Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Quantitative Aptitude for SSC CGL

Created by: Wizius Careers

Quant : Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

The document Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev is a part of the Quant Course Quantitative Aptitude for SSC CGL.
All you need of Quant at this link: Quant

Question 21: Rhombus of side 6 cm has an angle equal to the external angle of a regular octagon. Find the area of the rhombus. 

A. 18√2 cm2

B. 9√2 cm2

C. 15√2 cm2

D. 12√2 cm2

Answer. 18√2 cm2

Explanation. 

Side of the rhombus 's' = 6 cm
Angle between sides 'a' = exterior angle of an octagon
Therefore a = 45 degrees
Area of rhombus = sin a * s2
Area = (1/√2) * 36
Area = 18√2 cm2

The question is "Find the area of the rhombus."

Hence, the answer is 18√2 cm2.

Choice A is the correct answer.

Question 22: A circle inscribed in a square of side 2 has an equilateral triangle inscribed inside it. What is the ratio of areas of the equilateral triangle to that of the square? 

A. 9√3 : 16

B. 3√3 : 4

C. 9√3 : 4

D. 3√3 : 16

Answer. 3√3 : 16

Explanation

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

The radius of the circle is 1 unit. 
If we considered the side of the equilateral triangle to be ‘a’, the circumradius of an equilateral triangle is  Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Therefore, a = √3 
So, ratio of areas of the equilateral triangle to that of the square is 

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

3√3 : 16

The question is "What is the ratio of areas of the equilateral triangle to that of the square? "

Hence, the answer is 3√3 : 16 Units

Choice D is the correct answer.

Question 23: An acute-angled isosceles triangle has two of its sides equal to 10 and 16. Find the area of this triangle. 

A. √231 units

B. 12√66 units

C. 24 units

D. 5√231 units

Answer. 5√231 units

Explanation. 

The third side is either 10 or 16 and the sum of the squares of the two smaller sides must be greater than the square of the third side.
102 + 102 < 162 
Therefore, the third side of the triangle is 16.
Semiperimeter, S = (10 + 16 + 16)/2 = 21
Area = √(21(21−16)(21−16)(21−10))
= √(21 * 5 * 5 * 11)
= 5√231 units

The question is "Find the area of this triangle."

Hence, the answer is 5√231 units.

Choice D is the correct answer.

Question 24: Three equal circles are placed inside an equilateral triangle such that any circle is tangential to two sides of the equilateral triangle and to two other circles. What is the ratio of the areas of one circle to that of the triangle 

A. π : (6+4√3)

B. 3π : (6+4√3)

C. 2π : (6+4√3)

D. π : (6+2√3)

Answer. π : (6+4√3)

Explanation.

Let radii of each circle be ‘a’.
Distance PQ = 2a. 
Draw PM perpendicular to AB 
∠MAP = 30°  

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

MP = a , AM = a3 
After this we are done.
Area of circle = πa2 
Area of equilateral triangle Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

= a2 (6+4√3) 
Ratio = π : (6+4√3) 

The question is "What is the ratio of the areas of one circle to that of the triangle?"

Hence, the answer is π : (6+4√3)

Choice A is the correct answer.

Question 25: There is an equilateral triangle with a square inscribed inside it. One of the sides of the square lies on a side of the equilateral △. What is the ratio of the area of the square to that of the equilateral triangle? 

A. √3 : (5 + 4√3)

B. 2√3 : (7 + 4√3)

C. 4√3 : (7 + 4√3)

D. 4√3 : (5 + 2√3)

Answer. 4√3 : (7 + 4√3)

Explanation.

Let side of square be ‘a’ 
MN = LP = a
∠ABC = 60°  

ML = a. BL Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev (Use some trigonometry for this)  

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Area of square = a2 
Area of equilateral triangle  

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Ratio = 4√3 : (7 + 4√3) 

The question is "What is the ratio of the area of the square to that of the equilateral triangle?"

Hence, the answer is 4√3 : (7 + 4√3)

Choice C is the correct answer.

Question 26: Consider Square S inscribed in circle C, what is the ratio of the areas of S and Q? And, Consider Circle C inscribed in Square S, what is the ratio of the areas of S and Q? 

A. 2:π, 4:π

B. 4:π, 2:π

C. 1:π, 4:π

D. 2:π, 1:π

Answer. 2:π, 4:π

Explanation.

If square is inside the circle, ratio of areas of square to that of circle is 2 : π. 

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

If circle is inside square, ratio of areas of square to that of circle is 4 : π.
Remember, circle area goes with π, square area goes with number. 

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

If square is inside the circle, ratio of areas of square to that of circle is 2 : π.
If circle is inside square, ratio of areas of square to that of circle is 4 : π.

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

The question is "What is the ratio of the areas of S and Q? and what is the ratio of the areas of S and Q?"

Hence, the answer is 2:π, 4:π.

Choice A is the correct answer.

