckoo, for comparison with the Solitary Reaper's song?

Ans: 7th March, 20XX Thursday 9:00 PM Today I am very happy as my (granddaughter gave me the novel 'Kashi Yatre' which I ears now read myself. When she gave me the book, I became very happy as it was my favourite novel. It is because of my granddaughter's devotion and love that I am able to read and write myself- I cannot forget how my granddaughter became my teacher.

OR
William Wordsworth has chosen the songs of the nightingale and the cuckoo bird for comparison to describe the sweetness, melody and freshness of the song of the solitary reaper. By this comparison, the poet created an effect on the reader that the song of the solitary reaper was extraordinarily melodious and refreshing. Even the poet wanted to say that her song was sweeter than the songs of the nightingale and a cuckoo.

Ques 9: How was Gulliver carried away by an eagle during a journey? (Gulliver's Travels)
OR
Write a character sketch of Harris. (Three Men In a Boat)
Ans: 
Gulliver had never given up hope of escaping from Brobdingnag. One day, the king and queen took a journey to the south coast of the Kingdom. Gulliver was, as usual, carried in his travelling box. The king stayed in his palace near Flanflasnic, a city 18 English miles away from the sea coast. Gulliver begged a page to take him near the sea, as Glumdalclitch was very ill. Not feeling well, Guiliver told the page to leave him in the hammock and close the window. Gulliver was awakened by a violent pull and felt the box raised very high in the air at a tremendous speed. Gulliver discovered that an eagle had caught hold of his box with an intention to drop it on a rock and then pick his body and eat it. A crash told he was floating in the sea.

OR
The author's friend's wife could not tolerate the smell of the cheeses. She wanted to give them away, but the narrator said his friend would not like that. Then she asked the narrator to keep them, but he declined. She said she could not stay in the house with the cheeses and moved into a hotel. The friend then threw them into a canal, but had to take them out on the complaint of the bargemen. He left them in a mortuary, but the coroner raised a hue and cry. Finally, he buried them on a beach in a seaside town.

Ques 10: Give a character sketch of the Emperor of Lilliput. (Gulliver's Travels)
OR
Give a humorous account of the final fate of the cheeses that the author brought to London.(Three Men In a Boat)
Ans: 
The character of the Emperor of Lilliput creates a nice impression on the mind of readers. He is fearless, bold, prudent, intelligent, a patron of learning and hospitable. He is generous and friendly. He feels very curious about Gulliver. He feels very happy when Gulliver cripples the fluet of Blefuscu. He gives Gulliver the highest title of honour. But when Gulliver refuses to launch another attack on the Blefuscu army, the emperor becomes angry with him. Instigated by Gulliver's enemies, he even agrees to impeach him. This shows that the emperor is an ungreatful person. Some critics believe that the Emperor of Lilliput is a satirical sketch of George I.

OR
Harris comes across as a practical man in the novel. He knows of all the places where one can get a drink. He goes with George and Jim on a boating holiday. He thinks that he suffers from fits of giddiness. He is a great lover of drink. He probably does not enjoy a bath, because Jim says it is worth taking a great deal of food if it can make Harris remain fresh. He loves to argue, He hates to watch George snoring. He believes in boasting and it creates many troubles for him. He fills with anger if he does not find a comfortable environment. Food and drink is his weakness. He feels himself happy when he gets delicious food and drink.

Ques 11: Arpita Gupta is a student of AVR Public School, Jaipur. She has just returned to school from a sightseeing expendition to Nathu La Pass-The Roof of Sikkim-organised by her school. She is excited about her trip and wants to share her experience with her brother, Atul. Write a letter from Arpita to her brother in about 120 words.
Ans: 
A V R Public School Jaipur 10th August, 20XX Dear Atul I have just returned from an exciting trip to a remote corner of Sikkim. Our destination was Nathu La Pass, at a height of 14500 feet. This is the land of living yaks and the legendary Yeti. Nathu La Pass is situated on the Indo- Tibetan border. It has been under the control of armed forces. It is however opened to domestic tourists in groups of 8 to 10. Our group was allowed to spend half an hour at the border. We could see the Bhutan watersheds Chumbi Valley, the Jelap la range and the Lungze ridge leading to Cangtok. I can never forget the yak ride at the Tromgo Lake. A yak is just like our buffalo. But whereas the buffalo always looks up, the Yak always looks down. In short, Nathu La, the Roof of Sikkim, presents a beauty of nature that is only to be experienced. Yours affectionately Arpita


