GMAT Sentence Correction Review V3.0 GMAT Notes | EduRev

GMAT : GMAT Sentence Correction Review V3.0 GMAT Notes | EduRev

 Page 1


gmatisok@yahoo.ca                        - 1 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
GMAT Sentence Correction Review V3.0 
 
Table of Contents 
Using Directions .............................................................................................................................. 2 
Section One :Excellent Exercises 987 ........................................................................................... 3 
Section Two :OG Explanations ....................................................... Error! Bookmark not defined. 
OG 10
th
 Explanations about Exercises 268 ---------------------- Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about Exercises1-44 in Supplement 250Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about SECTION 01 -------------- Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about SECTION 02 -------------- Error! Bookmark not defined. 
All answers ....................................................................................................................................... 5 
Section One :Excellent Exercises 987 ........................................................................................... 5 
Section Two :OG Explanations ....................................................... Error! Bookmark not defined. 
 
Page 2


gmatisok@yahoo.ca                        - 1 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
GMAT Sentence Correction Review V3.0 
 
Table of Contents 
Using Directions .............................................................................................................................. 2 
Section One :Excellent Exercises 987 ........................................................................................... 3 
Section Two :OG Explanations ....................................................... Error! Bookmark not defined. 
OG 10
th
 Explanations about Exercises 268 ---------------------- Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about Exercises1-44 in Supplement 250Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about SECTION 01 -------------- Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about SECTION 02 -------------- Error! Bookmark not defined. 
All answers ....................................................................................................................................... 5 
Section One :Excellent Exercises 987 ........................................................................................... 5 
Section Two :OG Explanations ....................................................... Error! Bookmark not defined. 
 
gmatisok@yahoo.ca                        - 2 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
Using Directions 
 
1 Each answer is hidden after the option “D” (to avoid next answer also 
demonstrating thus affects your performance); Moreover, the complete 
answers are in the end of the document; The method of demonstration is to 
click the mouse left key to Show/Hide Editing Marks of standard toolbars. 
(Only WORD has this function, NOTEBOOK is not applicable) Please see the 
example: 
 
 
2 Please use Print Layout View when you are doing exercises for better visual 
effect. 
 
3 This document is including the EXCELLENT TESTS of all GMAT Sentence 
Correction (Old 150, Supplement 250, OG 10th and Real Exercise 319), totally 
987 topics which are the incomparably precious studying materials.  
 
4 OG Explanations of this document come from ETS which is the authority so 
that OG is named as “Bible” for testers.  
 
5 The exercises and the answers are proofread carefully so that these are the 
most accurate electronic documents as well as no errors.  
 
 
 
If you are interested in other documents about GMAT, Please contact 
gmatisok@yahoo.ca, or browse the website  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
. 
Good luck for your future!  
 
Thank you! 
 
 
 
Page 3


gmatisok@yahoo.ca                        - 1 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
GMAT Sentence Correction Review V3.0 
 
Table of Contents 
Using Directions .............................................................................................................................. 2 
Section One :Excellent Exercises 987 ........................................................................................... 3 
Section Two :OG Explanations ....................................................... Error! Bookmark not defined. 
OG 10
th
 Explanations about Exercises 268 ---------------------- Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about Exercises1-44 in Supplement 250Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about SECTION 01 -------------- Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about SECTION 02 -------------- Error! Bookmark not defined. 
All answers ....................................................................................................................................... 5 
Section One :Excellent Exercises 987 ........................................................................................... 5 
Section Two :OG Explanations ....................................................... Error! Bookmark not defined. 
 
gmatisok@yahoo.ca                        - 2 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
Using Directions 
 
1 Each answer is hidden after the option “D” (to avoid next answer also 
demonstrating thus affects your performance); Moreover, the complete 
answers are in the end of the document; The method of demonstration is to 
click the mouse left key to Show/Hide Editing Marks of standard toolbars. 
(Only WORD has this function, NOTEBOOK is not applicable) Please see the 
example: 
 
 
2 Please use Print Layout View when you are doing exercises for better visual 
effect. 
 
3 This document is including the EXCELLENT TESTS of all GMAT Sentence 
Correction (Old 150, Supplement 250, OG 10th and Real Exercise 319), totally 
987 topics which are the incomparably precious studying materials.  
 
