General knowledge ll : NEET Notes | EduRev

Created by: Awantika Gupta

NEET : General knowledge ll : NEET Notes | EduRev

The document General knowledge ll : NEET Notes | EduRev is a part of NEET category.
All you need of NEET at this link: NEET
Q30.‘Water ATM project’ was launched in which Indian state?
Ans-West Bengal
Q31.The Indian Institutes of Technology (IIT) has set up its first food testing lab in
which IIT campus?
Ans-Kharagpur
Q32.Who is the 1st woman lawyer to be directly appointed as a judge of Supreme
Court?
Ans-Indu Malhotra
Q33.Which are the 2 countries that provide internet services to Nepal?
Ans-India & China
Q34.Who is the editor of the book ‘Majuli: Resources and Challenges’?
Ans-Sanjib Kumar Borkakoti
Q35.Which state became the 1st state in India to completely implement door-to-
door garbage collection in all areas under urban bodies?
Ans-Madhya Pradesh
Q36.Which is the Indian Navy’s largest ship and the only aircraft carrier, that has
been formally affiliated to Indian Army’s Bihar Regiment and No. 6 Squadron of
the Indian Air Force?
Ans-INS Vikramaditya
Q37.What is India’s position in FIFA Rankings 2018?
Ans-102nd
Q38.In which state, the World War II Memorial Museum was inaugurated?
Ans-Arunachal Pradesh
Q39.Who was called ‘the father of South African jazz’?
Ans-Hugh Masekela
Q40.Who has become the 1st female cinematographer to be nominated for Oscar
awards?
Ans-Rachel Morrison
Q41.Which state Government launched ‘Pradhan Mantri LPG Panchayat’?
Ans-Jharkhand
Q42.Who became the 1st woman chairman of Indian Banks’ Association?
Ans-Usha Ananthasubramanian
Q43.Which state won the Syed Mushtaq Ali Trophy at the Eden Gardens, in
Kolkata?
Ans-Delhi
Q44.Who is the author of the pictorial book ‘Dilli Meri Dilli: Before and After
1998’?
Ans-Sheila Dikshit
Q45.Who is the author of the book ‘Staniya Svasasan Mei Addhi Aabadhi’?
Ans-Dr. Sadhana Pandey
Q46.Which word is declared as the Hindi Word of the Year by Oxford
Dictionaries?
Ans-Aadhaar
Q47.Name the Bollywood playback singer who will be awarded the ‘Yash Chopra
Memorial Award’?
Ans-Asha Bhosle
Q48.Which state government launched Zero Budget Natural Farming project?
Ans-Himachal Pradesh
Q49.Which State Cabinet launched ‘Mukhya Mantri Awas Yojna Grameen’, a new
scheme to construct houses in rural areas?
Ans-Uttar Pradesh
Q50.Mirabai Chanu has clinched India’s 1st gold at the 21st CWG-2018. She is
related to which weightlifting category?
Ans-48 kg
Q51.Which Institute was adjudged as the overall best Institution as per NIRF
Rankings 2018?
Ans-Indian Institute of Sciences, Bengaluru
Q52.Which state government has rolled out ‘Rupashree Scheme’ for the marriage
of poor girls?
Ans-West Bengal
Q53.Which country has become the world’s 2nd largest producer of mobile
phones?
Ans-India
Q54.When was the GST E-way Bill rolled-out in India?
Ans-1 April 2018
Q55.Who became the 1st female Head of UN political affairs?
Ans-Rosemary DiCarlo
Q56.Which state won the 2018 Santosh Trophy?
Ans-Kerala
Q57.How many Toilet facilities are provided at so far under Swachh Bharat
Mission?
Ans-192 Toilet facilities
Q58.Who takes charge as DGMO Of Indian Army?
Ans-Anil Chauhan
Q59.Which rank did India Slips On EIU Democracy Index?
Ans-42
Q60.Who is honored with Sahitya Akademi Bhasha Samman award?
Ans-Shesh Anand Madhukar
Q61.Which state wins Geospatial World Excellence Award 2018?
Ans-Odisha
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of NEET

Content Category

Related Searches

Viva Questions

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

General knowledge ll : NEET Notes | EduRev

,

General knowledge ll : NEET Notes | EduRev

,

Free

,

MCQs

,

Exam

,

General knowledge ll : NEET Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

,

Important questions

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

past year papers

,

Summary

,

video lectures

,

study material

,

Extra Questions

;