How the Camel Got His Hump Class 8 Notes | EduRev

English (It so Happened) Class 8

Class 8 : How the Camel Got His Hump Class 8 Notes | EduRev

The document How the Camel Got His Hump Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course English (It so Happened) Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

INTRODUCTION 

Here is a story which underlines the message that work is the key to sound health and happiness. Those who have nothing much to do, grow humps on their back. Their curve in their spine deforms the body. This rule applies to children as well as grown – ups. The camel, says the story has got a hump on its back. It is because in very early times be used to escape work. He lived in the desert doing nothing while the horse, the dog and the ox had to work double time. The three animals first complained of it to their master man but he took no action. Then they complained of it to the Djinn of the desert. The camel got the hump as a punishment. How the Camel Got His Hump Class 8 Notes | EduRev

INTRODUCTORY QUESTIONS 

Ques 1: What sort of animal is camel? 

Ans: There are two chief kinds of camels.  

  • The Arabian camel, also called dromedary, which has one hump 
  • The Bactrian camel, which has 2 humps. 


Ques 2: what is hump? 

Ans: The hump is a large lump of fat that provides energy if food is hard to find.

Ques 3: what do you think the story is going to be about?

 Ans: About the camel and its hump. 


WORD MEANING

Word
Meaning
1. Djinn 

 A spirit with strange powers

2. In the beginning 

At the start

3. Howling 

long loud cry 
4. Prickles 

Thorns

5. Saddle Seat on horse’s back 

6. Trot 

Move at medium pace

7. Fetch 

Go and bring 

8. Yoke 

Wooden bar put across the neck of animals 
9. Sorry for you Feel sad about you
10. Chewing the cubMove jaws and teeth to grind food
11. Idle 

one who does not work

12. Remonstrated 

Argued with

13. Dust cloak 

loose outer garment of dust
14. Reflection Image 
15. Puffing up 

Rising, swelling 

16. Hump  

Lump on the back 

NEW WORDS

Whishing

Presently 

Rolled 

Remonstrated 

Reflection 

Saddle 

Prickles

VERY SHORT QUESTION ANSWER 

Ques 1: what tasks, do you think, were assigned to the dog and the ox? 

Ans: The dog was assigned the task of fetching and carrying. The ox was made to plough the fields.

Ques 2: why did the camel live in the middle of the desert?

 Ans: The camel lived in the middle of the desert because it didn’t want to work. 

Ques 3: The camel said, ''Humph'' repeatedly. How did it affect him? 

Ans: The word 'Humph' annoyed the Djinn. He turned 'humph' into the hump on the camels back. 

Ques 4: "... he has never yet learnt to behave." In the light of this, what is the writer's opinion about the camel?

 Ans: The writer is of the opinion that the camel has not changed its nature and habits to this day.

Ques 5: Can this story be factually true?

 Ans: No, the story is not factually true. It is just an imaginary one. 

Ques 6: There are broadly two categories of workers- those who prefer to do today what they can do tomorrow, and those who prefer to do tomorrow, what they can do today. Where do you belong? 

Ans: I generally want to do today what I can do tomorrow. I don’t like to put off till tomorrow what I can do today.  

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

How the Camel Got His Hump Class 8 Notes | EduRev

,

pdf

,

ppt

,

Extra Questions

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

How the Camel Got His Hump Class 8 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

Exam

,

past year papers

,

mock tests for examination

,

Sample Paper

,

Important questions

,

How the Camel Got His Hump Class 8 Notes | EduRev

,

Free

,

practice quizzes

,

Summary

;