4 OG Explanations of this document come from ETS which is the authority so 
that OG is named as “Bible” for testers.  
 
5 The exercises and the answers are proofread carefully so that these are the 
most accurate electronic documents as well as no errors.  
 
 
 
If you are interested in other documents about GMAT, Please contact 
gmatisok@yahoo.ca, or browse the website  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
. 
Good luck for your future!  
 
Thank you! 
 
 
 
gmatisok@yahoo.ca                        - 3 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
Section One :Excellent Exercises 987 
1. A “calendar stick” carved centuries ago by the Winnebago tribe may provide the 
first evidence that the North American Indians have developed advanced full-year 
calendars basing them on systematic astronomical observation. 
(A) that the North American Indians have developed advanced full-year calendars 
basing them 
(B) of the North American Indians who have developed advanced full-year 
calendars and based them 
(C) of the development of advanced full-year calendars by North American 
Indians, basing them 
(D) of the North American Indians and their development of advanced full-year 
calendars based 
(E) that the North American Indians developed advanced full-year calendars 
based 
2. A 1972 agreement between Canada and the United States reduced the amount of 
phosphates that municipalities had been allowed to dump into the Great Lakes. 
(A) reduced the amount of phosphates that municipalities had been allowed to 
dump 
(B) reduced the phosphate amount that municipalities had been dumping 
(C) reduces the phosphate amount municipalities have been allowed to dump 
(D) reduced the amount of phosphates that municipalities are allowed to dump 
(E) reduces the amount of phosphates allowed for dumping by municipalities 
3. A collection of 38 poems by Phillis Wheatley, a slave, was published in the 
1770’s, the first book by a Black woman and it was only the second published by 
an American woman. 
(A) it was only the second published by an American woman 
(B) it was only the second that an American woman published 
(C) the second one only published by an American woman 
(D) the second one only that an American woman published 
(E) only the second published by an American woman 
4. A common disability in test pilots is hearing impairment, a consequence of sitting 
too close to large jet engines for long periods of time. 
(A) a consequence of sitting too close to large jet engines for long periods of time 
(B) a consequence from sitting for long periods of time too near to large jet 
engines 
(C) a consequence which resulted from sitting too close to large jet engines for 
long periods of time 
Page 4


gmatisok@yahoo.ca                        - 1 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
GMAT Sentence Correction Review V3.0 
 
Table of Contents 
Using Directions .............................................................................................................................. 2 
Section One :Excellent Exercises 987 ........................................................................................... 3 
Section Two :OG Explanations ....................................................... Error! Bookmark not defined. 
OG 10
th
 Explanations about Exercises 268 ---------------------- Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about Exercises1-44 in Supplement 250Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about SECTION 01 -------------- Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about SECTION 02 -------------- Error! Bookmark not defined. 
All answers ....................................................................................................................................... 5 
Section One :Excellent Exercises 987 ........................................................................................... 5 
Section Two :OG Explanations ....................................................... Error! Bookmark not defined. 
 
gmatisok@yahoo.ca                        - 2 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
Using Directions 
 
1 Each answer is hidden after the option “D” (to avoid next answer also 
demonstrating thus affects your performance); Moreover, the complete 
answers are in the end of the document; The method of demonstration is to 
click the mouse left key to Show/Hide Editing Marks of standard toolbars. 
(Only WORD has this function, NOTEBOOK is not applicable) Please see the 
example: 
 
 
2 Please use Print Layout View when you are doing exercises for better visual 
effect. 
 
3 This document is including the EXCELLENT TESTS of all GMAT Sentence 
Correction (Old 150, Supplement 250, OG 10th and Real Exercise 319), totally 
987 topics which are the incomparably precious studying materials.  
 
