Extra Questions Answers(Part - 1) - Virtually True Class 10 Notes | EduRev

Literature Reader Class 10

Class 10 : Extra Questions Answers(Part - 1) - Virtually True Class 10 Notes | EduRev

The document Extra Questions Answers(Part - 1) - Virtually True Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Literature Reader Class 10.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Extract Based Questions

Q1. Read the extract given below and answer the questions that follow:
A real message from the real Sebastian Shultz. We both knew that by reliving the accident, something wonderful had happened.
(a) Who is the narrator?
(b) What accident’s he referring to?
(c) Write the antonym for the word, ‘wonderful’.
Ans:
(a) The narrator is the boy ‘Michael’.
(b) The accident in which ‘Sebastian Shultz’ lost his memory and entered into comma.
(c) The antonyms for the word ‘wonderful’ are ‘dreadful’, ‘awful’.

Q2. Read the extract given below and answer the questions that follow:
Answering a reporter’s question as to what the family was going to do next,
Mr. Shultz said that they were off to stock up on some games. “It was while we were in the hospital, someone stole the lot. I don’t know what happened to them. ”
(a) Why was Shultz in the hospital ?
(b) What happened to the games after they were stolen ?
(c) What does the phrase, ‘stock up’ mean ?
Ans: (a) Shultz was in the hospital because his son Sebastian Shultz was in a critical stage.
(b) They were sold at a fair and Michael and his father bought them,
(c)The phrase ‘stock up’ means to fill up.

Q3. Read the extract given below and answer the questions that follow:
On the roof, Sebastian looked round, and glanced at his watch nervously. ‘It should be here by now. ’
(a) Which game was Michael playing?
(b) Why was Sebastian nervous?
(c) WTiat does the word, ‘nervously’ mean?
Ans: (a)  Michael was playing the game Jailbreak.
(b) Sebastian was nervous because he did not find any helicopter on the roof. According to his plan, a helicopter must have been on the roof by that time.
(c) ‘Nervously’ means ‘timidly or anxiously’.

Q4. Read the extract given below and answer the questions that follow:
When we got therh, I remember some of them were not new. Anyway, back at home, I launched myself off into the first of the games.
(a) Who is the speaker?
(b) What did the speaker get?
(c) What does the word ‘launched’ mean?

Ans: (a) Michael is the speaker.
(b)  The speaker got many gizmos and psycho-drive games.
(c) The word ‘launched’ means here ‘formally introduced (a new product) with publicity’.

Q5. Read the extract given below and answer the questions that follow:
Stupid question. With the help of a skeleton swipe-card, we were soon out of the cell and racing down corridors.

(a) What was the stupid question?
(b) What is a ‘skeleton swipe-card’l
(c) Which game was Michael playing?
Ans: 
(a) The question asked by Sebastian ‘if Michael had got a plan’ yras the stupid question.
(b) A skeleton swipe-card is a plastic card on which data is stored magnetically and that can be read by an electronic reading device.
(c)Michael was playing a game named Jailbreak.

Q6. Read the extract given below and answer the questions that follow:
It all started a month ago. Dad and I had spent the entire Saturday afternoon at the Computer Fair.

(a) Who does T in the extract refer to?
(b) What started a month ago?
(c) What does the speaker have a keen interest in?
Ans: 
(a) ‘I’in the extract refers to Michael.
(b) The process of the miracle recovery started a month ago.
(c) Michael has keen interest in gizmos and psycho-driven games.

Q7. Read the passage given below and answer the questions that follow. At least, that was what I thought then. Now I knew that Sebastian Shultz, the boy from . the game, really did exist. I’d seen the proof in the newspaper.
(a) What had Michael thought earlier?
(b) Why is Sebastian Shultz called ‘the boy from the game’?
(c) What had Micheal seen in the newspaper?

Ans: (a) Michael had thought earlier that the story of the Miracle recovery was related to someone else and he had nothing to do with that.
(b) Sebastian was called ‘the boy of the g^me’ because he was involved in all the psycho-driven games played by Michael. In each game, the life of Sebastian was to be save.
(c) Michael had seen in the newspaper that a 14 year-old school boy from South London, awoke-yesterday from a coma that doctors feared might last forever.

Short Answer Type Questions
Q8. Why was Michael shocked when he read the name Sebastian Shultz in a newspaper?
Ans: 
Michael was shocked when he read the name Sebastian Shultz in the newspaper because Sebastian Shultz was a character in the virtual reality game and he had rescued him. It meant it was not a game character but a real human.

Q9. What sort of person was Michael’s dad ?
Ans: Michael’s dad was nutty about computers. He was a gadget freak. He visited the computer fair and purchased virtual reality visor and glove and a handful of the latest interactive psycho-drive games.

