Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering

Created by: Gate Gurus

Civil Engineering (CE) : Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

The document Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev is a part of the Civil Engineering (CE) Course Topic wise GATE Past Year Papers for Civil Engineering.
All you need of Civil Engineering (CE) at this link: Civil Engineering (CE)

Question 1.  The velocity field in a flow system is given by v = 2i+ (x + y)j + (xyz)k. The acceleration of the fluid at (1, 1,2) is    [2019 : 1 Mark, Set-II]
(a) 4i + 12k
(b) 2i + 10k
(c) j + k
(d) 4j + 10k
Answer: 
(d)
Solution:
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

Question 2. A flow field is given by u = y2, v = - xy, w = 0.Value of the z-component of the angular velocity (in radians per unit time, up to two decimal places) at the point (0, -1 ,1 ) is _____ .     [2018 : 1 Mark, Set-I]
Solution:

Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

Question 3.  The velocity components of a two dimensional plane motion of a fluid are Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
The correct statement is:    [2015 : 2 Marks, Set-II]
(a) Fluid is incompressible and flow is irrotational
(b) Fluid is incompressible and flow is rotational
(c) Fluid is compressible and flow is irrotational
(d) Fluid is compressible and flow is rotational
Answer: 
(a)
Solution: 
Apply continuity equation for 2D in compressible flow,
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
Hence, incompressible flow.
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
Hence, flow is irrotational.

Question 4.  A nozzle is so shaped that the average flow velocity changes linearly from 1.5 m/s at the beginning to 15 m/s at its end in a distance of 0.375 m. The magnitude of the convective acceleration (in m/s2) at the end of the nozzle is _______     [2015 : 1 Mark, Set-II]
Solution: 
Convective acceleration Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
 
Question 5. In a two-dimensional steady flow field, in a certain region of the x-y plane, the velocity component in the x-direction is given by vx = x2 and the density varies as Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev Which of the following is a valid expression for the velocity component in the y-direction, vy?
(a) Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
(b) Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
(c)  vy = - xy
(d)  vy = x
Answer: 
(c)
Solution: 
Continuity equation in steady flow,
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
On integrating both sides,
vy=-x

Question 6.  A particle moves along a curve whose parametric equations are: x = t3 + 2t, y=-3e-2t and z = 2 sin (5t), where x, y and z show variations of the distance covered by the particle (in cm) with time t(in s). The magnitude of the acceleration of the particle (in cm/s2) at t = 0 is ________ .     [2014 : 2 Marks, Set-I]
Solution:

Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
⇒Magnitude of acceleration at t =0
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

Question 7. A plane flow has velocity components Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev and w = 0 along x, y and z directions respectively, where T1 (≠ 0) and T2 (≠ 0) are constants having the dimension of time. The given flow is incompressible if     [2014 : 1 Mark, Set-II]
(a) T1 = - T2 
(b) Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
(c) Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
(d) T1 = T2 
Answer:
(d)
Solution: 
For a flow to exist, continuity should be satisfied.
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

Question 8. An incompressible homogeneous fluid is flowing steadily in a variable diameter pipe having the large and small diameters as 15 cm and 5 cm, respectively. If the velocity at a section at the 15 cm diameter portion of the pipe is 2.5 m/s, the velocity of the fluid (in m/s) at a section falling in 5 cm portion of the pipe is _______ .     [2014 : 1 Mark, Set-I]
Solution:

Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

Question 9.  For a 2-D flow field, the stream function ψ is given as Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev The magnitude of discharge occurring between the stream line passing through points (0,3) and (3, 4) is    [2013 : 1 Mark]
(a) 6 units
(b) 3 units
(c) 1.5 units
(d) 2 units
Solution:
 
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev
Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Extra Questions

,

Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

,

Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

pdf

,

Sample Paper

,

Exam

,

ppt

,

past year papers

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Free

,

Fluid Kinematics Civil Engineering (CE) Notes | EduRev

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

Summary

,

Viva Questions

;