4 OG Explanations of this document come from ETS which is the authority so 
that OG is named as “Bible” for testers.  
 
5 The exercises and the answers are proofread carefully so that these are the 
most accurate electronic documents as well as no errors.  
 
 
 
If you are interested in other documents about GMAT, Please contact 
gmatisok@yahoo.ca, or browse the website  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
. 
Good luck for your future!  
 
Thank you! 
 
 
 
gmatisok@yahoo.ca                        - 3 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
Section One :Excellent Exercises 987 
1. A “calendar stick” carved centuries ago by the Winnebago tribe may provide the 
first evidence that the North American Indians have developed advanced full-year 
calendars basing them on systematic astronomical observation. 
(A) that the North American Indians have developed advanced full-year calendars 
basing them 
(B) of the North American Indians who have developed advanced full-year 
calendars and based them 
(C) of the development of advanced full-year calendars by North American 
Indians, basing them 
(D) of the North American Indians and their development of advanced full-year 
calendars based 
(E) that the North American Indians developed advanced full-year calendars 
based 
2. A 1972 agreement between Canada and the United States reduced the amount of 
phosphates that municipalities had been allowed to dump into the Great Lakes. 
(A) reduced the amount of phosphates that municipalities had been allowed to 
dump 
(B) reduced the phosphate amount that municipalities had been dumping 
(C) reduces the phosphate amount municipalities have been allowed to dump 
(D) reduced the amount of phosphates that municipalities are allowed to dump 
(E) reduces the amount of phosphates allowed for dumping by municipalities 
3. A collection of 38 poems by Phillis Wheatley, a slave, was published in the 
1770’s, the first book by a Black woman and it was only the second published by 
an American woman. 
(A) it was only the second published by an American woman 
(B) it was only the second that an American woman published 
(C) the second one only published by an American woman 
(D) the second one only that an American woman published 
(E) only the second published by an American woman 
4. A common disability in test pilots is hearing impairment, a consequence of sitting 
too close to large jet engines for long periods of time. 
(A) a consequence of sitting too close to large jet engines for long periods of time 
(B) a consequence from sitting for long periods of time too near to large jet 
engines 
(C) a consequence which resulted from sitting too close to large jet engines for 
long periods of time 
gmatisok@yahoo.ca                        - 4 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
(D) damaged from sitting too near to large jet engines for long periods of time 
(E) damaged because they sat too close to large jet engines for long periods of 
time 
5. A controversial figure throughout most of his public life, the Black leader Marcus 
Garvey advocated that some Blacks return to Africa, the land that, to him, 
symbolized the possibility of freedom. 
(A) that some Blacks return to Africa, the land that, to him, symbolized the 
possibility of freedom 
(B) that some Blacks return to the African land symbolizing the possibility of 
freedom to him 
(C) that some Blacks return to Africa which was the land which symbolized the 
possibility of freedom to him 
(D) some Black’s returning to Africa which was the land that to him symbolized 
the possibility of freedom 
(E) some Black’s return to the land symbolizing the possibility of freedom to him, 
Africa 
6. A fire in an enclosed space burns with the aid of reflected radiation that preheats 
the fuel, making ignition much easier and flames spreading more quickly. 
(A) flames spreading 
(B) flame spreads 
(C) flames are caused to spread 
(D) causing flames to spread 
(E) causing spreading of the flames 
7. A firm that specializes in the analysis of handwriting claims from a one-page 
writing sample that it can assess more than three hundred personality traits, 
including enthusiasm, imagination, and ambition. 
(A) from a one-page writing sample that it can assess 
(B) from a one-page writing sample it has the ability of assessing 
(C) the ability, from a one-page writing sample, of assessing 
(D) to be able, from a one-page writing sample, to assess 
(E) being able to assess, from a one-page writing sample, 
8. A huge flying reptile that died out with the dinosaurs some 65 million years ago, 
the Quetzalcoatlus had a wingspan of 36 feet, believed to be the largest flying 
creature the world has ever seen. 
(A) believed to be 
(B) and that is believed to be 
(C) and it is believed to have been 
(D) which was, it is believed, 
Page 5


gmatisok@yahoo.ca                        - 1 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
GMAT Sentence Correction Review V3.0 
 
