CAT  >  Logical Sequence Questions with Answers

Logical Sequence Questions with Answers Notes - CAT

Document Description: Logical Sequence Questions with Answers for CAT 2022 is part of CAT preparation. The notes and questions for Logical Sequence Questions with Answers have been prepared according to the CAT exam syllabus. Information about Logical Sequence Questions with Answers covers topics like and Logical Sequence Questions with Answers Example, for CAT 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Logical Sequence Questions with Answers.

Introduction of Logical Sequence Questions with Answers in English is available as part of our CAT preparation & Logical Sequence Questions with Answers in Hindi for CAT courses. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for CAT Exam by signing up for free. CAT: Logical Sequence Questions with Answers Notes - CAT
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Directions to Solve 
Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern.
Question 1:
Logical Sequence Questions with Answers Notes - CAT
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer: C
Solution: 

This is an alternating cedes. In the first segment, the letter"f" faces right, then down, then right. In the second segment, the letters ail face down. To followthis pattern, in the fourth segme nt, the letters must all face up.

Question 2:
Logical Sequence Questions with Answers Notes - CAT
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer: B
Solution: 

Notice that in each segment, the figures are all the same shape, but the one in the middle is larger than the Two on ether side. Also, notice that one of the figures is shaded and that this shading alternates first nght and then left. To continue this pattern in the third segment, you will look for a square. Choice Ess Correct because this choice will put the large square between the two smaller squares, with the shading on the right.

Question 3:
Logical Sequence Questions with Answers Notes - CAT
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer: A
Solution: 
Look carefully at the number of dots in each domino. The first segment goes from five to three to one. The second segment goes from one to three to five. The third segment repeats the first segment.

Question 4:
Logical Sequence Questions with Answers Notes - CAT
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer: B
Solution: 
Each arrow in this continuingseriesmouesa few degrees In a clockwise direction. Think of these arrows as the big hand on a clock. The first arrow is at noon. The last arrow before the blank would be 12:30. Choice b, the Correa answer, is at 12:45.

Question 5:
Logical Sequence Questions with Answers Notes - CAT
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer: D
Solution: 
Look for opposites in this series of figures. The first and second segments are opposites of each other. The same is true for the third and fourth segments.

Directions to Solve
In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.
Question 6: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Key
2. Door
3. Lock
4. Room
5. Switch on
A. 5, 1, 2, 4, 3
B. 4, 2, 1, 5, 3
C. 1, 3, 2, 4, 5
D. 1, 2, 3, 5, 4
Answer: C
Explanation:
The correct order is :

KeyLockDoorRoomSwitch on
13245


Question 7: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Word
2. Paragraph
3. Sentence
4. Letters
5. Phrase     
A. 4, 1, 5, 2, 3
B. 4, 1, 3, 5, 2
C. 4, 2, 5, 1, 3
D. 4, 1, 5, 3, 2
Answer: D
Explanation:
The correct order is :

LettersWordPhraseSentenceParagraph
41532


Question 8: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Police 
2. Punishment
3. Crime
4. Judge
5. Judgement
A. 3, 1, 2, 4, 5
B. 1, 2, 4, 3, 5
C. 5, 4, 3, 2, 1
D. 3, 1, 4, 5, 2
Answer: D
Explanation:
The correct order is :

CrimePoliceJudgeJudgementPunishment
31452


Question 9: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Family
2. Community
3. Member
4. Locality
5. Country
A. 3, 1, 2, 4, 5
B. 3, 1, 2, 5, 4
C. 3, 1, 4, 2, 5
D. 3, 1, 4, 5, 2
Answer: A
Explanation:
The correct order is :

MemberFamilyCommunityLocalityCountry
31245


Question 10: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Poverty 
2. Population
3. Death
4. Unemployment
5. Disease
A. 2, 3, 4, 5, 1
B. 3, 4, 2, 5, 1
C. 2, 4, 1, 5, 3
D. 1, 2, 3, 4, 5
Answer: C
Explanation:
The correct order is :