Ques 12: Read the poem carefully and answer the questions that follow.
LEISURE What is this life if, full of care, We have no time to stand and stare? (3) No time to stand beneath the boughs, And stare as loud as sheep and cows No time to see, when woods we pass, (6) Where squirrels hide their nuts in grass No time to see, in broad daylight, Streams full of stars, like sides at night (9) No time to turn at Beauty's glance, And watch her feet, how they can dance No time to wait till her mouth can (12) Enrich that smile her eyes began? A poor life this if, full of care, We have no time to stand and stare.

Questions: (a)  According to the poet, How is the life without time to enjoy simple things?
(b) Why can sheep and cows stand and stare for a long time?
(c) Why are the streams 'full of stars'?
(d) According to the poet, where does a smile begin in?
(e) What does 'care' here mean?
Ans: 
(a) Life is useless without time to enjoy simple things.
(b) Sheep and cows can stand and stare for a long time because they have plenty of time.
(c) The streams are 'full of stars' because the water sparkles like stars.
(d) According to the poet, a smile begins in the eyes.
(e) 'Care' here means 'worries'.

Ques 13: Read the passage given below and answer the questions that follow.
One of the most interesting features about the British Constitution, historically, is that the Constitution was not evolved by logicians. It has grown to what it is through the work of men like you and me-just ordinary people who have adapted the government of the country in order to meet the environment of the age in which they lived and they have always preserved sufficient flexibility to enable that adaptation to be accomplished. Not that it is extremely important, but it seems to me that one of the reasons why our people are alive and flourishing and have avoided many of the troubles that have fallen to less happy nations is because we have never been guided by logic in anything we have done. If you will only do what I have done-study the history of the growth of the constitution from the time of the Civil war until the Hanoverians came to the throne-you will see what a country can do without the aid of logic, but with the aid of common sense.
Questions: (a)  What does the passage imply about the British constitution?
(b) Why have the common people of England adapted the government of their country?
(c) According to the author, why are Britishers alive and flourishing?
(d) What has the author learnt from history?
(e) How did the Britishers adapt their constitution to meet the environment of the age?

Ans: (a) The British Constitution is flexible.
(b) The common people of England have adapted the government of their country to meet the environment of their age.
(c) According to the author, Britishers are alive and flourishing because they have never been guided by logic in anything they have done.
(d) The author has learnt from history that a country can do a lot without the help of logic, but with the help of common sense.
(e) The Britishers could adapt their constitution to meet the environment of the age because they have always preserved sufficient flexibility.

Ques 14: Read the passage given below and answer the questions that follow by choosing the answers from the given options.
Religion is based, I think, primarily and mainly upon fear. It is partly the terror of the unknown and partly, as I have said, the wish to feel that you have a kind of elder brother who will stand by you in all your troubles and disputes. Fear is the basis of the whole thing-fear of the mysterious, fear of defeat, fear of death. Fear is the parent of cruelty and therefore it is no wonder that cruelty and religion have gone hand in hand. It is because fear is at the basis of these two things. In this world we can now begin a little to understand things and a little to master them by help of science, which has forced its way step by step against religion and against the opposition of all the old precepts. Science can help us to get over this craven fear in which mankind has lived for so many generations. Science can teach us and I think our own heart can teach us, no longer to look around for imaginary supports, no longer to invent allies in the sky, but rather to look for our own efforts here below to make this world a fit place to live in instead of the sort of place that the churches in all these centuries have made it.
Questions: (a) Religion, according to the passage is based.....
(i) mainly upon cruelty
(ii) primarily upon mystery
iii) primarily and mainly upon defeat
(iv) upon fear of mystery, defeat and death

