Extra Question & Answers (Part - 4) - Population Class 9 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 9

Class 9 : Extra Question & Answers (Part - 4) - Population Class 9 Notes | EduRev

The document Extra Question & Answers (Part - 4) - Population Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course Social Studies (SST) Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

119) Kerala has a sex ratio of 1084 females per 1000 males. Puducherry has 1038 females per every 1000 males, while Delhi has 866 females per 1000 males and Haryana has just 877 females. What could be the reasons for such variation?

Answer: Kerala and Puducherry have a sex ratio of more than 1000 females per 1000 males while Delhi has 866females per 1000 males and Haryana just 877 females because (a) Kerala and puducherry have good health facilities, which reduces infant mortality.
(b) These states have higher literacy rates. Due to higher literacy of women, they are understanding the advantages of small families.
(c) In Delhi, there is a heavy migration of males who get jobs in the metropolis. Generally, their families stay back in their villages or home towns. This leads to a very high number of males in Delhi.
(d) In Haryana, female feticide is rampant because of people's desire to have a male heir, due to a patriarchal family system. This has led to the skewed sex ratio in Haryana. 

120) Migrations change the number, distribution and composition of the population in (a) the area of departure (b) the area of arrival (c) Both the area of departure and arrival (d) None of the above

Answer:    (c) 

121) A large proportion of children in a population is a result of (a) high birth rates (b) high life expectancies (c) high death rates (d) more married couples

Answer:  (a) 

122)  The magnitude of population growth refers to (a) the total population of an area (b) the number of persons added each year (c) the number of females per thousand males (d) the rate at which the population increases

Answer:  (h) 

123) According to the Census 2001, a literate' person is one who (a) can read and write his/her name (b) can read and write any language (c) is 7 years old and can read and write any language with understanding (d) knows the 3 'R's (reading, writing, arithmetic) 

Answer:  (c)   

124) What is the most significant feature of the Indian population?

Answer:  The most significant feature of the Indian population is the size of its adolescent population. It comprises about 20% of the total population, which is very high when compared to the other countries. 

125) In the Census of India held in the year 2011, what was the density of population in India?

Answer: In the Census of India held in the year 2011, the density of population in India was 382 persons per sq km.

126) In how many years is the official enumeration of population carried out by the Census Bureau?

Answer: The official enumeration of population is carried out every 10 years. The last Census was held in 2011. 

127) As per the 2011 Census, which state has the least density of population?

Answer:  The state with the least density of population, as per the 2011 Census, was Arunachal Pradesh with 17 persons per sq km.

128) When did the National Population Policy come into effect?

Answer: The National Population Policy came into effect in the year 2000. 

129) Out of the countries USA, Bangladesh, China and Great Britain, which one has a higher population density than India?

Answer:India had a population density of 382 persons per sq km, as per 2011 Census. Only the population density of Bangladesh was more at 1034 persons per sq km (as per the last estimate). 

130) What ages are considered as the age of the working population in India?

Answer:In India, the working age population is the population of the people who are between the ages of 15 years and 59 years. 

131) Which age range is considered as of adolescents in India?

Answer:  In India, the population of adolescents is the population of the people who are between the aees of 10 years and 19 years. 

132) Is it correct that there has been a substantial improvement in life expectancy at birth during the last 50 years in India?

Answer: Yes, it is correct. The life expectancy at birth has increased from 36.7 years in 1951 to 64.6 years in 2001, an increase of almost 28 years. 

133) What is sex ratio?

Answer: The sex ratio is the number of females per 1000 males in a particular area, state or country at a particular time. 

134) Which social indicator out of sex ratio, literacy rate, age composition and death rate, is important to measure the extent of equality between males and females in a society at a given time?

Answer: The sex ratio is the social indicator which measures the extent of equality between males and females in a society at a given time. 

135) Why is the year 1921 considered as a great demographic divide in India?

Answer:  Before 1921, the population was not stable, as sometimes it increased and at other times it decreased.  Between  1911  and  1921,  the population of India decreased, but it is going on increasing since then. 

136) What kind of migration does not change the size of the population in a country?

Answer:  Internal migration from one city to another or from rural areas to urban areas within a country does not change the size of the population.

137) In which year was the first Family Planning Programme started by the Government of India?

Answer: The first Family Planning Programme was started in 1952 by the Government of India.

138) Under what conditions, will a person be considered literate?

Answer:  A person will be considered literate if that person can read and write any language with understanding by the age of 7 years. 

139) Which activity out of construction, accountancy, fishing and transportation is a primary activity?

Answer:Fishing is a primary activity, construction is a secondary activity, while accountancy and transportation are tertiary activities. 

140) Almost 50% of India's population lives in five states. Name them.

Answer:  Almost 50% of India's population lives in the five states of Uttar Pradesh, Maharashtra, Bihar, West Bengal and Andhra Pradesh. 

141) Which states of India have the highest and lowest sex ratios?

Answer: Kerala has the highest sex ratio of 1084 and Haryana has the lowest sex ratio of 877 (as per the 2011 Census). 

142) What is meant by dependency ratio?

Answer: The dependency ratio is the proportion of a population composed of people who are too young or too old to work. 

