JEE  >  Physics For JEE  >  JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2

JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

Document Description: JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 for JEE 2022 is part of Physics For JEE preparation. The notes and questions for JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 have been prepared according to the JEE exam syllabus. Information about JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 covers topics like and JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Example, for JEE 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2.

Introduction of JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 in English is available as part of our Physics For JEE for JEE & JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 in Hindi for Physics For JEE course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for JEE Exam by signing up for free. JEE: JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Q 40. A planoconvex lens becomes an optical system of 28 cm focal length when its plane surface is silvered and illuminated from left to right as shown in Fig-A.
If the same lens is instead silvered on the curved surface and illuminated from other side as in Fig. B, it acts like an optical system of focal length 10 cm. 

The refractive index of the material of lens is:      [2018]
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
(1) 1.51
(2) 1.75
(3) 1.50
(4) 1.55
Ans:
D
Solution:
When plane surface is silvered
Focal length f1 =  JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
and f1 = 28 cm
When curved surface is silvered
Focal length f2 = R/2μ ... (ii)
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
µ = 1.55

Q 41. Unpolarized light of intensity I is incident on a system of two polarizers, A followed by B. The intensity of emergent light is I/2. If a third polarizer C is placed between A and B the intensity of emergent light is reduced to I/3. The angle between the polarizers A and C is θ, then     [2018]
(1) JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

(2) JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

(3) JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

(4) JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
Ans:
A
Solution:
A and B have same alignment of transmission axis.
Lets assume c is introduced at θ angle
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

Q 42. A ray of light is incident at an angle of 60° on one face of a prism of angle 30°. The emergent ray of light makes an angle of 30° with incident ray. The angle made by the emergent ray with second face of prism will be:    [2018]
(1) 0°
(2) 90°
(3) 30°
(4) 45°
Ans:
B
Solution:
δ = I + e - A
30 = 60 + e – 30°
⇒ e = 0  
So angle with face = 90°
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

Q 43. A diverging lens with magnitude of focal length 25 cm is placed at a distance of 15 cm from a converging lens of magnitude of focal length 20 cm. A beam of parallel light falls on the diverging lens. The final image formed is    (2017)
(1) Real and at a distance of 40 cm from the divergent lens
(2) Real and at a distance of 6 cm from the convergent lens
(3) Real and at a distance of 40 cm from convergent lens

(4) Virtual and at a distance of 40 cm from convergent lens
Ans:
(3)
Solution:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
For converging lens, u = –40 cm which is equal to 2f
∴ Image will be real and at a distance of 40 cm from convergent lens.

Q 44. In a Young's double slit experiment, the slits are separated by 0.5 mm, and the screen is placed 150 cm away. A beam of light consisting of two wavelengths, 650 nm and 520 nm, is used to obtain interference fringes on the screen. The least distance from the common central maximum to the point where the bright fringes due to both the wavelengths coincide is    (2017)
(1) 9.75 mm
(2) 15.6 mm
(3) 1.56 mm
(4) 7.8 mm
Ans: 
(4)
Solution:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

Q 45.  A diverging lens with magnitude of focal length 25 cm is placed at a distance of 15 cm from a converging lens of magnitude of focal length 20 cm. A beam of parallel light falls on the diverging lens. The final image formed is    [2017]
(1) Real and at a distance of 40 cm from the divergent lens
(2) Real and at a distance of 6 cm from the convergent lens
(3) Real and at a distance of 40 cm from convergent lens
(4) Virtual and at a distance of 40 cm from convergent lens
Ans:
(3)
Solution:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
For converging lensu = –40 cm which is equal to 2f
∴ Image will be real and at a distance of 40 cm from convergent lens.

Q 46.  In a Young's double slit experiment, slit s are separated by 0.5 mm, and the screen is placed 150 cm away. A beam of light consisting of two wavelengths, 650 nm and 520 nm, is used to obtain interference fringes on the screen. The least distance from the common central maximum to the point where the bright fringes due to both the wavelengths coincide is    [2017]
(1) 9.75 mm
(2) 15.6 mm
(3) 1.56 mm
(4) 7.8 mm
Ans:
(4)
Solution:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

Q 47. The maximum velocity of the photoelectrons emitted from the surface is v when light of frequency n falls on a metal surface. If the incident frequency is increased to 3n, the maximum velocity of the ejected photoelectrons will be:   [2017]
(1) less than √3 v
(2) v
(3) more than √3 v
(4) equal to √3 v
Ans:
(4)
Solution:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
solving the above equation, we get
v1 = √3 v

Q 48. An object is dropped from a height h from the ground. Every time it hits the ground it looses 50% of its kinetic energy. The total distance covered as t→∞ is:    [2017]
(1) 3h
(2) ∞
(3) 5/3h
(4)  8/3h
Ans:
(1)
Solution:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

Q 49.  N moles of a diatomic gas in a cylinder are at a temperature T. Heat is supplied to the cylinder such that the temperature remains constant but n moles of the diatomic gas get converted into monoatomic gas. What is the change in the total kinetic energy of the gas?    [2017]
(1) 0
(2) JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE 
(3) JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

(4) JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
Ans:
B
Solution:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

Q 50.  For the P-V diagram given for an ideal gas,
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
out of the following which one correctly represents the T-P diagram?    [2017]
A:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
B:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
C:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
D:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
Ans:
(3)
Solution:

JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

Q 51. An observer looks at a distant tree of height 10 m with a telescope of magnifying power 20. To the observer the tree appears :    [2016]
(1) 10 times taller
(2) 10 times nearer
(3) 20 times taller
(4) 20 times nearer
Ans:
(4)
Solution:
Length of Astronomical Telescope -
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE- Wherein
f0 = Focal length of objective
fe = focal length of eyepiece
Telescope resolves and brings the object closer which is far away from the telescope. Hence for telescope with magnifying power 20, the tree appears  20 times nearer.
Correct option is 4.

