Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12

JEE : Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

The document Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev is a part of the JEE Course I. E. Irodov Solutions for Physics Class 11 & Class 12.
All you need of JEE at this link: JEE

Q. 160. Find the capillary pressure
 (a) in mercury droplets of diameter d = 1.5 pm;
 (b) inside a soap bubble of diameter d = 3.0 mm if the surface tension of the soap water solution is α = 45 mN/m. 

Solution. 160. 

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

(b) The soap bubble has two surfaces 

so  Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev


Q. 161. In the bottom of a vessel with mercury there is a round hole of diameter d = 70 μm. At what maximum thickness of the mercury layer will the liquid still not flow out through this hole? 

Solution. 161.  The pressure just inside the hole will be less than the outside pressure by 4 α/d. This can support a height h of Hg where

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev


Q. 162. A vessel filled with air under pressure P0 contains a soap bubble of diameter d. The air pressure having been reduced isothermally n-fold, the bubble diameter increased η-fold. Find the surface tension of the soap water solution. 

Solution. 162. By Boyle's law

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

or  Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Thus  Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev


Q. 163. Find the pressure in an air bubble of diameter d = 4.0 μm, located in water at a depth h = 5.0 m. The atmospheric pressure has the standard value P0.

Solution. 163. The pressure has terms due to hydrostatic pressure and capillarity and they add

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev


Q. 164. The diameter of a gas bubble formed at the bottom of a pond is d = 4.0 μm. When the bubble rises to the surface its diameter increases n = 1.1 times. Find how deep is the pond at that spot. The atmospheric pressure is standard, the gas expansion is assumed to be isothermal.

Solution. 164.  By Boyle's law

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

or   Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

or  Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev  meter of water


Q. 165. Find the difference in height of mercury columns in two communicating vertical capillaries whose diameters are d1 = 0.50 mm and d2  = 1.00 mm, if the contact angle θ = 138°. 

Solution. 165. Clearly

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev


Q. 166. A vertical capillary with inside diameter 0.50 mm is submerged into water so that the length of its part protruding over the water surface is equal to h = 25 mm. Find the curvature radius of the meniscus. 

Solution. 166. In a capillary with diameter d = 0.5 mm water will rise to a height

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev
Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Since this is greater than the height (= 25 mm) of the tube, a meniscus of radius R will be formed at the top of the tube, where

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev


Q. 167. A glass capillary of length l = 110 mm and inside diameter d = 20 μm is submerged vertically into water. The upper end of the capillary is sealed. The outside pressure is standard. To what length x has the capillary to be submorged to make the water levels inside and outside the capillary coincide? 

Solution. 167. Initially the pressure of air in the cppillary is p0 and it’s length is Z. When submerged under water, the pressure of air in the portion above water must be  Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev since the level of water inside the capillary is the same as the level outside. Thus by Boyle’s law

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

or  Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev


Q. 168. When a vertical capillary of length l with the sealed upper end was brought in contact with the surface of a liquid, the level of this liquid rose to the height h. The liquid density is p, the inside diameter of the capillary is d, the contact angle is θ, the atmospheric pressure is P0. Find the surface tension of the liquid.

Solution. 168. We have by Boyle’s law

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

or,  Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Hence,   Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev


Q. 169. A glass rod of diameter d1 =  1.5 mm is inserted symmetrically into a glass capillary with inside diameter d2  = 2.0 mm. Then the whole arrangement is vertically oriented and brought in contact with the surface of water. To what height will the water rise in the capillary?

Solution. 169. Suppose the liquid rises to a height h. Then the total energy of the liquid in the capillary is

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Minimising E we get

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev


Q. 170. Two vertical plates submerged partially in a wetting liquid form a wedge with a very small angle δφ. The edge of this wedge is vertical. The density of the liquid is p, its surface tension is α, the contact angle is θ. Find the height h, to which the liquid rises, as a function of the distance x from the edge. 

Solution. 170. Let h be the height of the water level at a distance x from the edge. Then the total eneigy of water in the wedge above the level outside is.

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev
Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

This is minimum when   Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev


Q. 171. A vertical water jet flows out of a round hole. One of the horizontal sections of the jet has the diameter d = 2.0 mm while the other section located l = 20 mm lower has the diameter which is n = 1.5 times less. Find the volume of the water flowing from the hole each second. 

Solution. 171. From the equation of continuity

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

We then apply Bernoulli’s theorem

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

The pressure p differs from the atmospheric pressure by capillary effects. At the upper section

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

neglecting the curvature in the vertical plane. Thus,

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

or  Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Finally, the liquid coming out per second is,

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev


Q. 172. A water drop falls in air with a uniform velocity. Find the difference between the curvature radii of the drop's surface at the upper and lower points of the drop separated by the distance h = 2.3 mm.

Solution. 172. The radius of curvature of the drop is R1 at the upper end of the drop and R2 at the lower end. Then the pressure inside the drop is  Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev at the top end and  Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev at the bottom end. Hence

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

To a first approximation  Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

if   Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Summary

,

practice quizzes

,

Important questions

,

ppt

,

study material

,

Free

,

Viva Questions

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Exam

,

Semester Notes

,

past year papers

,

MCQs

,

Irodov Solutions: Liquids Capillary Effects- 1 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Extra Questions

;