Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

Science Class 9

Class 9 : Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

The document Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course Science Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Long Answer Type Questions

Q1. Fractional distillation is suitable for separation of miscible liquids with a boiling point difference of about 25 K or less. What part of fractional distillation apparatus makes it efficient and possess an advantage over a simple distillation process. Explain using a diagram.
Answer:

Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

Apparatus used for fractional distillation has a fractionating column. A simple fractionating column has glass beads in it which provide additional surface area because of which the vapours can spread and cool rapidly. Hence, fractionating column is used to provide the additional surface and to facilitate the cooling of vapour in many cycles.

Q2. (a) Under which category of mixtures will you classify alloys and why? 
Answer: When constituent particles of a combination of two or more element or compound retains their properties, then it is called mixture. In an alloy the constituent particles, hence alloys are classified as mixture. For example; steel is an alloy of carbon and iron.

(b) A solution is always a liquid. Comment.
Answer: Since, a solution is the homogeneous mixture of two or more substances, thus it is not necessary that a solution would always a liquid.A solution can be in all the three states of matter. A solution is a homogeneous mixture and can be in all the three states of matter.

Example:

Solution of alcohol in water is a liquid.
Air is a solution of different gas.
Alloy is a solution which is in the form of solid.

(c) Can a solution be heterogeneous?
Answer: Solution is defined as the homogeneous mixture, hence a solution cannot be heterogeneous. But when a mixture becomes heterogeneous, it cannot be fall under the definition of solution.

Q3. Iron filings and sulphur were mixed together and divided into two parts, ‘A’ and ‘B’. Part ‘A’ was heated strongly while Part ‘B’ was not heated. Dilute hydrochloric acid was added to both the Parts and evolution of gas was seen in both the cases. How will you identify the gases evolved?
Answer: 

n a 20% solution containing 100 g water; the mass percentage of water = 100 – 20 = 80%

∴ 80% of solution is 100 gm

∴ 100% of solution is 100/80 gm
Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

Hence; to prepare 20% (w/w) solution in 100 gram of water 25 gram of sodium sulphate is needed.

Q4. A child wanted to separate the mixture of dyes constituting a sample of in36. A child wanted to separate the mixture of dyes constituting a sample of ink. He marked a line by the ink on the filter paper and placed the filter paper in a glass containing water as shown in Fig. The filter paper was removed when the water moved near the top of the filter paper. 

Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

(i) What would you expect to see, if the ink contains three different coloured components?  

Answer: Streaks of different colours can be seen on the filter paper.

(ii) Name the technique used by the child.  
Answer: Chromatography

(iii) Suggest one more application of this technique.
Answer: Chromatography is used for separating pigments from colours, for the separation drugs from blood sample, etc.

Q5. A group of students took an old shoe box and covered it with a black paper from all sides. They fixed a source of light (a torch) at one end of the box by making a hole in it and made another hole on the other side to view the lig37. A group of students took an old shoe box and covered it with a black paper from all sides. They fixed a source of light (a torch) at one end of the box by making a hole in it and made another hole on the other side to view the light. They placed a milk sample contained in a beaker/tumbler in the box as shown in the Fig. They were amazed to see that milk taken in the tumbler was Fig.illuminated. They tried the same activity by taking a salt solution but found that light simply passed through it?

Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

(a) Explain why the milk sample was illuminated. Name the phenomenon involved.  
Answer: Since, milk is a colloid and when light scattered from the particles of colloids, it is illuminated, thus light was illuminated when passed through the milk. This is known as Tyndall Effect.

(b) Same results were not observed with a salt solution. Explain.  
Answer: For scattering of light the size of particles should be large enough. Since the particles of solution are not enough to scattered the beam of light, hence same result were not observed.

(c) Can you suggest two more solutions which would show the same effect as shown by the milk solution?  
Answer: Soap bubbles and fog are the colloids, hence same effect, i.e. scattering of light is shown by these. This is known as Tyndall effect.

