Constitutional Design – Constitution : MCQ’s, Class 9 | EduRev Notes

Created by: Navjeet Sandal

Class 9 : Constitutional Design – Constitution : MCQ’s, Class 9 | EduRev Notes

The document Constitutional Design – Constitution : MCQ’s, Class 9 | EduRev Notes is a part of Class 9 category.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

1. The design of the National Flag was adopted by the Constituent Assembly of India in
(a) July, 1947
(b) August, 1947
(c) July, 1948
(d) July, 1950
Answer: July, 1947

2. The Constitution of India was enacted by a Constituent Assembly set up
(a) Through a resolution of the provisional government
(b) By the Indian National Congress
(c) Under the Indian Independence Act, 1947
(d) Under the Cabinet Mission Plan, 1946
Answer: D


3. A bill in the imperial Legislative Council for compulsory and free primary education was introduced by
(a) Mohammad Shafi
(b) Feroz Shah Mehta
(c) G.K. Gokhale
(d) Shankaran Nair
Answer: G.K. Gokhale

4. Who among the folowing was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constution
(a) Rajendra Prasad
(b) C. Rajagopalachari
(c) Tej Bahadur Sapru
(d) B.R. Ambedkar
Answer: B.R. Ambedkar


5. The Constituent Assembly which framed the Consitution for Independent India was set up in
(a) 1947
(b) 1949
(c) 1945
(d) 1946
Answer: 1946

6. The Constituent of India was enacted by a Constituent Assembly set up
(a) By the Indian National Congress
(b) Through a resolution of the provisional government
(c) Under the Cabinet Mission Plan, 1946
(d) Under the Indian Independence Act, 1947
Answer: Under the Cabinet Mission Plan, 1946


7. Who among the following was not a member of the Constituent Assembly established in July 1946?
(a) K.M. Munshi
(b) J.B. Kripalani
(c) Mahatma Gandhi
(d) Vallabhbhai Patel
Answer: Mahatma Gandhi

8. What is the special Constitutional position of Jammu and Kashmir ?
(a) Indian laws are not applicable.
(b) It is above Indian Constitution.
(c) It is not of the integral parts of Indian Union.
(d) It has its own Constitution
Answer: It has its own Constitution


9. On whose recommendation was the Constituent Assembly formed ?
(a) Cabinet Mission Plan
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Mountbatten Plan
(d) Cripp's Mission
Answer: Cabinet Mission Plan

10. Which of the following Acts gave representation to the Indians for the first time in legislation ?
(a) Indian Councils Act, 1919
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Councils Act, 1909
(d) Govt of India Act, 1919
Answer: Govt. of India Act, 1935


11. Which of the following was adopted from the Maurya dynasty in the emblem of Government of India ?
(a) Horse
(b) Words Satyameva Jayate
(c) Four lions
(d) Chariot Wheel
Answer: Four lions

12. Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Asembly of India ?
(a) Sachchidananda Sinha
(b) P. Upendra
(c) B.R. Ambedkar
(d) Dr. Rajendra Prasad
Answer: Sachchidananda Sinha


13. The idea of the Constitution of India was first of all given by
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Shri M.N. Roy
(d) Mahatma Gandhi
Answer: Shri M.N. Roy

14. The Constitution of India was promulgated on January 26, 1950 because
(a) It was an auspicious day.
(b) This day was being celebrated as the Independence Day since 1929.
(c) It was the wish of the farmers of the Constitution.
(d) The British did not want to leave India earlier than this date.
Answer: This day was being celebrated as the Independence Day since 1929.