Table of Contents 
Using Directions .............................................................................................................................. 2 
Section One :Excellent Exercises 987 ........................................................................................... 3 
Section Two :OG Explanations ....................................................... Error! Bookmark not defined. 
OG 10
th
 Explanations about Exercises 268 ---------------------- Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about Exercises1-44 in Supplement 250Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about SECTION 01 -------------- Error! Bookmark not defined. 
OG Version 86 Explanations about SECTION 02 -------------- Error! Bookmark not defined. 
All answers ....................................................................................................................................... 5 
Section One :Excellent Exercises 987 ........................................................................................... 5 
Section Two :OG Explanations ....................................................... Error! Bookmark not defined. 
 
gmatisok@yahoo.ca                        - 2 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
Using Directions 
 
1 Each answer is hidden after the option “D” (to avoid next answer also 
demonstrating thus affects your performance); Moreover, the complete 
answers are in the end of the document; The method of demonstration is to 
click the mouse left key to Show/Hide Editing Marks of standard toolbars. 
(Only WORD has this function, NOTEBOOK is not applicable) Please see the 
example: 
 
 
2 Please use Print Layout View when you are doing exercises for better visual 
effect. 
 
3 This document is including the EXCELLENT TESTS of all GMAT Sentence 
Correction (Old 150, Supplement 250, OG 10th and Real Exercise 319), totally 
987 topics which are the incomparably precious studying materials.  
 
4 OG Explanations of this document come from ETS which is the authority so 
that OG is named as “Bible” for testers.  
 
5 The exercises and the answers are proofread carefully so that these are the 
most accurate electronic documents as well as no errors.  
 
 
 
If you are interested in other documents about GMAT, Please contact 
gmatisok@yahoo.ca, or browse the website  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
. 
Good luck for your future!  
 
Thank you! 
 
 
 
