Home Science Answer Key Set 2 (Q1-Q20) Humanities/Arts Notes | EduRev

Home Science Class 12 Model Sample Papers

Humanities/Arts : Home Science Answer Key Set 2 (Q1-Q20) Humanities/Arts Notes | EduRev

The document Home Science Answer Key Set 2 (Q1-Q20) Humanities/Arts Notes | EduRev is a part of the Humanities/Arts Course Home Science Class 12 Model Sample Papers.
All you need of Humanities/Arts at this link: Humanities/Arts

Q. 1. Elaborate any four activities of ICDS concerning children.
Ans :
Activities of ICDS concerning children are :
(i) ICDS provides nutritional supplement through the schools in the form of mid day meals.
(ii) All children should be immunised within the first year against six killer diseases.
(iii) Health checkup and referral services through the government hospitals and municipal dispensaries should be provided to all children till the age of 6 years.
(iv) Nutrition and health education - Mothers should be educated about What  they should give to their children for their proper growth and development.


Q. 2. To ensure quality, what four features will you check in the buttons of a readymade coat.
Ans :
To ensure quality, four features which will be checked in the buttons of a readymade coat are :
(i) Matching buttons and matching thread should be used to stitch the buttons.
(ii) Extra buttons should be provided.
(iii) Buttonhole should be according to the size of the buttons.
(iv) We should see that no broken button is attached to the coat.
(v) Buttons should be of same size and colour.


Q. 3. State any two functions of FPO mark.
Ans :
FPO mark stands for Fruit Product Order. Its main functions are :
(a) It specifies the minimum standards that must be maintained throughout, such as in farming, manufacturing, processing, etc.
(b) It protects the quality of product made from fruit and vegetables. This mark can be seen on jams, jellies, squashes etc.


Q. 4. Ten year old Malti looks after her two year old brother. State two benefits and two drawbacks of this arrangement.
Ans :
Benefits of this arrangement are :-(i) Her brother is familiar with the home surroundings so he will feel comfortable. (ii) Extra money will not be spend for payment of maid or in creche.
Drawbacks of this arrangement are :- (i) Ten year old child is not able to handle emergency. (ii) Elder child’s education and development suffers.


Q.5. Mention some of the problems faced by the disabled children in school. How can school help them to adjust ?
Ans :
Different problems due to disabilities :-
(i) Difficulty in sitting, walking, writing due to impairment of limbs.
(ii) Difficulty in reading and writing due to visual impairment.
(iii) Difficulty in Hearing.
(iv) Speech Impairment.
Help from School
(i) Provision for special education.
(ii) Provision for special teaching aids or equipments.
(iii) Special furniture of facility in infrastructure such as ramp, wheel chair, special toilet.
(iv) Extra groups to make the appropriate adjustment.


Q. 6. List two diseases caused by impure water.How will you make water potable with the help of alum?
Ans :
Diseases caused by impure water are :— (i) Typhoid (ii) Jaundice (iii) Diarrhoea
With the help of alum, we can make potable. Dissolve alum in water. It forms tiny, sticky globules called flocks.
Once flocks settles at the bottom, the top water can be transferred to another container for use.


Q. 7. Trace the motor development of an infant from birth till 4 months?
Ans :
One month — Chin up, Two months — Raises Chest up, Three months — Tries to reach the object but misses it., Four months — Starts sitting with support.


Q. 8. Name two foods which can be adulterated with metainl yellow. Write its four ill effects on health.Also give one test for its detection.
Ans :
(i) Haldi (Turmeric) powder , besan are adulterated with metanil yellow.
(ii) Ill effects : It causes degeneration of reproduction organs, stomach troubles, liver and kidney damage.
(iii) Test : Add dilute HCI and shake.
Presence of magenta (red) colour shows that haldi is adulterated with metanil yellow and same for besan too.

Q. 9. Which four important points will you keep in mind while storing drinking water in the house ?
Ans :
(i) It should be stored in a clean container.
(ii) Container should be cleaned regularly.
(iii) Water should be filtered before storing.
(iv) Water after filtration should not be transferred may times, from one container to another as it may cause contamination.


Q. 10. What points will you consider and why, while selecting a dress for your college going brother, who is short in height.
Ans :
(i) Select clothes with vertical lines. They give illusion of height.
(ii) Select clothes according to latest fashion as he is college going.
(iii) Clothes should be comfortable as they are to be worn throughout the day.
(iv) They should be easy to wash and maintain.
(v) Select dark colours and bright colours according to his age.


Q. 11. State relative advantages of grandparents looking after a new born child than a hired maid.
Ans :
Advantages of grandparents looking after a new born child are :—
(i) They have love and affection for child.
(ii) They can teach discipline to the child.
(iii) It is safe to leave the child with them.
(iv) They can feed the child properly.
The above advantages are not seen with hired maid. It is not safe to keep the child with maid. She may not have love and affection with child. She may or may not teach any good behaviour to the child.


Q. 12. What four points will you keep in mind while purchasing dress for a working girl ? Give reasons for your suggestion.
Ans :
(i) Dress should be comfortable as it is to be worn for the whole day.
(ii) It should suit her personality. It should enhance her personality.
(iii) Fabric should be durable and long-lasting as it is to be worn for the whole day.
(iv) It should be easy to wash and maintain so that too much time and money is not spent on it.


