MCQ & Extra Questions Chapter 7 - Getting to Know Plants, Science, Class 6 | EduRev Notes

Science Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : MCQ & Extra Questions Chapter 7 - Getting to Know Plants, Science, Class 6 | EduRev Notes

The document MCQ & Extra Questions Chapter 7 - Getting to Know Plants, Science, Class 6 | EduRev Notes is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Additional Questions and their Solution:

Multiple choice Questions-

Question: 1. Which of the following has fibrous root?

  1. Radish
  2. Peas
  3. Neem
  4. Wheat

Answer- (d) Wheat


Question: 2. Onion shows modification of which part for food storage?

  1. Flower
  2. Stem
  3. Root
  4. Fruit

Answer- (b) Stem


Question: 3. Which of the following has tap root?

  1. Grass
  2. Wheat
  3. Maize
  4. Carrot

Answer- (d) Carrot


Question: 4. Which of the following is the male part of a flower?

  1. Pistil
  2. Stigma
  3. Stamen
  4. Sepals

Answer- (c) Stamen


Question: 5. Which of the following is the female part of a flower?

  1. Petal
  2. Sepal
  3. Stamen
  4. Ovary

Answer- (d) Ovary


Question: 6. Which part of the plant makes food for the plant?

  1. Root
  2. Leaves
  3. Stem
  4. Fruit

Answer- (b) Leaves


Question: 7. Which part of the plant prevents soil erosion?

  1. Stem
  2. Flower
  3. Leaves
  4. Root

Answer- (d) Roots


Question: 8. The process of loss of water by a plant through its leaves is called

  1. Photosynthesis
  2. Condensation
  3. Transpiration
  4. Evaporation

Answer – (c) Transpiration


Question: 9. The process in which plants make their food is called

  1. Photosynthesis
  2. Condensation
  3. Transpiration
  4. Evaporation

Answer – (a) Photosynthesis


Answer the following question-

Question: 1. Name the opening through which a leaf breathes?

Answer: Stomata.


Question: 2. What is fibrous root?

Answer- The bunch of thin fibre-like roots; arising from the base of the stem is called fibrous root.


Question: 3. What is tap roots?

Answer- When as single main root comes out of the base of the stem, it is called tap root.


Question: 4. What is the main function of root?

Answer: Functions of roots are as follows:

  • Roots hold the plant firmly in the soil.
  • Roots absorb water and minerals from the soil.


Question: 5. Which are the basic parts of the flower?

Answer- The basic parts of a flower are –Sepals, petals, stamens and pistils.


Question: 6. What is the main function of leaves?

Answer- Making food is the main function of leaves.


Question: 7. What is transpiration?

Answer: Loss of water vapour in plants is called transpiration.

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

Extra Questions

,

Viva Questions

,

MCQs

,

pdf

,

Class 6 | EduRev Notes

,

Exam

,

ppt

,

mock tests for examination

,

Class 6 | EduRev Notes

,

MCQ & Extra Questions Chapter 7 - Getting to Know Plants

,

Semester Notes

,

Summary

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

Important questions

,

Science

,

MCQ & Extra Questions Chapter 7 - Getting to Know Plants

,

Science

,

Class 6 | EduRev Notes

,

past year papers

,

Science

,

MCQ & Extra Questions Chapter 7 - Getting to Know Plants

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Objective type Questions

,

Free

;