Class 11  >  Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

PASSAGE-1
ABCD is a square of side length 2 units. C1 is the circle touching all the sides of the square ABCD and C2 is the circumcircle of square ABCD. L is a fixed line in the same plane and R is a fixed point.

Q. 1. If P is any point of C1 and Q is another point on C2, then

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11is equal to (2006 - 5M, –2)
(a) 0.75           
(b) 1.25
(c)1
(d) 0.5

Ans. Sol. (a) Without loss of generality we can assume the square ABCD with its vertices A (1, 1), B  (–1, 1), C (–1, –1), D (1, –1)
P to be the point (0, 1) and Q as (Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11,0 ).

  Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Then, Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

 

PASSAGE-1
ABCD is a square of side length 2 units. C1 is the circle touching all the sides of the square ABCD and C2 is the circumcircle of square ABCD. L is a fixed line in the same plane and R is a fixed point.

Q. 2. If a circle is such that it touches the line L and the circle C1 externally, such that both the circles are on the same side of the line, then the locus of centre of the circle is (2006 - 5M, –2)
(a) ellipse
(b) hyper bola
(c) parabola
(d) pair of straight line

Ans. Sol. 2. (b) Let C' be the said circle touching C1 and L, so that C1 and C' are on the same side of L. Let us draw a line T parallel to L at a distance equal to the radius of circle C1, on opposite side of L.
Then the centre of C' is equidistant from the centre of C1 and from line T.
⇒ locus of centre of C' is a parabola.

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

 

PASSAGE-1
ABCD is a square of side length 2 units. C1 is the circle touching all the sides of the square ABCD and C2 is the circumcircle of square ABCD. L is a fixed line in the same plane and R is a fixed point.

Q.3. A line L' through A is drawn parallel to BD. Point S moves such that its distances from the line BD and the vertex A are equal. If locus of S cuts L' at T2 and T3 and AC at T1, then area of ΔT1T2T3 is (2006 - 5M, –2)
(a)Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11 sq. units
(b)Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11 sq. units
(c) 1 sq. units
(d) 2 sq. units

Ans. Sol. (c) Since S is equidistant form A and line BD, it traces a parabola. Clearly, AC is the axis, A (1, 1) is the focus

and Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11 is the vertex of parabola.

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

T2 T3 = latus rectum of parabola

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

∴ Area (ΔT1T2T3) =Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

 

PASSAGE-2
A circle C of radius 1 is inscribed in an equilateral triangle PQR.
The points of contact of C with the sides PQ, QR, RP are D, E, F, respectively. The line PQ is given by the equationComprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11
and the point D isComprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

 Further, it is given that the origin and the centre of C are on the same side of the line PQ.

Q. 4. The equation of circle C is (2008)

(a) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

(b) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

(c) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

(d) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Ans. Sol. (d) Slope of CD = Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

∴ Parametric equation of CD is

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

∴ Two possible coordinates of C are

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11 or  Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

As (0, 0) and C lie on the same side of PQ

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11  should be the coordinates of C.
NOTE THIS STEP :  Remember (x1, y1) and (x2, y2) lie on the same or opposite side of a line ax + by + c = 0 according as Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

∴ Equation of the circle is

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

 

PASSAGE-2
A circle C of radius 1 is inscribed in an equilateral triangle PQR.
The points of contact of C with the sides PQ, QR, RP are D, E, F, respectively. The line PQ is given by the equationComprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11
and the point D isComprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

 Further, it is given that the origin and the centre of C are on the same side of the line PQ.

Q. 5. Points E and F are given by (2008)

(a)Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

(b) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

(c) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

(d)Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

 

Ans. Sol. (a) ΔPQR is an equilateral triangle, the incentre  C must coincide with centriod of ΔPQR and D, E, F must concide with the mid points of sides PQ, QR and RP respectively.

Also  Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Writing the equation of side PQ in symmetric form we

get, Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

∴ Coordinates of P = Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11 and 

coordinates of  Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Let coordinates of R be (α,β) , then using the formula for centriod of Δ we get

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

⇒ α = 0 and β = 0

∴ Coordinates of R = (0, 0)

Now coordinates of E = mid point of QR  =Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

and coordinates of F = mid point of PR = Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

 

PASSAGE-2
A circle C of radius 1 is inscribed in an equilateral triangle PQR.
The points of contact of C with the sides PQ, QR, RP are D, E, F, respectively. The line PQ is given by the equationComprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11
and the point D isComprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

 Further, it is given that the origin and the centre of C are on the same side of the line PQ.

Q. 6. Equations of the sides QR, RP are (2008)

(a)Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

(b) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

(c) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

(d)Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Ans. Sol. (d) Equation of side QR is y = Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11and equation of side RP is  y = 0

Paragraph 3 Given the implicit function y3 – 3y + x = 0

For x ∈(–∞, –2) ∪ (2,∞) it is y = f (x) real valued differentiable function and for x ∈ (–2, 2) it is y = g(x) real valued differentiable function.

 

PASSAGE-3
A tangent PT is drawn to the circle x2 + y2 = 4 at the point Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11. A straight line L, perpendicular to PT is a tangent to the circle (x – 3)2 + y2 = 1.    (2012)

Q. 7. A possible equation of L is

(a) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

(b) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

(c) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

(d) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Ans. Sol. (a) Equation of tangent PT to the circle x2 + y2 = 4 at the point  Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Let the line L, perpendicular to tangent PT be

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

As it is tangent to the circle (x – 3)2 + y2 = 1

∴ length of perpendicular from centre of circle to the tangent = radius of circle.

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11= – 1 or  – 5

∴ Equation of L can be Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

 

PASSAGE-3
A tangent PT is drawn to the circle x2 + y2 = 4 at the point Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11. A straight line L, perpendicular to PT is a tangent to the circle (x – 3)2 + y2 = 1.    (2012)

Q. 8. A common tangent of the two circles is

(a) x = 4
(b) y = 2
(c) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11
(d) Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Ans. d

Sol.

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

From the figure it is clear that the intersection point of two direct common tangents lies on x-axis.
Also ΔPT1C1 ~ ΔPT2C2 ⇒ PC1 : PC2 = 2 : 1
or P divides C1C2 in the ratio 2 : 1 externally
∴ Coordinates of P are (6, 0) Let the equation of tangent through P be y = m (x – 6)
As it touches x2 + y2 = 4

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 1136 m2 = 4(m2 + 1)

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

∴ Equations of common tangents are

Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11

Also x = 2 is the common tangent to the two circles.

The document Comprehension Based Questions of Circle, Past year Questions JEE Advance, Class 11, Maths - Notes - Class 11 is a part of Class 11 category.
All you need of Class 11 at this link: Class 11
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Free

,

Class 11

,

video lectures

,

Exam

,

Past year Questions JEE Advance

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Maths - Notes - Class 11

,

Maths - Notes - Class 11

,

study material

,

pdf

,

Comprehension Based Questions of Circle

,

Class 11

,

Summary

,

mock tests for examination

,

Past year Questions JEE Advance

,

Past year Questions JEE Advance

,

Comprehension Based Questions of Circle

,

Important questions

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

Comprehension Based Questions of Circle

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Maths - Notes - Class 11

,

Class 11

;