Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 9

Class 9 : Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRev

The document Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

1) What is the Easternmost longitude of India?
Ans: The Easternmost longitude of India is 97°25' E at Kibithu in district Anjaw of Arunachal Pradesh.  
Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRevFig: Easternmost longitude of India2) What is the longitude of the Westernmost point of India?
Ans:Guhar Moti in Kutch district, near the Sir Creek in Gujarat state is at 6807' East longitude.  

3) Which Indian states have common frontiers with our neighbouring country Bhutan?
Ans:  The states of West Bengal, Asom, Arunachal Pradesh and Sikkim have common frontiers with Bhutan.  

4) Name the countries sharing a land boundary with India.
Ans:The countries are Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, China, Myanmar, Nepal and Pakistan.  

Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRevFig: India's neighbouring countries5) If you go to Silvassa, which union territory will you be in?
Ans:  You will be in the union territory of Dadra and Nagar Haveli, as Silvassa is its capital.  

6) The Southernmost latitude of the Indian Union is located in which state or union territory?
Ans: The Southernmost latitude of the Indian Union is Indira Point, located at the Southernmost tip of the Nicobar islands in the union territory of Andaman and Nicobar islands. It lies at a latitude of 6°45' North.  

7) Which Indian states border three countries?
Ans:The Indian states that border three countries are Sikkim, Arunachal Pradesh and Jammu and Kashmir.  

8) Name the group of islands lying in the Arabian sea.
Ans:The Lakshadweep islands lie in the Arabian sea.  
Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRevFig: Lakhshadweep islands9) Kota (in Rajasthan) is located at a latitude of about 76°E and Barpeta (in Asom) is at a latitude of about 91°E. What is the difference in local time at the two locations?
Ans: Since, Barpeta is East of Kota, the local time at Barpeta will be ahead of local time at Kota. A difference of 1° longitude is the same as 4 minutes time difference. Thus, the time difference between the two towns, = 4 min x (91°E-76°E) = 60 min.  

10) What is unique about the 'Indira Point'?
Ans: Indira Point is the Southernmost point within the Indian Union, located in the Nicobar islands. It was submerged under sea water by the Tsunami of 2004.  

11) Which countries are land neighbours of India, but are not considered as part of the Indian subcontinent?
Ans: The countries are Myanmar, Afghanistan and China. 

12) Which union territory of India has the least area?
Ans:The union territory of Lakshadweep has an area of only 32 sq km, which is the least among all the union territories.  

13) Which state of India has the least area?
Ans: The state of Goa has an area of 3702 sq km, which is the least among all the states (Delhi is considered as a union territory, not a state).

Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRevFig: Location of Goa in India

14) How many hours is the Indian Standard Time (1ST) is ahead or behind Greenwich Mean Time (GMT)?
Ans: Since, India is to the East of Greenwich (located at 0° longitude) and its standard time is calculated at 82°30' E, India is 5V2 hours ahead of Greenwich Mean Time (GMT). 

15) What is the latitude of the Southernmost point on the Indian main land?
Ans:The Southernmost point on the Indian main land is Kanyakumari at a latitude of 8°4' N. 

16) Which union territory was converted into a state in 1987?
Ans: Goa was a union territory when it became independent from Portuguese rule in 1961. It was made into a state in 1987. 

17) Is it true that the land area of Russia is more than the combined areas of Australia and India?
Ans:Russia has a land area of 17.09 million sq km. Australia and India together have a combined land area of 7.69 + 3.28 million sq km = 10.97 million sq km. Thus, this is true.  

18) India's contacts with the world were established first by land routes or sea routes?
Ans:The land routes, because the various passes across the mountains in the North have provided passages to the ancient travellers, while the oceans restricted such interaction for a long time.  

19) The Tropic of Cancer passes through which states of India?
Ans: The Tropic of Cancer passes through the states of Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram.  
Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRevFig: Tropic of cancer20) Which country has a common frontier with the four Indian states of Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim?
Ans:  The country having common frontier with these Indian states is Nepal.  

21) If you intended to visit Kavarati during your summer vacations, which union territory of India will you be going to?
Ans:  Kavarati is the capital of the union territory of Lakshadweep.   

22) In which year did the Indira Point got submerged under the seawater?
Ans:2004 is the year when Indira Point got submerged under the seawater.  

23) Name the imaginary line in India along which time is taken as standard time.
Ans: Standard Meridian is the imaginary line in India along which time is taken as standard time.  

24) What is the length of Indian coastline?
Ans:Length of Indian coastline is 7516.6 km.  

25) What is the East-West extension of India in kilometres?
Ans:The distance of East-West extension of India in 2933 kms.
Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRevFig: East west extension of India

26) What is the position of India in respect of area in the world?
Ans:  India holds 7th position in the world in term of area. 

27) Name the water bodies that separate Sri Lanka from India?
Ans:Palk Strait and Gulf of Mannar are water bodies that separate Sri Lanka from India.  

28) What is the length of Indian land boundary?
Ans:The length of Indian land boundary is 15200 km.  

29) If you want to visit Lakshadweep during your winter holiday, which water body you have to cross?
Ans:We have to cross Arabian sea if we visit Lakshadweep.  

30) How many countries in the world are larger than India in terms by land area? Name them according to their position?
Ans: There are six countries in the world larger than India. They are Russia, Canada, China, United States of America, Brazil and Australia.  