(b) Fear is at the basis of.........
(i) terror and defeat
(ii) troubles and disputes
(iii) cruelty and religion
(iv) unknown and mystery

(c) Science has helped people........
(i) to conquer rule of religion
(ii) not to depend on magic
(iii) to give up strange beliefs
(iv) to understand things and master them

(d) Science teaches us.........
(i) to believe in old precepts
(ii) to believe in our own efforts rather than religion
(iii) to look for imaginary support
(iv) to make churches better places to live in

(e) Religion and science.........
(i) go together
(ii) are alike
(iii) mean the same
(iv) do not go together
Ans: 
(a) (iv) upon fear of mystery, defeat and death
(b) (iii) cruelty and religion
(c) (iv) to understand things and master them
(d) (ii) to believe in our own efforts rather than religion
(e) (iv) do not go together

Ques 15: Read the passage and answer the questions that follow by choosing the answers from the given options.
1. The Galapagos Islands are in the Pacific Ocean, off the Western coast of South America. They are a rocky lonely spot, but they are also one of the most unusual places in the world. One reason is that they are the home of some of the last giant tortoises left on Earth.
2. Weighing hundreds of pounds, these tortoises or land turtles, wander slowly around the rocks and sand of the islands. Strangely, each of these islands has its own particular kinds of tortoise. There are seven different kinds of tortoises on the eight islands, each kind being slightly different from the other.
3. Hundreds of years ago, thousands of tortoises wandered around these islands. However, all that changed when people started landing there. When people first arrived in 1535, their ships had no refrigerators. This meant that fresh food was always a problem for the sailors on board. The giant tortoises provided a solution to this problem.
4. Ships would anchor off the islands and crew would row ashore and seize as many tortoises as they could. Once the animals were aboard the ship, the sailors would roll the tortoises onto their backs. The tortoises were completely helpless once on their backs, so they could only lie there until used for soups and stews. Almost 100000 tortoises were carried off in this way.
Questions: (a) The author calls the Galapagos Islands are an unusual place because ____
(i) they are in the Pacific Ocean
(ii) the endangered giant tortoises are found there
(iii) they are rocky and lovely spots
(iv) they are located off the Western coast of South America

(b) Which of the following statements is correct?
(i) There is one kind of tortoise found on the seven islands
(ii) There are eight kinds of tortoise found on the eight islands
(iii) There are seven kinds of tortoise found on the eight islands
(iv) All the tortoises are on one island

(c)  Explain 'The giant tortoises provided a solution to the problem of not having refrigerators'.
(i) The sailors went looking for refrigerators
(ii) Fresh food was available in plenty
(iii) The giant tortoises were killed and eaten
(iv) The sailors seised the tortoises to store in refrigerators

(d)  'Ships  would   anchor   off  the  islands' means.........
(i) ships would go off
(ii) ships would be near the shore
(iii) ships would be off to another land
(iv) ships would go to another island

(e)  In paragraph 4 the 'Crew' means.........
(i) the new settlers
(ii) men arriving on Galapagos Islands
(iii) men working on the ships
(iv) men catching the tortoises
Ans: 
(a) (ii) the endangered giant tortoises are found there
(b) (iii) There are seven kinds of tortoise found on the eight islands
(c) (iii) The giant tortoises were killed and eaten
(d) (ii) ships would be near the shore
(e) (iii) men working on the ships

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 9

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Semester Notes

,

Class 9 English Sample Paper (Term 1) - 2 (with solutions) Class 9 Notes | EduRev

,

ppt

,

pdf

,

study material

,

Free

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Objective type Questions

,

Exam

,

Class 9 English Sample Paper (Term 1) - 2 (with solutions) Class 9 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

Class 9 English Sample Paper (Term 1) - 2 (with solutions) Class 9 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

past year papers

,

video lectures

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

;