Class 8  >  Science Class 8  >  HOTS Questions: Coal and Petroleum

HOTS Questions: Coal and Petroleum Notes | Study Science Class 8 - Class 8

Document Description: HOTS Questions: Coal and Petroleum for Class 8 2022 is part of Science Class 8 preparation. The notes and questions for HOTS Questions: Coal and Petroleum have been prepared according to the Class 8 exam syllabus. Information about HOTS Questions: Coal and Petroleum covers topics like and HOTS Questions: Coal and Petroleum Example, for Class 8 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for HOTS Questions: Coal and Petroleum.

Introduction of HOTS Questions: Coal and Petroleum in English is available as part of our Science Class 8 for Class 8 & HOTS Questions: Coal and Petroleum in Hindi for Science Class 8 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 8 Exam by signing up for free. Class 8: HOTS Questions: Coal and Petroleum Notes | Study Science Class 8 - Class 8
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?


1. When heated in air produces
a. Carbon monoxide
b. Carbon dioxide
c. Nitrogen dioxide
d. Oxygen
 
2. Coal is produced in industry to get
a. Coke
b. Coal tar
c. Coal gas
d. All of these
 
3. Coke is used in the manufacturing of
a. Lead
b. Iron
c. steel
d. Copper
 
4. Which is an almost pure form of carbon?
a. Coke
b. Coal tar
c. Coal gas
d. None of these
 
5. The characteristic of coal is
a. tough
b. Black in colour
c. Porous
d. All of these
 
6. Coal tar has an _________ smell.
a. Unpleasant
b. Pleasant
c. Both (a) & (b)
d. None of these
 
7. Coal tar is used in manufacture of
a. Synthetic dyes
b. Drugs
c. Explosives
d. All of these
 
8. Naphthalene balls are obtained from
a. Carbon
b. Coke
c. Coal tar
d. Coal gas
 
9. Which gas is obtained during the processing of coal?
a. Carbon dioxide
b. Coal gas
c. Carbon monoxide
d. Sulphur dioxide
 
10. Heavy motor vehicles like trucks run on
a. Petrol
b. Diesel
c. Coal
d. Coal tar
 
11. Petrol and diesel can be obtained from
a. Coal tar
b. Coal
c. Petroleum
d. Coal gas
 
12. Petroleum is formed from
a. Domestic animals
b. Organisms in sea
c. Wild animals
d. Insects
 
13. Petroleum is mixture of
a. Petrol
b. Diesel
c. Petroleum gas
d. All of these
 
14. The layer containing petroleum oil & gas is
a. Above that of water
b. Below water
c. Between water and sand
d. Below sand
 
15. Refining is
a. Extracting petroleum gas
b. Separation of various fractions of petroleum
c. Heating of coal
d. Sedimentation of fossil fuel
 

1. b

2. d

3. c

4. a

5. d

6. a

7. d

8. c

9. b

10.b

11. c

12. b

13. d

14. a

15. b

 

The document HOTS Questions: Coal and Petroleum Notes | Study Science Class 8 - Class 8 is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Related Searches

HOTS Questions: Coal and Petroleum Notes | Study Science Class 8 - Class 8

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

Free

,

pdf

,

Summary

,

HOTS Questions: Coal and Petroleum Notes | Study Science Class 8 - Class 8

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

past year papers

,

HOTS Questions: Coal and Petroleum Notes | Study Science Class 8 - Class 8

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Objective type Questions

,

Exam

,

study material

;