Q. 13. Write the rights of a consumer as stated under Consumer Protection Act, 1986.
Ans :
Consumer Protection Act, 1986 gives the consumer following rights.
(i) Right to Basic Needs —  This refers to fulfillment of needs not only to survive but also to lead a dignified life.
(ii) Safety — It refers to the right to be safeguarded against items, products and services which are hazardous of health.
(iii) Be Informed — It indicates the right to be given the basic information needed to make a wise choice.
(iv) Be heard — This gives the consumers the right to represent and put forth their voice.
(v) Consumer ’s Education — This refers to the right to acquire knowledge and abilities encouraging and assisting in wise selection of goods and services.


Q. 14. Write short note on : Influenza and common cold, thread Worm Infection and Ear infection.
Ans : Influenza and common cold
— Influenza is caused by a virus. It is characterised by cough, running nose,  sneezing and fever. Warm milk, soup, egg nog, etc., can be given to the child to build up strength to fight the disease germs. Keep the child in a well-ventilated room.
Personal clothes of the child, i.e., handkerchief, etc., should be sterilized and keep separately.
Ear Infection — Accompanies cough, cold and other respiratory problems. The discharge and wax accumulated in the ear causes terrible pain to the child. The child may have fever also. Immediate treatment provides relief.
Thread Worm Infection — This type of infection causes loss of appetite, restlesness, cough, sleepiness and even convulsions. The nails should be trimmed and the hands should be kept  clean. Clean the child’s anus thoroughly after the child has passed the stools, Smear anus with ammoniated mercury ointment. Medicine for deworming should be given.


Q. 15. Explain briefly the facilities provided by an ideal creche.
Ans :
Facilities provided by an ideal creche are :—
(i) Feeding of children — Very small children are fed by the trained person. Care is taken to observe the rules of hygiene while fedding the children. Older children are made to sit and eat in company. This is how, they learn the table manners.
(ii) Keeping the child clean — Special care is taken to keep children clean and dry who are very small and not yet toilet trained. Older children are encouraged to use toilets to relieve themselves so that  they are toilet trained.
(iii) Providing the child with rest and sleeping facilities — Little children need to sleep and rest a while in a comfortable bed. The creche shold provide proper place for small babies. Older children can make use of floor mats to sleep on.
(iv) Toys for playing — They help them to socialise in a happy atmosphere. Some useful appliances help the child to explore his environment.
(v) Clean and safe creche — Environment ensures safety of little children against diseases and accidents. Trained and healthy creche staff are the strength of every efficient creche.
(vi) Medical and first-aid facilities — These should be available in each creche. Skilled nursing staff clould help in emergencies. A first-aid kit should be available in each creche. Visit of doctor once in a fortnight/month is an added health promotional requirement of a good creche.


Q. 16. In how many parts will you divide the total duration of pregnancy ? When and why the additional requirement of nutrients start ?
Ans :
The total duration of pregnancy can be divided into three trimesters :—
Firts trimester — 0-3 months.
Second trimester — 3-6 months.
Third trimester — 6-9 months
Increased requirement of nutrients start in second trimester only. Because, there is significant weight gain in second and third trimester only.


Q. 17. How does Alum or phitkari make the water safe for drinking ?
Ans :
Alum is used to purify water. It is a chemical method for the purification. In this method, alum is added to the impure water. It dissolves and form tiny, sticky globules called flocks. Bacteria, mud and other impurities stick to these flocks. Once flocks settle at the bottom, the top water can be transferred to another container for use.


Q. 18. Why demand of money increases in expanding state of life cycle ?
Ans :
Demand of money increases in expanding stage of life cycle. The second stage of the family life cycle is that of its expansion. Here, the children grow up and the expenses on their education, clothing, entertainment etc. also increases. There is an increase in expenditure but the income remains the same. Supplementing family income becomes more important to overcome these tensions.


Q. 19. What various factors will you keep in mind while making investments ?
Ans :
Various factors to be kept in mind while making investments are :
(i) Investor’s capacity to invest — Investor should see his capacity. That is, how much money he can invest. Many of the schemes like units etc. have certain amount specified regarding the minimum amount to be invested. If that minimum amount exceeds the capacity of an investor, then the scheme will not be suitable.
(ii) Safety and risk cover — This is another factor to be considered while investing. Investing in shares imposes higher risk on the part of the investor owing to the fluctuating market prices.
(iii) Higher rate of interest — One should investigate each saving option to get the highest rate of interest possible.
(iv) Liquidity — Enables one to get back the money when in need. This factor is especially important in case of emergencies. It is always better to plan saving so that money can be made available immediately when needed and without the loss of interest.
(v) Convenient place of investment — Much of the time may be lost in setting account or fulfilling other technicalities if the investment is made at a distant place.
(vi) Attractive opportunities/incentives — Apart from higher rate of interests one must consider other attractions like tax relief and bonus etc. from the scheme.
(vii) Protection of purchasing power — Savin gs must be protected against inflation. The value of the money invested must be atleast in accordance with the inflationary rate, if not more.


Q. 20. Give a format for complaint in which consumer can file a complaint.
Ans :
Complaint Format
Name of Complainant :- Address :- / Complainee :-/ Address of Complainee:- / Issue :- Please give details like relevant dates, bill numbers, cheque number’s etc. / Action taken by complainant :-

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Humanities/Arts

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Viva Questions

,

Home Science Answer Key Set 2 (Q1-Q20) Humanities/Arts Notes | EduRev

,

past year papers

,

Home Science Answer Key Set 2 (Q1-Q20) Humanities/Arts Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Exam

,

ppt

,

practice quizzes

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Sample Paper

,

Free

,

Home Science Answer Key Set 2 (Q1-Q20) Humanities/Arts Notes | EduRev

,

MCQs

,

video lectures

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

;