India: Size and Location, NCERT Solutions, Class 9, SST Class 9 Notes | EduRev

Created by: Himanshu Aryan

Class 9 : India: Size and Location, NCERT Solutions, Class 9, SST Class 9 Notes | EduRev

The document India: Size and Location, NCERT Solutions, Class 9, SST Class 9 Notes | EduRev is a part of Class 9 category.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
NCERT Exercise Solutions - India: Size and Location

A - Choose the right answer from the four alternatives given below.

Question:- 1 - The Tropic of Cancer does not pass through

(a) Rajasthan

(b) Orissa

(c) Chhattisgarh

(d) Tripura

Answer:- (b) Orissa

Question: 2 - The easternmost longitude of India is

(a) 97° 25' E

(b) 68° 7' E

(c) 77° 6' E

(d) 82° 32' E

Answer:- (a) 97° 25’ E

Question: 3 Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim have common frontiers with

(a) China

(b) Bhutan

(c) Nepal

(d) Myanmar

Answer: (c) Nepal

Question: 3 If you intend to visit Kavarati during your summer vacations, which one of the following Union Territories of India you will be going to

(a) Puducherry

(b) Lakshadweep

(c) Andaman and Nicobar

(d) Diu and Daman

Answer: (b) Lakshadweep

Question: 4 - My friend hails from a country which does not share land boundary with India. Identify the country.

(a) Bhutan

(b) Tajikistan

(c) Bangladesh

(d) Nepal

Answer: (b) Tajikistan

B - Answer the following questions briefly.

Question: 1 - Name the group of islands lying in the Arabian sea.

Answer: Lakshadweep

Question: 2 - Name the countries which are larger than India.

Answer: Russia, Canada, USA, China, Brazil and Australia are larger than India.

Question: 3 - Which island group of India lies to its south-east?

Answer: Andaman and Nicobar Islands

Question: 4 - Which island countries are our southern neighbours?

Answer: Maldives and Sri Lanka

Question: 5 - The sun rises two hours earlier in Arunachal Pradesh as compared to Gujarat in the west but the watches show the same time. How does this happen?

Answer: The longitudinal gap between Arunachal Pradesh and Gujarat is about 30°. Due to this, there is time lag of about two hours between these states. Since Arunachal Pradesh is in the east hence the sun rises earlier here; compared to in Gujarat. The Indian Standard Time is taken from the time of Standard Meridian of India and hence the watches show the same time in both the states.

Question: 6 - The central location of India at the head of the Indian Ocean is considered of great significance. Why?

Answer: India is centrally located between the East and the West Asia. India is strategically located at the centre of the trans-Indian Ocean routes which connect the European countries in the west and the countries of East Asia. Thus, India could establish close contact with West Asia, Africa and Europe from the western coast. Moreover, it could establish close contact with Southeast and East Asia from the eastern coast. This shows the significance of India’s location in the Indian Ocean.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 9

Content Category

Related Searches

past year papers

,

NCERT Solutions

,

Semester Notes

,

Class 9

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

SST Class 9 Notes | EduRev

,

NCERT Solutions

,

practice quizzes

,

India and Location

,

NCERT Textbook - India: Size And Location

,

Important Exercise Questions Solved - India : Size & Location, Class 9, SST

,

Class 9

,

Free

,

NCERT Solutions

,

Exam

,

Class 9

,

SST Class 9 Notes | EduRev

,

ppt

,

India: Size and Location

,

shortcuts and tricks

,

India: Size and Location

,

India: Location - Geography

,

video lectures

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Extra Questions

,

Assignment : India - Size and Location, Class 9, SST

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

SST Class 9 Notes | EduRev

,

pdf

,

India: Size and Location

,

Sample Paper

;