Q10. How was Shultz finally rescued by Michael ?
Ans: 
Michael played four games. He first played the game the ‘Wildwest’ and lost the first game. He then played the, second game the ‘Dragon Quest’. But in that game also Sebastian was killed. He then played the ‘Jail Break’ but there also Michael was unable to rescue Sebastian. In the last game ‘Warzone’ Michael hit jackpot and was able to rescue Sebastian.

Q11. What does the narrator mean when he says, ‘Sebastian Shultz was the game’ ?
Ans: 
It mean tnat Sebastian shultz was a wonderful player. Being a player in the virtual reality game, he played to the best of his capabilities. He was an enthusiastic player. He fought till the end and was ultimately rescued.

Q12. How was Shultz rescued from ‘Warzone’ ?
Ans: ‘Warzone’ was the last game which Michael was playing to rescue Sebastian. The Warzone was a city with tall windowless buildings riddled with holes. Machine gun fire raked the sky. Michael and Sebastian had to make it to sniper fire when a helicopter was waiting for them. They started to run but the tank fires sent them scuttling back to the wall. All of a sudden Sebastian jumped into a jeep, started the ignition key and they both went. Suddenly, the jeep skidded and Sebastian was thrown into the air but Michael somehow pulled him up and rescued Sebastian. Michael cracked the game by hitting a jackpot.


Q13. How did Michael and his father indulge in their taste for new gadgets ?
Ans: 
Michael’s father was nutty about computers. He visited the computer fair along with Michael and bought computer of Pentium 150 MHz, 4 processer with 256 of RAM, a 1.2 GB hard disk drive and 16 speed CDROM, complete speakers, printers, modems and scanner. He was very fond of gadgets and gizmos. He bought some interactive psycho-drive games for his son.

Q14. How did Shultz get trapped in the video games?

Ans: Shultz was playing one of the virtual video games in the car. Suddenly, his car met with an accident and his head banged against the computer and his memory was transferred into the computer’s memory and he .went deep into the coma. His memory was stored in the memory of the computer.

Q15. What did Sebastian write in the final e-mail he sent to Michael?
Ans: The final e-mail sent to Michael by Sebastian had the feeling of immense gratitude. He wrote that he could not know how the process of his rescue happened. He expressed his desire to meet Michael very soon. He also requested Michael to keep the games with him as he had earned them.

Q16. How did Michael in the last game save Sebastian?
Ans: 
Using the Skeleton swipe-card, Michael and Sebastian came out of the Jail. Then, they ran amidst the fire and gunshots. They jumped onto a jeep. Sebastian braked the jeep suddenly and he was thrown into a spin. He landed with a thud near the hatch but Michael pulled him up in a helicopter. Then the helicopter soared into the sky and Michael succeeded in saving shultz.

Q17. Why did Michael and his father go to the computer fair?
Ans: 
Michael’s father was crazy about computers. He had extreme passion for gizmos.
He had a Pentium 150 Mhz4 processor, with 256 of RAM, a 1.2 Gb hard disk drive and 16 speed CD ROM, complete with speakers, printer, modem and scanner. It could do anything. But technology was advancing everyday and Michael’s father could not resist any of the new gadgets. So they went to the computer fair.

Q18. Why couldn’t Michael help Sebastian the first time?
Ans: 
The first time Shultz appeared as the second sheriff. But he did not tell his name though Michael asked him who he was. Both of them jumped out of the window and sped off on a horse. At that juncture, only a gun shot hit the second sheriff. He cried and slumped back against Michael. Michael was unable to help him.

Q19. Why did the news about Sebastian Shultz shock Michael?
Ans: 
Michael gasped when he saw the photograph that went with the story in the newspaper. The boy in the picture was the same boy who was with him in the psycho-driven games and his name was Sebastian Shultz. He was shocked to know that shultz had been in coma for all the time. The situation didn’t make any sense at all and Michael was shocked.

Q20. How did Sebastian Shultz request Michael to help him?
Ans: Sebastian Shultz requested Michael to save his life. According to his plan, there was to be helicopter on the roof and they were to fly in it to escape from the dragon. He conveyed this message by e-mail. When this plan failed, Shultz requested Michael further using an e-mail. He promised that he would not make any further request if he didn’t succeed in his next game.

Q21. How had Sebastian entered the games Michael later on bought?
Ans: When Sebastian met with an accident, he was playing one of the psycho-driven games using his laptop. He entered the games when he banged his head in the accident and the laptop saved his memory in its own. When Shultz was in hospital, his laptop ’ was stolen and sold in the computer fair. It was bought by Michael’s dad.

Q22. Why was the first game complicated for Michael?
Ans: The first time Shultz appeared as the second sheriff. But he did not tell his name though Michael asked him who he was. Both of them jumped out of the window and sped off on a horse. At that juncture, only a gun shot hit the second sheriff. He cried and slumped back against Michael. Michael was unable to help him.

