Extra Question & Answers (Part - 1) - Electoral Politics Class 9 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 9

Class 9 : Extra Question & Answers (Part - 1) - Electoral Politics Class 9 Notes | EduRev

The document Extra Question & Answers (Part - 1) - Electoral Politics Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

1) Why do we have representative government in most democracies?

Answer: In most democracies, people rule through their representatives. Since it is not possible for everyone to have time and knowledge to take decisions on all matters, representation is needed. 

2) What is the mechanism of Elections behind choosing the representatives of a democratic country?

Answer:  It is a mechanism by which people can choose their representatives at regular intervals and change them if they wish to do so. This mechanism is called Elections. 

3) How are voters' choices fulfilled by Elections?

Answer:  Voters can choose their law makers, their representatives who can take major decisions of the government and can also choose the particular political party whose policies are the best. 

4) What choices do elections offer for choosing a political party?

Answer: These should be something to choose from parties and candidates should be free to contest elections and should offer real choice of a suitable political party to represent them in the parliament. 

5) What kind of competition is offered to the people for elections?

Answer:  The most obvious form is the competition among political parties. At the constituency level, it takes the form of competition among several candidates. If there is no competition elections will be pointless. 

6) Give any two demerits of Electoral Competition.

Answer: (i) It creates a sense of disunity and factionalism in every locality. (ii) Different political parties and leaders often level allegations against one another. 

7) Give any two merits of Electoral Competition.

Answer: (i) Political leaders all over the world, like all other professionals are motivated by desire to advance their political careers. (ii) They want to come in power and retain positions for themselves. So they do their best to win the hearts of people. 

8) How can political leaders be made accountable to the people?

Answer: It can be done by setting up a systems where political leaders are rewarded for serving the people and punished for not doing good for the sake of people. Regular electoral competition should be held through elections. 

9) How do political leaders try to win the hearts of the voters?

Answer:Political leaders know that if they raise issues that people want to be raised, their popularity and chances of victory will increase in the next elections. But if they fail to satisfy the voters with their work they will not be able to win again.

10) How does political competition help the leaders to serve the people?

Answer: In the market even if a shopkeeper is interested in his profit only, he is forced to give good service to the customer. Political competition may cause divisions and some ugliness, but it finally helps to force political parties and leaders to serve the people. 

11) How are general elections held in India?

Answer:For Lok Sabha and Vidhan Sabha elections are held after every five years. After five years the term of all the elected representatives comes to an end. This is called general elections. They are held in all constituencies at the same time. 

12) What are By Elections?

Answer: When elections are held only for one constituency to fill the vacancy caused by death or resignation of a member. This is called By Elections. 

13) What are Electoral Constituencies?

Answer:  The country is divided into different areas for purposes of elections. These areas are called electoral constituencies. 

14) How many constituencies do we have for Lok Sabha?

Answer: For Lok Sabha elections the country is divided into 543 constituencies. 

15) What is an elected representative from the constituency is called?

Answer: The representative elected from each constituency is called a member of parliament or an ME 

16) What is an elected representative at the state level called as?

Answer:  Each state is also divided into a specific number of Assembly constituencies. Here the elected representative is called the Member of Legislative Assembly or an MLA.

17) How are constituencies divided at the local level?

Answer: At panchayati and municipal elections each village or town is divided into several 'wards' that are like constituencies. Each ward elects one member of the village or the urban local body. 

18) Why were 'Reserved Constituencies' created by the makers of the constitution?

Answer:  The constitution makers were worried that in an open electoral competition, certain weaker sections may not stand a good chances to get elected to the Lok Sabha and the State Legislative Assemblies. That would make our democracy less representative and less democratic, so they thought of the provision of special system of reserved constituencies for the weaker sections.

19) How many seats are reserved for SC & ST in Lok Sabha?

Answer:Currently in the Lok Sabha 79 seats are reserved for the scheduled caste and 41 for the scheduled tribe. 

20) How many seats are reserved for women at local bodies?

Answer:One third of the total seats are reserved in rural and urban local bodies for women candidates

21) What is a Voters' List?

Answer: In a democratic election the list of those who are eligible to vote is prepared much before the elections and given to everyone. This list is officially called the 'Electoral Roll' and is commonly known as 'Voters' List'. 

22) What is the principle of universal adult Franchise?