Q6. Classify each of the following, as a physical or a chemical change. Give reasons. 
(a) Drying of a shirt in the sun.
 
Answer: Drying of shirt in the sun is a Physical change. Since in this change no new substance is formed.

(b) Rising of hot air over a radiator.
Answer: Since, in rising of hot air over a radiator no new substance is formed, hence it is a Physical change.

(c) Burning of kerosene in a lantern. 
Answer: While burning of kerosene in a lantern carbon dioxide, and water vapour is formed, hence it is a Chemical change.

(d) Change in the colour of black tea on adding lemon juice to it. 
Answer: In this change a new substance is formed, hence it is a Chemical change.

(e) Churning of milk cream to get butter. 
Answer: While churning of milk cream to get butter, no new substance is formed, hence it is a Physical change.

Q7. During an experiment the students were asked to prepare a 10% (Mass/Mass) solution of sugar in water. Ramesh dissolved 10g of sugar in 100g of water while Sarika prepared it by dissolving 10g of sugar in water to make 100g of the solution.

(a) Are the two solutions of the same concentration 
Answer: No, the two solutions have different concentrations.

(b) Compare the mass % of the two solutions.  
Answer: We know;

Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

For first solution:

Mass of solute = 10 gram

Mass of solution = 100 gram + 10 gram = 110 gram

Hence;

Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

For second solution:

Mass of solute = 10 gram

Mass of solution = 100 gram

Hence;
Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

Mass percent of first solution: Mass percent of second solution = 9.99: 10

Q8. You are provided with a mixture containing sand, iron filings, ammonium chloride and sodium chloride. Describe the procedures you would use to separate these constituents from the mixture? 
Answer: The given mixture can be separated using the following process.

Magnetic Separation: Using magnetic separation the iron fillings can be separated from the given mixture. In this a magnet is hover just above the mixture, since iron is a magnetic substance it is attracted by magnet and stuck with it. By this first of all iron fillings are separated. Sublimation: After the separation of iron fillings, ammonium chloride is separated by the process of sublimation.

Since, ammonium chloride is a sublimate and it turns into vapour directly without changing into liquid, thus when the mixture is sublimated, the ammonium chloride is deposited over the inner wall of funnel leaving the sodium chloride and sand in the watch glass. Ammonium chloride is separated by scratching from the inner wall of the funnel.

Filtration: Now the left mixture of sand and sodium chloride is put in water, after stirring the sodium chloride is dissolved in water. The solution is separated by the process of filtration. The sand left over the filter paper is separated out.

Vapourisation: By the process vaporization, the liquid so obtained is vapouried and crystals of ammonium chloride can be obtained.

Hence, by using the methods of magnetic separation, sublimation, filteration and vapourisation and crystallization the component of given mixture of sand, iron fillings, ammonium chloride and sodium chloride can be separated.

Q9. Arun has prepared 0.01% (by mass) solution of sodium chloride in water. Which of the following correctly represents the composition of the solutions?

(a) 1.00 g of NaCl + 100g of water
(b) 0.11g of NaCl + 100g of water
(c) 0.0l g of NaCl + 99.99g of water
(d) 0.10 g of NaCl + 99.90g of water

Answer: (c) 0.01 g of NaCl + 99.99 g of water

Q10. Calculate the mass of sodium sulphate required to prepare its 20% (mass percent) solution in 100g of water?
Answer: In a 20% solution containing 100 g water; the mass percentage of water = 100 – 20 = 80%

∴ 80% of solution is 100 gm

∴ 100% of solution is 100/80 gm
Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

Hence; to prepare 20% (w/w) solution in 100 gram of water 25 gram of sodium sulphate is needed.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

past year papers

,

Extra Questions

,

ppt

,

Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Free

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

study material

,

Semester Notes

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

video lectures

,

Sample Paper

,

Long Answer Type Questions - Is Matter Around Us Pure Class 9 Notes | EduRev

,

pdf

,

Objective type Questions

;