Q23. What was the aim of the game ‘Dragonquest’?
Ans: The aim of the game Dragon quest was simple. In the game, Michael had to rescue the fair princess Aurora from the wicked dragon, and collect the wicked creature’s treasure along the way. The princess had been imprisoned at the top of a tall tower. She was a young woman with long golden plaits.

Q24. How did Sebastian Shultz communicate with Michael? What did he say in his last message?
Ans: 
Sebastian Shultz communicated with Michael by e-mail. In his last message, he expressed his gratitude. He conveyed the fact to Michael that he could not know how the process of his rescue happened. He also expressed his desire to meet Michael soon. Further he requested Michael to keep the games with him. Thus Shultz expressed his felling of obligation.

Q25. Why did the news of Shultz’s miracle recovery shock Michael?
Ans:
Michael gasped when he saw the photograph that went with the story in the newspaper. The boy in the picture was the same boy who was with him in the psycho-driven games and his name was Sebastian Shultz. He was shocked to know that shultz had been in coma for all the time. The situation didn’t make any sense at all and Michael was shocked.

Q26. Why had Michael and his father gone to the computer fair?
Ans: Michael’s father was crazy about computers. He had extreme passion for gizmos. He had a Pentium 150 Mhz4 processor, with 256 of RAM, a 1.2 Gb hard disk drive and 16 speed CD ROM, complete with speakers, printer, modem and scanner. It could do anything. But technology was advancing everyday and Michael’s father could not resist any of the new gadgets. So they went to the computer fair.

Q27. What was the aim of the game, ‘Dragonquest’?
Ans:
The aim of the game Dragon quest was simple. In the game, Michael had to rescue the fair princess Aurora from the wicked dragon, and collect the wicked creature’s treasure along the way. The princess had been imprisoned at the top of a tall tower. She was a young woman with long golden plaits.

Q28. What news about Sebastian Shultz did Michael see in the newspaper?
Ans: 
The news that Michael saw in the newspaper was under the heading ‘Miracle

Recovery’. It was about Sebastian Shultz, a 14 year-old school boy from South London who awoke from a coma that doctors feared might last forever. His condition was critical but stable. The doctors were doing all they could. But the parents of Shultz needed a miracle and that miracle had happened.

Q29. Why did Michael and his father go to the computer fair? What did they buy?
Ans: 
Michael’s father was crazy about computers. He had extreme passion for gizmos.

He had a Pentium 150 Mhz4 processor, with 256 of RAM, a 1.2 Gb hard disk drive and 16 speed CD ROM, complete with speakers, printer, modem and scanner. It could do anything. But technology was advancing everyday and Michael’s father could not resist any of the new gadgets. So they went to the computer fair.

Q30. Which was the first computer game played by Michael? What strange thing happened as he was playing it? 
Ans: The first computer game played by Michael was wildwest. In this game Michael was really striding down the dusty track through the centre of the town. There was a sheriff badge pinned to his shirt. When he burst into a saloon everybody became silent. He took a sip from the glass of fizzy red stuff. Then he saw Black-Eyed Jed, the fastest gun in the west. There appeared the second sheriff and the game became more complicated. The second sheriff did not tell his name. Ultimately, Michael lost the game when the second sheriff was shot and he slumped back against Michael.

Q31. What explanation did Michael find for Sebastian Shultz’s miraculous recovery?
Ans: 
Michael found the explanation that Sebastian shultz was playing a psycho-driven game when he met with an accident. His memory was saved in the memory of his laptop though he went into a coma because of the severity of the accident. When Sebastian was in hospital, his laptop was stolen and sold in the computer fair. Michael’s dad bought this laptop. When Michael played a psycho-driven game and got victory in it, Sebastian’s miraculous recovery took place.

Q32. What was common in all the computer games played by Michael?
Ans: 
In all the psycho-driven games namely wildwest, dragonquest, jailbreak and warzone, Michael came across virtual reality. Images created by the laptop appeared to surround Michael as he was looking at them. They seemed to be almost real. The theory of Sebastian’s memory being saved in the computer and finding its way into the games were virtually true. This uniqueness was common in all the games.

Q33. What help did Sebastian ask Michael for? How did he convey this message?
Ans: Sebastian was in a coma as he had met with a severe accident. His memory had been saved in his laptop as he was playing a psycho-driven game at the time of the accident. So Sebastian told Michael using an e-mail that he was stuck. He requested Michael to retrieve him. It was possible only when Michael became victorious in any psycho-driven game. Michael felt pity for Sebastian and played various games. Ultimately, he could save Sebastian after gaining victory in the game named warzone.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Free

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Extra Questions Answers(Part - 1) - Virtually True Class 10 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

study material

,

Important questions

,

Exam

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions Answers(Part - 1) - Virtually True Class 10 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Summary

,

Extra Questions Answers(Part - 1) - Virtually True Class 10 Notes | EduRev

,

MCQs

;