PopulationUnemploymentPovertyDiseaseDeath
24153


Question 11: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Leaf 
2. Fruit
3. Stem
4. Root
5. Flower
A. 3, 4, 5, 1, 2
B. 4, 3, 1, 5, 2
C. 4, 1, 3, 5, 2
D. 4, 3, 1, 2, 5
Answer: B
Explanation:
The correct order is:

RootStemLeafFlowerFruit
43152


Question 12: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Nation
2. Village
3. City
4. District
5. State
A.  2, 3, 4, 5, 1
B. 2, 3, 4, 1, 5
C. 1, 3, 5, 4, 2
D. 1, 2, 3, 4, 5
Answer: A
Explanation:

The correct order is: 

VillageCityDistrictStateNation
23451


Question 13: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Caste 
2. Family
3. Newly married Couple
4. Clan
5. Species
A.  2, 3, 1, 4, 5
B. 3, 4, 5, 1, 2
C. 3, 2, 1, 4, 5
D. 4, 5, 3, 2, 1
Answer: C
Explanation:

The correct order is: 

Newly married CoupleFamilyCasteClanSpecies
32145


Question 14: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Cut
2. Put on
3. Mark
4. Measure
5. Tailor
A. 3, 1, 5, 4, 2
B. 2, 4, 3, 1, 5
C. 1, 3, 2, 4, 5
D. 4, 3, 1, 5, 2
Answer: D
Explanation:

The correct order is: 

MeasureMarkCutTailorPut on
43152


Question 15: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. House
2. Street
3. Room
4. Town
5. District
A. 3, 2, 1, 4, 5
B. 3, 1, 4, 2, 5
C.  3, 1, 2, 4, 5
D. 3, 1, 2, 5, 4
Answer: C
Explanation:

The correct order is:

RoomHouseStreetTownDistrict
31245


Question 16: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Wall
2. Clay
3. House
4. Room
5. Bricks
A. 5, 2, 1, 4, 3
B.  2, 5, 4, 1, 3
C. 2, 5, 1, 4, 3
D. 1, 2, 3, 4, 5
Answer: C
Explanation:
The correct order is :

ClayBricksWallRoomHouse
25143


Question 17: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Probation
2. Interview
3. Selection
4. Appointment
5. Advertisement
6. Application
A. 5, 6, 3, 2, 4, 1
B. 5, 6, 4, 2, 3, 1
C. 5, 6, 2, 3, 4, 1
D. 6, 5, 4, 2, 3, 1
Answer: C
Explanation:
The correct order is :

AdvertisementApplicationInterviewSelectionAppointmentProbation
562341


Question 18: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Elephant
2. Cat
3. Mosquito
4. Tiger
5. Whale     
A.  5, 3, 1, 2, 4
B. 3, 2, 4, 1, 5
C. 1, 3, 5, 4, 2
D. 2, 5, 1, 4, 3
Answer: B
Explanation:
The correct order is :

MosquitoCatTigerElephantWhale
32415


Question 19: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Yarn
2. Plant
3. Saree
4. Cotton
5. Cloth     
A. 2, 4, 5, 1, 3
B. 2, 4, 3, 5, 1
C. 2, 4, 1, 5, 3
D. 2, 4, 5, 3, 1
Answer: C
Explanation:
The correct order is :

PlantCottonYarnClothSaree
24153


Question 20: Arrange the words given below in a meaningful sequence.
1. Infant
2. Old
3. Adult
4. Adolescent
5. Child
A. 5, 4, 3, 2, 1
B. 3, 4, 2, 1, 5
C. 2, 3, 4, 5, 1
D. 1, 5, 4, 3, 2
Answer: D
Explanation:
The correct order is :

InfantChildAdolescentAdultOld
15432
The document Logical Sequence Questions with Answers Notes - CAT is a part of CAT category.
All you need of CAT at this link: CAT
Download as PDF

How to Prepare for CAT

Read our guide to prepare for CAT which is created by Toppers & the best Teachers

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Logical Sequence Questions with Answers Notes - CAT

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

Extra Questions

,

Logical Sequence Questions with Answers Notes - CAT

,

MCQs

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

Logical Sequence Questions with Answers Notes - CAT

,

ppt

,

Summary

,

pdf

,

Important questions

,

Free

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

study material

,

Sample Paper

,

Exam

,

video lectures

;