143) Which state out of Rajasthan, Bihar, Assam and Jammu and Kashmir, has the highest population density?

Answer: Bihar has the highest population density at 1102 persons per sq km. 

144) What is the major reason for the state of Kerala having a very high population density?

Answer:Kerala has a very high population density because it has a fertile soil and gets abundant rainfall, thus resulting in good prospects for the occupation of agriculture. 

145) Does the term 'birth rate' mean the percentage of live births in 1 year?

Answer:  No, the correct meaning of the term 'birth rate' is the number of live births in a year per 1000 persons. 

146) Which group of persons out of adults, adolescents, the aged and children, comprise the maximum proportion of India's population?

Answer:  Adults comprise the maximum proportion of India's population at 58.7 % of the population. 

147) When was the first Census held in India? 

Answer:  The first Census in India (on a limited scale) was held in 1872. The first complete census was taken in 1881 and subsequently has been taken every 10 years. 

148) Kerala has a sex ratio of 1084 females per 1000 males. Puducherry has 1038 females per every 1000 males, while Delhi has 866 females per 1000 males and Haryana has just 877 females. What could be the reasons for such variation?

Answer : Kerala and Puducherry have a sex ratio of more than 1000 females per 1000 males while Delhi has 866females per 1000 males and Haryana just 877 females because (a) Kerala and puducherry have good health facilities, which reduces infant mortality.
(b) These states have higher literacy rates. Due to higher literacy of women, they are understanding the advantages of small families.
(c) In Delhi, there is a heavy migration of males who get jobs in the metropolis. Generally, their families stay back in their villages or home towns. This leads to a very high number of males in Delhi.
(d) In Haryana, female feticide is rampant because of people's desire to have a male heir, due to a patriarchal family system. This has led to the skewed sex ratio in Haryana. 

149) Migrations change the number, distribution and composition of the population in (a) the area of departure (b) the area of arrival (c) Both the area of departure and arrival (d) None of the above

Answer:  (c) 

150) A large proportion of children in a population is a result of (a) high birth rates (b) high life expectancies (c) high death rates (d) more married couples

Answer:  (a) 

151) The magnitude of population growth refers to (a) the total population of an area (b) the number of persons added each year (c) the number of females per thousand males (d) the rate at which the population increases

Answer: (h) 

152) According to the Census 2001, a literate' person is one who (a) can read and write his/her name (b) can read and write any language (c) is 7 years old and can read and write any language with understanding (d) knows the 3 'R's (reading, writing, arithmetic) 

Answer: (c)   

153) Kerala has a sex ratio of 1084 females per 1000 males. Puducherry has 1038 females per every 1000 males, while Delhi has 866 females per 1000 males and Haryana has just 877 females. What could be the reasons for such variation?

Answer:Kerala and Puducherry have a sex ratio of more than 1000 females per 1000 males while Delhi has 866females per 1000 males and Haryana just 877 females because (a) Kerala and puducherry have good health facilities, which reduces infant mortality.
(b) These states have higher literacy rates. Due to higher literacy of women, they are understanding the advantages of small families.
(c) In Delhi, there is a heavy migration of males who get jobs in the metropolis. Generally, their families stay back in their villages or home towns. This leads to a very high number of males in Delhi.
(d) In Haryana, female feticide is rampant because of people's desire to have a male heir, due to a patriarchal family system. This has led to the skewed sex ratio in Haryana. 

154) Migrations change the number, distribution and composition of the population in (a) the area of departure (b) the area of arrival (c) Both the area of departure and arrival (d) None of the above

Answer:  (c) 

155) A large proportion of children in a population is a result of (a) high birth rates (b) high life expectancies (c) high death rates (d) more married couples

Answer:  (a) 

156) The magnitude of population growth refers to (a) the total population of an area (b) the number of persons added each year (c) the number of females per thousand males (d) the rate at which the population increases

Answer:  (h) 

157) According to the Census 2001, a literate' person is one who (a) can read and write his/her name (b) can read and write any language (c) is 7 years old and can read and write any language with understanding (d) knows the 3 'R's (reading, writing, arithmetic) 

Answer:  (c)   

158) On the political map of India, locate and label the following with appropriate symbols. (i) The state having lowest sex ratio, (ii) The Union Territory having the least population. (iii) The most sparsely populated state.

Answer:  (i) Haryana    (ii) Lakshadweep    (iii) Arunachal Pradesh (see map below)

Extra Question & Answers (Part - 4) - Population Class 9 Notes | EduRev

159) Three states are marked on the political map of India. Identify these states with the clues given below and write their names on the lines marked on the map. (i) The least populous state of India, (ii) A state with moderate population density. (iii) The state having highest sex ratio. 

Extra Question & Answers (Part - 4) - Population Class 9 Notes | EduRev  

Answer:    (i) Sikkim   (b)Andhra Pradesh   (iii) Kerala

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

study material

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

pdf

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Extra Question & Answers (Part - 4) - Population Class 9 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Extra Question & Answers (Part - 4) - Population Class 9 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Semester Notes

,

MCQs

,

Free

,

Summary

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Sample Paper

,

Extra Question & Answers (Part - 4) - Population Class 9 Notes | EduRev

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

;