Question 27: Consider equilateral triangle T inscribed in circle C, what is ratio of the areas of T and C? Consider Circle C inscribed in equilateral triangle T, what is ratio of the areas of T and C? 

A. 3√3:π , 3√3:16π

B. 3√3:4π , 3√3:π

C. √3:π , 3√3:4π

D. √3:π , √3:16π

Answer. 3√3:4π , 3√3:π

Explanation.

For any equilateral triangle of side ‘a’  

Inradius = Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev and circumradiusGeometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Area of equilateral triangle Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Area of smaller circle Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Area of larger circle Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

When Equilateral triangle T inscribed in circle C, 
Ratio of Areas of T and C :: 3√3:4π 
When Circle C inscribed in equilateral triangle T, 
Ratio of Areas of T and C :: 3√3:π 

The question is "Consider equilateral triangle T inscribed in circle C, what is ratio of the areas of T and C? Consider Circle C inscribed in equilateral triangle T, what is ratio of the areas of T and C? "

Hence, the answer is 3√3:4π , 3√3:π

Choice B is the correct answer.

Question 28: Consider Regular Hexagon H inscribed in circle C, what is ratio of the areas of H and C? Consider Circle C inscribed in Regular Hexagon H, what is ratio of the areas of H and C? 

A. 2√3 : 3π , 3√3 : 4π

B. 3√3 : π , 3√3 : 4π

C. 3√3 : 2π, 2√3 : π

D. √3 : π , √3 : 4π

Answer. 3√3 : 2π, 2√3 : π

Explanation.

Inradius = altitude of equilateral triangle of side a = √3a/2 

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Circumradius = a.
Area of regular hexagon = 6 * √3a2/4
Area of smaller circle = π ∗ √3a/2 ∗ √3a/2 = 3πa2/4
Area of larger circle = πa2 
When Hexagon H inscribed in circle C,
Ratio of Areas of H and C :: 3√3 : 2π 
When Circle C inscribed in Regular Hexagon H,
Ratio of Areas of H and C :: 2√3 : π 

The question is "Consider Regular Hexagon H inscribed in circle C, what is ratio of the areas of H and C? Consider Circle C inscribed in Regular Hexagon H, what is ratio of the areas of H and C?"

Hence, the answer is 3√3 : 2π, 2√3 : π.

Choice C is the correct answer.

Question 29: What is the distance between the orthocentre and the circumcenter of a triangle who sides measure 24 cm, 26 cm and 10 cm? 

A. 13 cm

B. 12 cm

C. 7.5 cm

D. √30 cm

Answer. 13 cm

Explanation.

The sides measure 24 cm, 26 cm and 10 cm. 10, 24, 26 is a Pythagorean triple!
So it is a right angled triangle we are talking about.
Draw the perpendicular bisectors to get the circumcenter. Orthocenter is the point where all altitudes meet.
In a right angled triangle it is the vertex that makes 90 deg angle. 

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

Now it is easy to find OC! It is the length of the diagonal of the rectangle formed.
Length = 12 cm, breadth = 5 cm
Diagonal = √(122+52) = 13 

The question is "What is the distance between the orthocentre and the circumcenter of a triangle who sides measure 24 cm, 26 cm and 10 cm?"

Hence, the answer is 13 cm.

Choice A is the correct answer.

Question 30: Two circles with centres O1 and O2 touch each other externally at a point R. AB is a tangent to both the circles passing through R. P’Q’ is another tangent to the circles touching them at P and Q respectively and also cutting AB at S. PQ measures 6 cm and the point S is at distance of 5 cms and 4 cms from the centres of the circles. What is the area of the triangle SO1O2? 

A. 9 cm2

B. 3(4+√7)/2 cm2

C. 27/2 cm2

D. (3√41)/2 cm

Answer. 3(4+√7)/2 cm2

Explanation.

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

From the diagram we see that SP, SR are tangents to circle1 from same point S. Similarly SR, SQ are tangents from same point to circle 2.
SP = SR; SQ = SR implies SP = SQ
Given PQ = 6cm
SP + SQ = 6
Therefor SR = SP = SQ = 3 cm.
SR is the altitude to the triangle SO1O2. We need to find the length of the base O1O2 to determine the area.
O1RS is a right angled triangle with hypotenuse = 5 and one side = 3
Therefore, O1R = √(52 - 32) = 4cm
Similarly, O2RS is a right angled triangle with hypotenuse = 4 and one side = 3
Therefore, O2R = √(42 - 32) = √7cm
O1O2 = O1R + O2R = 4 + √7
Area of the triangle SO1O2 = 1/2 * SR * O1O2 = 1/2 * 3 * (4 + √7) cm2

The question is " What is the area of the triangle SO1O2?"

Hence, the answer is 3(4+√7)/2 cm2.

Choice B is the correct answer.

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Exam

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

pdf

,

Sample Paper

,

video lectures

,

MCQs

,

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

,

Important questions

,

Viva Questions

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

ppt

,

past year papers

,

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

,

Geometry Questions with Answer (Part - 3) Quant Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

;