UPSC  >  CSAT Preparation for UPSC CSE  >  Cubes - Introduction and Examples (with Solutions), Data Interpretation

Cubes - Introduction and Examples (with Solutions), Data Interpretation Notes | Study CSAT Preparation for UPSC CSE - UPSC

Document Description: Cubes - Introduction and Examples (with Solutions), Data Interpretation for UPSC 2022 is part of CSAT Preparation for UPSC CSE preparation. The notes and questions for Cubes - Introduction and Examples (with Solutions), Data Interpretation have been prepared according to the UPSC exam syllabus. Information about Cubes - Introduction and Examples (with Solutions), Data Interpretation covers topics like and Cubes - Introduction and Examples (with Solutions), Data Interpretation Example, for UPSC 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Cubes - Introduction and Examples (with Solutions), Data Interpretation.

Introduction of Cubes - Introduction and Examples (with Solutions), Data Interpretation in English is available as part of our CSAT Preparation for UPSC CSE for UPSC & Cubes - Introduction and Examples (with Solutions), Data Interpretation in Hindi for CSAT Preparation for UPSC CSE course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for UPSC Exam by signing up for free. UPSC: Cubes - Introduction and Examples (with Solutions), Data Interpretation Notes | Study CSAT Preparation for UPSC CSE - UPSC
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Cube and Cube Root Shortcut Tricks

Shortcut tricks on cube and cube root are one of the most important topics in exams. Competitive exams are all about time. If you manage your time then you can do well in those exams. Most of us miss that part. We provide examples on Cube and Cube Root shortcut tricks here in this page below. These shortcut tricks cover all sorts of tricks on Cube and Cube Root. Visitors please read carefully all shortcut examples. You can understand shortcut tricks on Cube and Cube Root by these examples.

 

Before starting anything just do a math practice set. Choose any twenty math problems and write it down on a page. Solve first ten math problems according to basic math formula. You also need to keep track of Timing. After finish write down total time taken by you to solve those ten maths. Now read our examples on cube and cube root shortcut tricks and practice few questions. After finishing this do remaining questions using Cube and Cube Root shortcut tricks. Again keep track of timing. The timing will be surely improved this time. But this is not enough. You need more practice to improve your timing more.

You all know that math portion is very much important in competitive exams. That doesn’t mean that other sections are not so important. You can get a good score only if you get a good score in math section. You can get good score only by practicing more and more. You should do your math problems within time with correctness, and this can be achieved only by using shortcut tricks. But it doesn’t mean that you can’t do math problems without using any shortcut tricks. You may do math problems within time without using any shortcut tricks. You may have that potential. But other peoples may not do the same. For those we prepared this cube and cube root shortcut tricks. We always try to put all shortcut methods of the given topic. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help so many needy.

Cube and Cube Root both are very important in any competitive exams. Without remembering this you can’t survive in exam hall. As all competitive exams are very tightly bound with time, so you don’t have much time to spend on calculating cubes. If you remember this then it will put a great impact on your exam for sure. Here in this topic we will discuss few shortcut tricks on Cube and Cube Root.

Anything we learn in our school days was basics and that is well enough for passing our school exams. Now the time has come to learn for our competitive exams. For this we need our basics but also we have to learn something new. That’s where shortcut tricks are comes into action.

Now we will discuss some basic ideas of Cube and Cube Root. On the basis of these ideas we will learn trick and tips of shortcut cube and cube root. If you think that how to solve cube and cube root questions using cube and cube root shortcut tricks, then further studies will help you to do so.

 

It will help you to remember this things and we provide you some examples with sub link that help you better understanding. We can write product of three factor of natural numbers as Cube.

Example: A = b x b x b
A is integer natural number.
Learn and Memorized Cube and Cube root 1 to 30 for All competitive Exams.

