Extra Questions with Answers - Body Movements, Science, Class 6 | EduRev Notes

Science Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : Extra Questions with Answers - Body Movements, Science, Class 6 | EduRev Notes

The document Extra Questions with Answers - Body Movements, Science, Class 6 | EduRev Notes is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Question: 1. What is main function of the skeleton system?

Answer- Functions of the skeletal system:

  • It gives shape and provides supports to the body.
  • It forms the framework of the body.
  • It protects some internal organs.


Question: 2. Name the various organs of the skeletal system.

Answer: Various organs of the skeletal system are: skull, vertebral column, rib cage, bones in arms and legs, shoulder bone and hip bone.


Question: 3. Give an example of pivot joint in the human body.

Answer- The joint between skull and first vertebra


Question: 4. What is slithering movement?

Answer- Movement of a snake is called slithering movement.


Question: 5. How many vertebrae are found in the human backbone?

Answer-There are 33 vertebrae in the human backbone.


Question: 6. How many ribs are found in the rib-cage of humans?

Answer- There are12 pairs of ribs in the rib-cage of humans.


Question: 7. How does a snake move?

Answer- A snakes moves by making loops on its sides.


Question: 8. How does a fish swim in water?

Answer- When a fish swims; its front part curves to one side and the tail part stays in the opposite direction. In the next move, the front part curves to the opposite side and the tail part also changes its position to another side. The tail fin helps in changing direction.


Question: 9. How does the snail move?

Answer- A snail moves using its muscular foot.


Question: 10. How many bones are found in the human skeleton system?

Answer- There are 206 bones in the human skeleton.

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

study material

,

Free

,

Exam

,

video lectures

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

,

Extra Questions with Answers - Body Movements

,

MCQs

,

Science

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Class 6 | EduRev Notes

,

past year papers

,

pdf

,

Summary

,

Extra Questions with Answers - Body Movements

,

Class 6 | EduRev Notes

,

Science

,

Viva Questions

,

Science

,

Extra Questions with Answers - Body Movements

,

mock tests for examination

,

Class 6 | EduRev Notes

,

Extra Questions

,

ppt

;