MCQ & Extra Questions Chapter 3 - Fibre to Fabric, Science, Class 6 | EduRev Notes

Science Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : MCQ & Extra Questions Chapter 3 - Fibre to Fabric, Science, Class 6 | EduRev Notes

The document MCQ & Extra Questions Chapter 3 - Fibre to Fabric, Science, Class 6 | EduRev Notes is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

EXTRA QUESTIONS: -

Answer the following Questions: -
Questions: 1. Which part of plants give us jute and coir?

Answer: Jute comes from the stem of jute plants, while coir comes from the husk of coconut fruit.


Questions: 2. What is ginning?

Answer: The process of removing cotton seeds from cotton pods is called ginning.


Questions: 3. What is spinning?

Answer: The process of making yarn from fibre is called spinning.


Questions: 4. Mention uses of jute fibre?

Answer: Jute is used mainly for making gunny bags, shopping bags, ropes, carpets, etc.


Questions: 5. Write the name of some manmade fibre?

Answer: Rayon, nylon, polyester, acrylic, etc.


Questions: 6. Write the name of animal fibre?

Answer: Silk and wool.


Questions: 7. What is caterpillar?

Answer: The larva of silk-moth is called caterpillar.


Questions: 8. Why do we need to wear clothes?

Answer: Clothes protect us from heat, cold and rain.


Multiple type questions: -

Questions: 1. Which of the following is obtained from natural sources?

(a) Wool

(b) Nylon

(c) Polyester

(d) Acrylic

Answer: (a) Wool


Questions: 2. Which of the following is obtained from animals?

(a) Jute and cotton.

(b) Nylon and polyester

(c) Wool and silk

(d) Rayon and acrylic

Answer: (c) Wool and Silk


Questions: 3. Silk worms are reared on which of these?

(a) On leaves of mulberry plant

(b) On the leaves of banyan plant

(c) On the leaves of spinach plant

(d) On the leaves of cotton plant

Answer: (a) On leaves of mulberry plant


Questions: 4. Which of the following animals give wool?

(a) Sheep and yak

(b) Elephant and tiger

(c) Cow and dog

(d) Snake and duck

Answer: (a) Sheep and yak


Questions: 5. Which of the following is obtained from hair of an animal?

(a) Silk

(b) Cotton

(c) Nylon

(d) Wool

Answer: (d) Wool


Questions: 6. What is the name of process which involves pulling and twisting of strands of a fibre?

(a) Ginning

(b) Weaving

(c) Spinning

(d) None of these.

Answer: (c) Spinning


Questions: 7. Which is the right time to cut jute plants?

(a) Flowering stage

(b) Mature stage

(c) Before flowering stage

(d) Any time after flowering.

Answer: (a) Flowering stage


Questions: 8. Which part of the jute plant does give fibre?

(a) Root

(b) Stem

(c) Leaf

(d) Flower

Answer: (b) Stem

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Viva Questions

,

Science

,

mock tests for examination

,

Exam

,

MCQ & Extra Questions Chapter 3 - Fibre to Fabric

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

study material

,

ppt

,

Class 6 | EduRev Notes

,

shortcuts and tricks

,

MCQ & Extra Questions Chapter 3 - Fibre to Fabric

,

Semester Notes

,

pdf

,

Extra Questions

,

Science

,

MCQs

,

Class 6 | EduRev Notes

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Summary

,

past year papers

,

Class 6 | EduRev Notes

,

MCQ & Extra Questions Chapter 3 - Fibre to Fabric

,

Science

;