 

CUBE up to 30

Cubes - Introduction and Examples (with Solutions), Data Interpretation Notes | Study CSAT Preparation for UPSC CSE - UPSC

 

Examples

Example 1:
3√17576 = ?

 

Answer :
Step 1: Last digit of cube number from right side is 6 that we consider 216 = 63. Then
Step 2: Take the number whose cube is nearest to 17 That is 17 nearest to 23. we take small one cube digit that is 2
So the answer is 263

 

Example 2:

3√13824 = ?
Answer :
Step 1: Last digit of cube number from right side is 4 that we consider 64 = 43 we put down 4. Then
Step 2: Take the number whose cube is nearest to 13.
That is 13 is nearest to 23 and 33, we take small one cube digit that is 2.
So the answer is 24.

 

Example 3:
3√15625= ?
Answer :
Step 1: Last digit of cube number from right side is 5 that we consider 125 = 53, we put down 5. Then
Step 2: Take the number whose cube is nearest to 15, That is 15 is nearest to 23 and 33, we take small one cube digit that is 2.
So the answer is 25.

 

 

Example 4:
3√166375 = ?

Answer :
Step 1: Last digit of cube number from right side is 5 that we consider 125 = 53 we put down 5. Then
Step 2: Take the number whose cube is nearest to 166. That is 166 is nearest to 53 and 63 we take small one cube digit that is 5.
So the answer is 55.

 

 

Example 5:
3√185193

Answer :
Step 1: Last digit of cube number from right side is 3 that we consider 343 = 73 we put down 7. Then
Step 2: Take the number whose cube is nearest to 185. That is 185 is nearest to 53 and 63 we take small one cube digit that is 5.
So the answer is 57.

 

 

Example 6:
3√274625

Answer :
Step 1: Last digit of cube number from right side is 5 that we consider 125 = 53 we put down 5. Then
Step 2: Take the number whose cube is nearest to 274. That is 274 is nearest to 63 and 73 we take small one cube digit that is 6. So the answer is 65.

 

Example 7:
3√3869893 = ?

Answer :
Step 1: Last digit of cube number from right side is 3 that we consider 343 = 73 we put down 7. Then
Step 2: Take the number whose cube is nearest to 3869.That is 3869 is nearest to 153 and 163 we take small one cube digit that is 15.
So the answer is 157.

 

Example 8:
3√1728000 = ?
Answer :
Step 1: Last digit of cube number from right side is 0 that we consider 1000 = 103 we put down 0. Then
Step 2: Take the number whose cube is nearest to 1728.That is 1728 is nearest to 123 and 133 we take small one cube digit that is 12.
So the answer is 120.

 

Example 9:
3√2248091 = ?
Answer :
Step 1: Last digit of cube number from right side is 1, we put down 1. Then
Step 2: Take the number whose cube is nearest to 2248. That is 2248 is nearest to 133 and 143 we take small one cube digit that is 13.
So the answer is 131.

The document Cubes - Introduction and Examples (with Solutions), Data Interpretation Notes | Study CSAT Preparation for UPSC CSE - UPSC is a part of the UPSC Course CSAT Preparation for UPSC CSE.
All you need of UPSC at this link: UPSC
72 videos|64 docs|92 tests
Download as PDF

How to Prepare for UPSC

Read our guide to prepare for UPSC which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Cubes - Introduction and Examples (with Solutions)

,

Objective type Questions

,

Free

,

ppt

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

Data Interpretation Notes | Study CSAT Preparation for UPSC CSE - UPSC

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Data Interpretation Notes | Study CSAT Preparation for UPSC CSE - UPSC

,

Data Interpretation Notes | Study CSAT Preparation for UPSC CSE - UPSC

,

Sample Paper

,

Cubes - Introduction and Examples (with Solutions)

,

Summary

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Important questions

,

Viva Questions

,

video lectures

,

practice quizzes

,

pdf

,

Cubes - Introduction and Examples (with Solutions)

,

Semester Notes

,

study material

;