Answer: In practice it means that everyone should have one vote and each vote should have equal value. All the citizens aged 18 years and above have got the right to vote. 

23)  What is the Election Photo Identity Card System?

Answer:Every voter is issued this photo identity card by the Election Commission. The voters are required to carry this card when they go out to vote, so that no one can vote for someone else. 

24) What is a party ticket?

Answer:   Political parties nominate their candidates who get the party symbol and support. This party's nomination is often called the party 'ticket'. 

25) How does a person file nomination papers?

Answer: Every person who wishes to contest elections has to fill a 'nomination form' and give some money as 'security deposit'. This is how nomination papers are filed. 

26) What are the legal declarations of a party candidate?

Answer:   Details of assets and liabilities of the candidate and his or her family and Educational qualifications of the candidate.

27) Why has personal information of a candidate to be made public?

Answer:  This information needs to be made public as it provides an opportunity to the voters to make their decisions on the basis of the information provided by the candidates. 

28) Why are election campaigns needed?

Answer:  The main purpose of elections is to give people a chance to choose the representatives, the government and the policies they prefer. Therefore, it is necessary to have a free and open discussion about who is better representative, which party will make a better government or what is a good policy. It is possible during Election Campaigns. 

29)  What is the time period of campaigning for elections?

Answer:  In one country such campaigns take place for a two-week period between the announcement of the final list of candidates and the date of polling. 

30) How are voters contacted during campaigning?

Answer: Political leaders address election meetings and political parties mobilise their supporters. Campaigning is also done through newspapers and television. Nowadays they take the help of recorded messages in the mobiles also. 

31)  What is a ballot paper?

Answer: A ballot paper is a sheet of paper on which the names of the contesting candidates along with party name and symbols are issued. 

32) What is a 'polling booth'?

Answer: On the election day every person whose name is on the voters list can go to a nearby 'Polling Booth', situated usually in a local school or a government office. In this booth voters go inside and election officials identify them and put a mark on his or her finger and allow them to cast the vote. 

33) What is EVM?

Answer: EVMs are electronic voting machines, which are used to record votes. 

34) How is a vote caste on EVM?

Answer:The machine shows the names of the candidates and the party symbols. All the voter has to do is to press the button against the name of the candidate he or she wants to give vote. 

35) What do you know about 'Election Commission'?

Answer: In our country elections are conducted by an independent and very powerful election commission. It enjoys the same kind of independence that the judiciary enjoys

36) How is the Chief Election Commissioner appointed?

Answer:  The Chief Election Commissioner is appointed by the President of India. But once appointed, he is not answerable to the President or the government. It is virtually impossible even by the ruling party to remove the Chief Election Commissioner.

37) What do you mean by 'Turn out'.

Answer:  Turnout indicates the percent of eligible voters who actually caste their vote. 

38) Why do common people in India attach a lot of importance to elections?

Answer:  They feel that through elections they can bring pressure on political parties to adopt policies and programmes favourable to them. 

39) Are elections in India 'free and fair'?

Answer:Elections in India are basically free and fair. The party that wins an election and forms government does so because people have chosen it once. A few candidates may win on the basis of money power and unfair means. But the overall verdict of a general election still reflects popular preference. 

40) Give any one challenge of Indian Elections.

Answer:Some families tend to dominate political parties; tickets are distributed to relatives from the families. 

41) What is 'booth capturing'? 

Answer:Supporters or hired muscle men of a party or a candidate gain physical control of a polling booth and cast false votes by threatening everyone or by preventing genuine voters from reaching the polling booth.

42) What choices are given to a voter during elections?

Answer:(i) They can choose who will make laws for them. (ii) They can choose who will form the government and take major decisions. (iii) They can choose the party whose policies will guide the government and law-making. 

43) What forms does political competition take during elections?

Answer: Political competition takes various forms such as: (i) The most obvious form is the competition among political parties. (ii) At the constituency level, it takes the form of competition among several candidates. (iii) If there is no competition, elections will become pointless.

44) How does electoral competition help the political parties and leaders to win the elections?

Answer:  (i) Regular electoral competitions provide incentives to political parties and leaders. (ii) They know that if they raise issues that people want to be raised, their popularity and chances of victory will increase in the next elections. (iii) But if they fail to satisfy the voters with their work, they will not be able to win again.

45) What is the 'Voters' List'?