31) They are Russia, Canada, China, United States of America, Brazil and Australia.
Ans:The distance of North-South extension of India in 3214 kms.  

32) What is the North-South extension of India in kilometres ?
Ans:The latitudinal line that divides India in two equal parts is Tropic of Cancer.

33) Which latitudinal line divides India into approximately two equal parts?
Ans: Indian Standard Time (1ST) is 5:30 hrs ahead of GMT (Greenwich Mean Time).  

34) What is the time difference between 1ST and GMT?
Ans:The days and nights are almost equal at Kanyakumari  because it lies near the equator 

35) Why days and nights are almost of equal duration at Kanyakumari?
Ans:Bangladesh shares the longest boundary with India. It is   4053 km long. 
Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRevFig: Bangladesh sharing border with India36) Which country shares the longest boundary with India?
Ans:Gujarat has the longest coastline in India.

37) Just before independence, how were the Provinces and states in India organised?
Ans:Just before independence in 1947, there were two types of states in India?the Provinces and the Princely states. Provinces were ruled directly by British officials who were appointed by the Viceroy. Princely states were ruled by local, hereditary rulers, who acknowledged sovereignty of the British in return for local autonomy. Examples of the rulers of Princely states are the Nizam of Hyderabad and Maharaja Hari Singh of Jammu and Kashmir.  

38) What is the strategic significance of India's location in Asia?
Ans: The Indian land mass has a central location between East and the West Asia. The trans Indian Ocean routes which connect the countries of Europe in the West and the countries of East Asia provide a strategic central location to India. Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRevFig : Location of India in AsiaThe various passes across the mountains in the North have provided passages to the ancient travellers. These routes have contributed in the exchange of ideas and commodities since ancient times. Thus, India is very strategically located. 

39) Give the reasons for selecting longitude 82°30' as the Standard Meridian of India.
Ans:   The latitudinal and longitudinal extent of the Indian main land is about 30°. Thus, from Gujarat to Arunachal Pradesh, there is a time difference of almost two hours. So the local time along the Standard Meridian of India (82°30' E) passing through Mirzapur (in Uttar Pradesh) is taken as the Indian Standard Time for the whole country. This is near to the centre of the country and also an exact multiple of a half hour related to Greenwich in England, which is at 0° longitude.  

40) Why is the difference between day and night durations not felt at Kanyakumari, but not so in Kashmir?
Ans:Since, the axis of rotation of the Earth is tilted at 23.5° to the perpendicular, the circle of illumination of the Earth varies from summer to winter. At the equator, it does not cause any time difference between day and night throughout the year, but North or South of it the durations vary. Kanyakumari is close to the equator, while Kashmir is far away. So, this difference is felt in Kashmir in winter or summer, but not at Kanyakumari.  

41)  Why 82030'E has been selected as the Standard Meridian of India ?
Ans:From Gujarat to Arunachal Pradesh there is a time lag of two hours. Hence, time along the Standard Meridian of India (820 30' E) passing through Mirzapur (in Uttar Pradesh) is taken as the standard time for the whole country. Otherwise different regions of India would have different times, which would create problems; so, to have one common standard time for the whole country, this has been selected and called Indian Standard Time (1ST) 

42) Classify the states into four groups each having common frontiers with (a) Pakistan (b) China (c) Myanmar (d) Bangladesh
Ans:States having common frontiers with (a) Pakistan Gujarat, Rajasthan, Punjab and Jammu and Kashmir (b) China Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim, Arunachal Pradesh and Jammu and Kashmir (c) Myanmar Manipur,   Nagaland,   Arunachal Pradesh and Mizoram (d) Bangladesh West Bengal, Asom, Meghalaya, Tripura and Mizoram  

43) The Sun rises two hours earlier in Arunachal Pradesh as compared to Gujarat in the West, but the watches show the same time. How does this happen?
Ans: From Gujarat to Arunachal Pradesh there is a time lag of two hours, but the watches show the same time because the time along the Standard Meridian of India (82°30' E) passing through Mirzapur in Uttar Pradesh is taken as the standard time for the whole country. Because the same standard time for the whole country has been adopted, the watches show the same time in Arunachal Pradesh and Gujarat and in all parts of the country.  

44) In India before 1947, there were two types of states in India?the Provinces and the Princely states. Provinces were ruled directly by British officials who were appointed by the viceroy. Princely states were ruled by local, hereditary rulers, who acknowledged British sovereignty in return for local autonomy. At the time of independence, the ruler of the Princely state of Jammu and Kashmir, Hari Singh, acceded to India and not to Pakistan, although the majority of population in the state was Muslim. If you had been in place of the ruler, what would you have done and why?
Ans: I would have still acceded to India, as Pakistan is not a secular country, whereas India is a secular country. Since, there are a significant number of the people of Jammu and Kashmir who are not Muslims, they would have been persecuted if the state acceded to Pakistan. In India, people of all religions and faiths are treated equally and so the ruler's decision was a wise one.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Exam

,

Important questions

,

Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRev

,

study material

,

Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

Extra Question & Answers (Part - 1) - India: Size And Location Class 9 Notes | EduRev

,

ppt

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

Free

,

Extra Questions

,

pdf

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

Viva Questions

;