Logical Sequence - Introduction and Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev

Quantitative Aptitude for SSC CGL

Created by: Bakliwal Institute

Banking Exams : Logical Sequence - Introduction and Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev

The document Logical Sequence - Introduction and Examples (with Solutions), Logical Reasoning LR Notes | EduRev is a part of the Banking Exams Course Quantitative Aptitude for SSC CGL.
All you need of Banking Exams at this link: Banking Exams

Q 1)  E_G_EFF_E_FG_FG_EF
A)  GFGEEE
B)  FGGGEF
C)  FGGEEG
D)  EGFEFG
Answer: c
Explanation:
The series follows, +1,+1,+0 addition pattern.
So going by options, we get Option C to be correct.

Q 2)  QQQ_TT__Q_T_Q_Q
A)  TTQQTT
B)  QQTQTT
C)  TQQTTQ
D)  QTQTTQ
Answer: c
Explanation:
This is a series with alternating 3 Q and 3 T.
So the sequence will be
QQQ TTT QQQ TTT QQQ TTT
So, option C is correct.

Q 3)   _CAM_AMC_M_A_CAM
A)  CMAMC
B)  MACAM
C)  MCAMC
D)  MCACM
Answer: d
Explanation:
This is a Series with MCA blocks repreated.
So, Our series must be
MCA MCA MCA MCA MCA M
Going by Options, We see Option D is correct

Q 4)  Find the wrong number in the following series 
6,15,30,75,151,375,750
A)  151
B)  75
C)  375
D)  750
Answer: a
Explanation:
This series follows the rule of *2 and *2+ last term.
15*2 =30
30*2 +15= 75
75*2 = 150.
Thus, 150 is the wrong term.

Q 5)  What will be the next term in? 
ZAM, YBL, ----, WDJ, VEI
A)  XCK
B)  UFH
C)  ZAC
D)  PFD
Answer: a
Explanation:
Look at the middle term.
We see the following Series.
A B C D E
Thus C is missing.
Going by options, We get A to be correct.

Q 6)  What will be the next term in? 
G, T, I, R, K, P, ___,___
A)  M,N
B)  O,P
C)  Q,R
D)  S,T
Answer: a
Explanation:
In the number System of the digits, we see the series relates to an alternating +2,-2 series.
Number the letters, we get the following : 7,20,9,18,11,16. So the next two terms will be 13th and 14th term. Which are : M and N
Thus, Option A.

Q 7)  What will be the next term in?
GHB, KLF, ___, ___, WXN
A) ACD,FGD
B)  DES,FED
C)  OPH,STK
D)  None of these
Answer: c
Explanation:
Look at the Middle terms,
They follow a +4 pattern
Thus next middle terms will be
L+4 = 16th term = P
P+4 = 20th term = T
Going by options, we get C to be correct.

Q 8)  Find the wrong number in the given series?
3 6 11 18 29 38 51 66
A)  18
B)  29
C)  38
D)  51
Answer: b
Explanation:
The next term of the series is denoted by adding consecutive odd terms starting from 3
3+3=6
6+5 =11
11+7=18
18+9=27
27+11 =38
Since we have 29 in place of 27. It is the wrong term

Q 9)  Find the wrong number in the given series?
9 28 65 126 217 344 213
A) 65
B) 126
C) 217
D) 213
Answer: d
Explanation:
The series is an increasing series.
213 the last term is a smaller term that the previous one.
Thus it is Wrong.

Q 10) Find the wrong number in the given series?
4 10 18 29 40 54 70
A)  29
B)  40
C)  54
D)  70
Answer: a
Explanation:
All other terms other than 29 is a multiple of 2. Thus, 29 is a wrong one in the series.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Exam

,

Important questions

,

video lectures

,

Logical Reasoning LR Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

study material

,

Logical Sequence - Introduction and Examples (with Solutions)

,

Extra Questions

,

Logical Reasoning LR Notes | EduRev

,

Summary

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

Logical Sequence - Introduction and Examples (with Solutions)

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

pdf

,

practice quizzes

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Logical Reasoning LR Notes | EduRev

,

past year papers

,

Logical Sequence - Introduction and Examples (with Solutions)

,

ppt

,

shortcuts and tricks

;