Q 52. The box of a pin hole camera, of length L, has a hole of radius a. It is assumed that when the hole is illuminated by a parallel beam of light of wavelength λ the spread of the spot (obtained on the opposite wall of the camera) is the sum of its geometrical spread and the spread due to diffraction. The spot would then have its minimum size (say bmin) when:    [2016]
(1) JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

(2) JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
(3) JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

(4) JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
Ans:
(3)

Solution:

JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
[By substituting for a from (ii) in (i)]
∴ The radius of the spot = JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

Q 53. In an experiment for determination of refractive index of glass of a prism by i - δ, plot, it was found that a ray incident at angle 35°, suffers a deviation of 40° and that it emerges at angle 79°. In that case which of the following is closest to the maximum possible value of the refractive index?    [2016]
(1) 1.5
(2) 1.6
(3) 1.7
(4) 1.8
Ans:
(1)
Solution:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
δ =  i + e - A
40 = 35 + 79 - A
40 = 114 - A
A = 114 - 40 = 74 = r1+ r2
From this we get,
μ = 1.5
∴ δmin < 40°
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

Q 54. In Young's double slit experiment, the distance between slits and the screen is 1.0 m and monochromatic light of 600 nm is being used. A person standing near the slits is looking at the fringe pattern . When the separation between the slits is varied, the interference pattern disappears for a particular distance d0 between the slits. If the angular resolution of the eye is 10/60 the value of d0 is close to    [2016]
(1) 2 mm
(2) 1 mm
(3) 3 mm
(4) 4 mm

Ans: (1)
Solution:
Angular fringe width
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

Q 55. To find the focal length of a convex mirror, a student records the following data:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
The focal length of the convex lens is f1 and that of mirror is f2. Then taking index correction to be negligibly small, f1 and f2 are close to:    [2016]
(1) f1 = 15.6 cm f2 = 25.4 cm
(2) f1 = 7.8 cm f2 = 12.7 cm
(3) f1 = 7.8 cm f2 = 25.4 cm
(4) f1 = 12.7 cm f2 = 7.8 cm
Ans:
(2)
Solution:
For convex lens
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
u =–10 cm
v = 39 cm
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
For convex mirror
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
R = 25.4 cm
f2 = 12.7 cm

Q 56. A convex lens, of focal length 30 cm, a concave lens of focal length 120 cm, and a plane mirror are arranged as shown. For an object kept at a distance of 60 cm from the convex lens, the final image, formed by the combination, is a real image, at a distance of:    [2016]
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
(1) 70 cm from the concave lens
(2) 60 cm from the convex lens
(3) 60 cm from the concave lens
(4) 70 cm from the convex lens
Ans:
(Bonus)
Solution:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
Event 1 - Refraction from convex lens.
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
v = +60 cm
Event 2 - Refraction from concave lens
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
Event 3 - Refraction from plane mirror
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
Event 4 - Refraction from concave lens
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
v = –30
Event 5 - Refraction from convex lens
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

Q 57. To determine refractive index of glass slab using a travelling microscope, minimum number of readings required are:     [2016]
(1) Four 
(2) Two 
(3) Three 
(4) Five
Ans: (3)
Solution.
Reading one ⇒ without slab
Reading two ⇒ with slab
Reading three ⇒ with sawdust

Q 58. A hemispherical glass body of radius 10 cm and refractive index 1.5 is silvered on its curved surface. A small air bubble is 6 cm below the flat surface inside it along the axis. The position of the image of the air bubble made by the mirror is seen.:    [2016]
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
(1) 20 cm below flat surface
(2) 30 cm below flat surface
(3) 16 cm below flat surface
(4) 14 cm below flat surface

Ans: (1)
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
I1 acts as object for plane surface
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE
20 cm below plane surface

Q 59. Two stars are 10 light years away from the earth. They are seen through a telescope of objective diameter 30 cm. The wavelength of light 600 nm. To see the stars just resolved by the telescope, the minimum distance between them should be (1 light year = 9.46 × 1015 m) of the order of:    [2016]
(1) 108 km
(2) 106 km
(3) 1011 km
(4) 1010 km
Ans:
(2)
Solution:
JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

The document JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE is a part of the JEE Course Physics For JEE.
All you need of JEE at this link: JEE

Related Searches

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

video lectures

,

JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

,

ppt

,

pdf

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

past year papers

,

JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

,

shortcuts and tricks

,

JEE Main Previous year questions (2016-20): Ray & Wave Optics- 2 Notes | Study Physics For JEE - JEE

,

Extra Questions

,

Free

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

Exam

,

study material

,

Summary

;