15. The first session of the Constituent Assembly was held in
(a) Bombay
(b) Lahore
(c) Calcutta
(d) New Delhi
Answer: New Delhi

16. The members of the Constituent Assembly were
(a) Elected by Provincial Assemblies
(b) Only representatives of the princely states.
(c) Elected directly by people.
(d) Nominated by the government.
Answer: Elected by Provincial Assemblies


17. The Indian Constitution was enforced on
(a) 15th Aug, 1947
(b) 26th Nov, 1949
(c) 26th Jan, 1950
(d) 30th Jan, 1950
Answer: 26th Jan, 1950

18. The Constitution of India was adopted by the
(a) Parliament of India
(b) Constituent Assembly
(c) Governor General
(d) British Parliament
Answer: Constituent Assembly


19. How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?
(a) About 6 months in 1949
(b) About 2 years since Aug 15, 1947
(c) Exactly a year since Nov 26, 1948
(d) About 3 years since Dec 9, 1946
Answer: About 3 years since Dec 9, 1946

20. The office of Governor General of India was created by
(a) Government of India Act, 1935
(b) Charter Act, 1833
(c) Charter Act, 1813
(d) Governor of India Act, 1858
Answer: Charter Act, 1833


21. Who was the Chairman of the Constituent Assembly ?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) C. Rajagopalachari
(c) Pt. Jawaharlal Nehru
(d) Dr. B.R. Ambedkar
Answer: Dr. Rajendra Prasad

22. When did Mr. Attlee, Prime Minister of England, announce the transfer of power to the Indians ?
(a) February, 1947
(b) June, 1949
(c) August, 1947
(d) June, 1948
Answer: June, 1948

23. The Constituent Assembly was created by
(a) Simla Confrence, 1945
(b) Cripps Mission
(c) Indian Independence Act
(d) Cabinet Mission Plan
Answer: Cabinet Mission Plan


24. The Constitution names our country as
(a) Bharat
(b) Aryavarta
(c) Hindustan
(d) India, that is Bharat
Answer: India, that is Bharat

25. The demand for the Constituent Assembly was put forward by the Indian National Congress in 1936 at its session held at
(a) Kanpur
(b) Lahore
(c) Bombay
(d) Fezpur
Answer: Fezpur


26. A constitution is
(a) A set of ordinary laws
(b) A set of financial laws.
(c) A set of official laws
(d) The basic structure defining the powers of the state and the rights and duties of the citizens.
Answer: The basic structure defining the powers of the state and the rights and duties of the citizens.

27. The Cabinet Mission to India was headed by
(a) Stafford Cripps
(b) Hugh Gaitskell
(c) A.V. Alexander
(d) Lord Pethick Lawrence
Answer: Lord Pethick Lawrence

28. Cripps Mission visited India in
(a) 1927
(b) 1946
(c) 1939
(d) 1942
Answer: 1942

29. Which of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as The Heart and soul of the Constitution?
(a) Right to Equality
(b) Right to Constitutional Remedies
(c) Right to Freedom of Religion
(d) Right to Property
Answer; Right to Constitutional Remedies


30. Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution ?
(a) B.R. Ambedkar
(b) Mahatma Gandhi
(c) B.N. Rao
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: Jawaharlal Nehru

31. Who was the first speaker of the Lok Sabha ?
(a) P. Upendra
(b) Hukam Singh
(c) Anantha Sayanam Ayyanagar
(d) Malvankar
Answer: D


32. The state of Bombay was bifurcated into Maharashtra and Gujarat on May 1, in the year
(a) 1959
(b) 1962
(c) 1960
(d) 1958
Answer: 1960

33. Which of the following is correct regarding the Indian Constitution ?
(a) It is completely based on British Constitution.
(b) It is original
(c) It is made only on the basis of Government of India Act, 1935
(d) It is a mixture of several Constitutions.
Answer: It is a mixture of several Constitutions.


