Class 9 Exam  >  Class 9 Notes  >  Social Studies (SST) Class 9  >  Practice Questions with Solutions: Population

Class 9 Geography Chapter 1 Practice Question Answers - Contemporary India - I

Multiple Choice Questions

Q1: Which India state has lowest density of population:
(a) Punjab
(b) Chennai
(c) West Bengal
(d) Arunachal Pradesh
Ans: 
(d)
Due to difficult terrian/relief feature i.e., uneven land suface.

Q2: A large proportion of children in a poulation is result of:
(a) High birth rate
(b) High life expectancy
(c) High death rate
(d) More married couple
Ans: 
(a)
Because high birth rate adds to number of people in population.

Q3: According to census 2001, a literate person is one who:
(a) Can read and write his/her name
(b) Can write his/her name
(c) is 7 years old and can read, and write any language with understanding
(d) Knows the 3 ‘Rs’.
Ans: 
(c)
According to Serve Siksha Abhiyan programme immplements by government.

Q4: What is the literacy rate in Gujarat according to Censes 2001?
(a) 68.24%
(b) 69.97%
(c) 63.25%
(d) 65.93%
Ans: 
(b)
According to census data available to us (2001)

Q5: The magnitude of population refers to:
(a) The total population of an area
(b) The number of person added each year
(c) The rate at which the population increases
(d) The number of females per thousand males
Ans: 
(b)
Others are definition of population density, population growth rate and sex ratio.

Q6: Country’s human resources are called?
(a) Density
(b) Man-power
(c) Census
(d) Age composition
Ans
: (b)
Is the definition of Human Resources of a country.

Q7: India is the ……………. most populated country in the world.
(a) Fifth
(b) First
(c) Second
(d) Third
Ans:
(c)
Because China is most populous country in the world.

Q8: Which of the followings is not the component of population growth:
(a) Birth Rate
(b) Death rate
(c) Migration
(d) Sex Ratio
Ans: 
(d)
Because it refers to the number of female per thousand, other are the growth rate of population.

Q9: Name the union territory which has highest population density:
(a) Delhi
(b) Chandigarh
(c) Punjab
(d) Port Blair
Ans: 
(a)
It is due to national capital and more carrier facilites available here

Q10: Which Indian state has highest density of population:
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) West Bengal
(d) Haryana
Ans: 
(c)
According to census of India conducted in 2001.

The document Class 9 Geography Chapter 1 Practice Question Answers - Contemporary India - I is a part of the Class 9 Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
56 videos|415 docs|87 tests

Up next

56 videos|415 docs|87 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 9 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

past year papers

,

pdf

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

Class 9 Geography Chapter 1 Practice Question Answers - Contemporary India - I

,

Summary

,

Free

,

Important questions

,

study material

,

Class 9 Geography Chapter 1 Practice Question Answers - Contemporary India - I

,

Class 9 Geography Chapter 1 Practice Question Answers - Contemporary India - I

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

Sample Paper

,

ppt

,

MCQs

,

Extra Questions

,

Exam

,

shortcuts and tricks

;