Extra Questions and Practice Exercise- Playing with Numbers Class 8 Notes | EduRev

Class 8 Mathematics by VP Classes

Created by: Full Circle

Class 8 : Extra Questions and Practice Exercise- Playing with Numbers Class 8 Notes | EduRev

The document Extra Questions and Practice Exercise- Playing with Numbers Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Class 8 Mathematics by VP Classes.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Extra Questions

 Question 1: 
If 51x3 is a multiple of 9, where x is a digits, then what is the value of x?
Solution: We have the sum of the digits of 51x3
                                               = 5 + 1 + x + 3 = 9 + x
Since, 51x3 is divisible by 9.
∴ (9 + x) must be divisible by 9.
∴ (9 + x) must be equal to 0 or 9 or 18 or 27 or …
But x is a digit, then
                    9 + x = 9 ⇒ x = 0
9 + x = 18 ⇒ x = 9
x = 27 ⇒ x = 18, which is not possible.
∴ The required value of x = 0 or 9.

Question 2: If 27x is a multiple of 3 and x is a digit then find the value of x.
Solution: Sum of the digits of 27x
                                             = 2 + 7 + x = 9 + x
Since, 27x is a multiple of 3,
∴ (9 + x) is divisible by 3.
⇒ 9 + x must be equal to 9 or 12 or 15
When 9 + x = 9 ⇒ x = 0
When 9 + x = 12 ⇒ x = 3
When 9 + x = 15 ⇒ x = 6
When 9 + x = 18 ⇒ x = 9
When 9 + x = 21 ⇒ x = 12, which is not possible.             [∵ x is a digit]
The x can equal to 0, 3, 6 or 9.


Practice Exercise
Question 1. Write the following numbers in the generalized form:
(i) 65        (ii) 605
Answer: (i) 60 + 5       (ii) 600 + 0 + 5

Question 2. Write the following numbers in usual form:
(i) 7 x 100 + 10 x 5 + 9 x 1 (ii) 4 x 100 + 10 x 0 + 7 x 1
Answer: (i) 759          (ii) 407
 

Question 3. Is 307 divisible by 9?
Answer: No

Question 4. Is 1125 divisible by 3?
Answer:  Yes

Question 5. Is 10011 divisible by 3?
Answer: Yes

Question 6. If 42x5 is a multiple of 9 and x is a digit, then find the value of x.
Answer: x = 7

Question 7. If 3x12 is a multiple of 3 and x is digit, then find the value of x.
Answer: x = 0 or 3 or 6 or 9
 

Question 8. If 35x is a multiple of 9 and x is digit, then find the value of x.
Answer: x = 1

Complete Syllabus of Class 8

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

Extra Questions and Practice Exercise- Playing with Numbers Class 8 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Exam

,

past year papers

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

,

Extra Questions and Practice Exercise- Playing with Numbers Class 8 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

study material

,

Extra Questions and Practice Exercise- Playing with Numbers Class 8 Notes | EduRev

,

MCQs

,

pdf

,

Sample Paper

,

Important questions

,

Extra Questions

,

Free

,

Viva Questions

,

ppt

;