34. Which of the following Union Territories attained statehood in February, 1987 ?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Daman and Diu
(c) Goa
(d) Pondicherry
Answer: Arunachal Pradesh

35. The 25th Indian state to achieve statehood is
(a) Sikkim
(b) Goa
(c) Arunachal Pradesh
(d) Mizoram
Answer: Goa


36. Chairman of Constitution Drafting Committee at the time of independence was
(a) Sardar Patel
(b) B.R. Ambedkar
(c) S. Radhakrishnan
(d) J.L. Nehru
Answer: B.R. Ambedkar

37. The demand for a Constitution made by the people of India without outside interference was officially asserted by the National Congress in
(a) 1939
(b) 1942
(c) 1935
(d) 1929
Answer: 1935


38. The Constituent Assembly for undivided India first met on
(a) 6th December, 1946
(b) 3rd June, 1947
(c) 20th February, 1947
(d) 9th December, 1946
Answer: 9th December, 1946

39. When was the Madras state renamed Tamil Nadu ?
(a) 1968
(b) 1971
(c) 1969
(d) 1970
Answer: 1969


40. In 1938, who among the following definitely formulated his demand for a Constituent Assembly elected on the basis of adult franchise ?
(a) C.R. Das
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Mahatma Gandhi
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: Jawaharlal Nehru

41. The first state to become bifurcated after independence was
(a) Punjab
(b) Assam
(c) Bombay
(d) Bengal
Answer: Bombay


42. When the Constituent Assembly for the Dominion of India reassembled on 31st October, 1947, its reduced membership was
(a) 331
(b) 299
(c) 311
(d) 319
Answer: 299

43. For the philosophy underlying our Constitution, the historic Objectives Resolution was moved in the Constituent Assembly on 22nd January, 1947 by
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Dr. S. Radhakrishnan
(c) Dr. B.R. Ambedkar
(d) Dr. Rajendra Prasad
Answer; Jawaharlal Nehru


44. Which of the following writs is issued by the court in case of illegal detention of a person ?
(a) Quo Warranto
(b) Habeas Corpus
(c) Mandamus
(d) Certiorari
Answer: Habeas Corpus

45. Which of the following cases cannot be filed directly in the Supreme Court ?
(a) Cases against encroachment on Fundamental Rights
(b) Both (a) and (b) above.
(c) If one's property is forcefully occupied by the other
(d) Disputes between two or more States
Answer: Disputes between two or more States


46. Which is not an eligibility criterion for appointment as a Judge of the High Court ?
(a) Must have been an advocate of a High Court for not less than 10 years
(b) Must be, in the opinion of the President, a distinguished jurist.
(c) Must have attained the age of 55 years
(d) Must have been a High Court Judge for at least 5 years
Answer: A

47. Judicial Review function of the Supreme Court means the power to
(a) Review the functioning of judiciary in the country
(b) Undertake periodic review of the Constitution.
(c) Examine the constitutional validity of the laws
(d) Review its own judgement
Answer: Examine the constitutional validity of the laws


48. The High Courts in India were first started at
(a) Bombay, Delhi, Madras
(b) Madras and Bombay
(c) Bombay, Madras, Calcutta
(d) Delhi and Calcutta
Answer: Bombay, Madras, Calcutta

49. For the enforcement of Fundamental Rights, the Supreme Court may issue a/an
(a) Notification
(b) Writ
(c) Decree
(d) Ordinance
Answer:B


50. Besides its permanent seal at Delhi, the Supreme Court can also meet at
(a) Any other Union Territory
(b) Any other place as decided by the Chief Justice of India in consultation with the President
(c) Any other metropolitan city
(d) Any other major city
Answer: Any other place as decided by the Chief Justice of India in consultation with the President
 

Complete Syllabus of Class 9

Content Category

Related Searches

pdf

,

Class 9 | EduRev Notes

,

MCQs

,

video lectures

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

past year papers

,

ppt

,

Class 9 | EduRev Notes

,

Important questions

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

study material

,

Summary

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

Constitutional Design – Constitution : MCQ’s

,

Class 9 | EduRev Notes

,

Constitutional Design – Constitution : MCQ’s

,

Objective type Questions

,

Exam

,

Constitutional Design – Constitution : MCQ’s

,

shortcuts and tricks

;