Answer:  (i) In a democratic election, the list of those who are eligible to vote is prepared much before the election and is available to everyone. (ii) This list is officially called the Electoral Roll and is commonly known as the Voters' List. (iii) This is an important step as it is linked to the first condition of a democratic election. 

46) How does the principle of 'Universal Adult Franchise' work in the Indian democracy?

Answer: (i) In practice, universal adult franchise means that everyone should have one vote and each vote should have equal value.
(ii) No one should be denied the right to vote without good reason.
(iii) Citizens differ from one another in many ways; some are rich, some are poor; some are highly educated, some are not; some are kind, others are not so kind. But all of them are human beings with their own needs and views. That is why, all of them deserve to have an equal say in decisions that affect them. 

47)  What legal declaration is required to be submitted by each candidate who wishes to contest an election?

Answer: Every candidate has to make a legal declaration, giving full details of the following: (i) Serious criminal cases pending against the candidate. (ii) Details of the assets and liabilities of the candidate and his or her family. (iii) Educational qualifications of the candidate. This information helps voters to make their decisions. 

48) What is an Election Commission? Who appoints the Chief Election Commissioner and how can he/she be removed?

Answer: (i) In our country, elections are conducted by an independent and very powerful Election Commission. It enjoys the same kind of independence as the Judiciary enjoys. (ii) The Chief Election Commissioner is appointed by the President of India. But once appointed, he is not answerable to the president or the government. (iii) Even if the ruling party or the government does not like the Chief Election Commissioner it is virtually impossible for it to remove the CEC.

49) What is an Election Commission? What is its role in the elections?

Answer: (i) In our country, elections are conducted by an independent and very powerful Election Commission.
(ii) It enjoys the same kind of independence that the judiciary enjoys.
(iii) The Chief Election Commissioner (CEC) is appointed by the President of India. But once appointed, he is not answerable to the President or the government.
(iv) Even if the ruling party or the government does not like what the Commission does, it is virtually impossible for it to remove the CEC. 

50)  What is the outcome of free and fair elections held in India?

Answer:(i) The ruling parties routinely lose elections in India, both at the national and state levels.
(ii) In India, about half of the sitting MPs or MLAs lose elections.
(iii) Candidates who are known to have spent a lot of money in 'buying votes' and those with criminal connections often lose elections. Barring very few disputed elections, the electoral outcomes are usually accepted as the people's verdict by the defeated party.

51) Mention any three powers and functions of the Election Commission of India.

Answer: Powers and Functions of Election Commission of India:
(i) To conduct and control the elections.
(ii) To implement the code of conduct.
(iii) To order the government to follow guidelines.
(iv) To prevent use and misuse of government machinery at the time of election. 

52)  How do general elections differ from by-elections?

Answer: When elections are held in all the constituencies at the same time, either on the same day or within few days, this is called general elections. Sometimes, election is held only for one constituency to fill the vacancy caused by death or resignation of a member. This is called a by-election. 

53) How are constituencies for Lok Sabha decided by the Election Commission?

Answer: (i) For Lok Sabha elections, the country is divided into 543 constituencies.
(ii)  The representative elected from each constituency is called a Member of Parliament or an MP.
(iii) One of the features of a democratic election is that every vote should have equal value. That is why, our constitution requires that each constituency should have a roughly equal population living within it. 

54) How is division of constituencies done at the state level?

Answer:   (i) Each state is divided into a specific number of Assembly constituencies on the basis of their population size.
(ii) In this case, the elected representative is called Member of Legislative Assembly or an MLA.
(iii) Each parliamentary constituency has several assembly constituencies within it. 

55)   How has reservation system been extended to other weaker sections?

Answer: (i) The system of reservation was extended later to other weaker sections at the district and local level.
(ii) In many states, seats in rural and urban local bodies are now reserved for Other Backward Classes (OBCs) as well.
(iii) However, the proportion of seats reserved varies from state to state. Similarly, one-third of the seats are reserved in rural and urban local bodies for women candidates

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 9

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

Semester Notes

,

study material

,

Extra Question & Answers (Part - 1) - Electoral Politics Class 9 Notes | EduRev

,

past year papers

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Summary

,

video lectures

,

Important questions

,

Extra Question & Answers (Part - 1) - Electoral Politics Class 9 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

Free

,

Extra Question & Answers (Part - 1) - Electoral Politics Class 9 Notes | EduRev

,

Exam

,

Viva Questions

;