gmatisok@yahoo.ca                        - 3 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
Section One :Excellent Exercises 987 
1. A “calendar stick” carved centuries ago by the Winnebago tribe may provide the 
first evidence that the North American Indians have developed advanced full-year 
calendars basing them on systematic astronomical observation. 
(A) that the North American Indians have developed advanced full-year calendars 
basing them 
(B) of the North American Indians who have developed advanced full-year 
calendars and based them 
(C) of the development of advanced full-year calendars by North American 
Indians, basing them 
(D) of the North American Indians and their development of advanced full-year 
calendars based 
(E) that the North American Indians developed advanced full-year calendars 
based 
2. A 1972 agreement between Canada and the United States reduced the amount of 
phosphates that municipalities had been allowed to dump into the Great Lakes. 
(A) reduced the amount of phosphates that municipalities had been allowed to 
dump 
(B) reduced the phosphate amount that municipalities had been dumping 
(C) reduces the phosphate amount municipalities have been allowed to dump 
(D) reduced the amount of phosphates that municipalities are allowed to dump 
(E) reduces the amount of phosphates allowed for dumping by municipalities 
3. A collection of 38 poems by Phillis Wheatley, a slave, was published in the 
1770’s, the first book by a Black woman and it was only the second published by 
an American woman. 
(A) it was only the second published by an American woman 
(B) it was only the second that an American woman published 
(C) the second one only published by an American woman 
(D) the second one only that an American woman published 
(E) only the second published by an American woman 
4. A common disability in test pilots is hearing impairment, a consequence of sitting 
too close to large jet engines for long periods of time. 
(A) a consequence of sitting too close to large jet engines for long periods of time 
(B) a consequence from sitting for long periods of time too near to large jet 
engines 
(C) a consequence which resulted from sitting too close to large jet engines for 
long periods of time 
gmatisok@yahoo.ca                        - 4 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
(D) damaged from sitting too near to large jet engines for long periods of time 
(E) damaged because they sat too close to large jet engines for long periods of 
time 
5. A controversial figure throughout most of his public life, the Black leader Marcus 
Garvey advocated that some Blacks return to Africa, the land that, to him, 
symbolized the possibility of freedom. 
(A) that some Blacks return to Africa, the land that, to him, symbolized the 
possibility of freedom 
(B) that some Blacks return to the African land symbolizing the possibility of 
freedom to him 
(C) that some Blacks return to Africa which was the land which symbolized the 
possibility of freedom to him 
(D) some Black’s returning to Africa which was the land that to him symbolized 
the possibility of freedom 
(E) some Black’s return to the land symbolizing the possibility of freedom to him, 
Africa 
6. A fire in an enclosed space burns with the aid of reflected radiation that preheats 
the fuel, making ignition much easier and flames spreading more quickly. 
(A) flames spreading 
(B) flame spreads 
(C) flames are caused to spread 
(D) causing flames to spread 
(E) causing spreading of the flames 
7. A firm that specializes in the analysis of handwriting claims from a one-page 
writing sample that it can assess more than three hundred personality traits, 
including enthusiasm, imagination, and ambition. 
(A) from a one-page writing sample that it can assess 
(B) from a one-page writing sample it has the ability of assessing 
(C) the ability, from a one-page writing sample, of assessing 
(D) to be able, from a one-page writing sample, to assess 
(E) being able to assess, from a one-page writing sample, 
8. A huge flying reptile that died out with the dinosaurs some 65 million years ago, 
the Quetzalcoatlus had a wingspan of 36 feet, believed to be the largest flying 
creature the world has ever seen. 
(A) believed to be 
(B) and that is believed to be 
(C) and it is believed to have been 
(D) which was, it is believed, 
gmatisok@yahoo.ca                        - 5 -  
http://www.geocities.com/gmatisok/index.html 
(E) which is believed to be 
9. A Labor Department study states that the numbers of women employed outside 
the home grew by more than a thirty-five percent increase in the past decade and 
accounted for more than sixty-two percent of the total growth in the civilian work 
force. 
(A) numbers of women employed outside the home grew by more than a 
thirty-five percent increase 
(B) numbers of women employed outside the home grew more than thirty-five 
percent 
(C) numbers of women employed outside the home were raised by more than 
thirty-five percent 
(D) number of women employed outside the home increased by more than 
thirty-five percent 
(E) number of women employed outside the home was raised by more than a 
thirty-five percent increase 
10. A large rise in the number of housing starts in the coming year should boost new 
construction dollars by several billion dollars, making the construction industry’s 
economic health much more robust than five years ago. 
(A) making the construction industry’s economic health much more robust than 
five years ago 
(B) and make the construction industry’s economic health much more robust than 
five years ago 
(C) making the construction industry’s economic health much more robust than it 
was five years ago 
(D) to make the construction industry’s economic health much more robust than 
five years ago 
(E) in making the construction industry’s economic health much more robust than 
it as five years ago 
All answers 
Section One :Excellent Exercises 987 
 
1. E 2. A 3. E 4. A 5. A 
6. D 7. D 8. C 9. D 10. C 
 
Read More
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

past year papers

,

GMAT Sentence Correction Review V3.0 GMAT Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

GMAT Sentence Correction Review V3.0 GMAT Notes | EduRev

,

GMAT Sentence Correction Review V3.0 GMAT Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Important questions

,

ppt

,

Summary

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

Exam

,

Sample Paper

,

study material

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Viva Questions

;