MCQ & Extra Questions Chapter 4 - Sorting of Materials into Groups, Science, Class 6 | EduRev Notes

Science Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : MCQ & Extra Questions Chapter 4 - Sorting of Materials into Groups, Science, Class 6 | EduRev Notes

The document MCQ & Extra Questions Chapter 4 - Sorting of Materials into Groups, Science, Class 6 | EduRev Notes is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Extra Questions

Answer the following questions-

Question: 1. Name two materials which are soluble in water.

Answer- Sugar and salt.


Question: 2. Name two transparent and two opaque materials.

Answer- Glass, acrylic sheet are transparent materials, while stone and wood are opaque materials.


Question: 3. What are metals?

Answer- The substance which is hard, has luster and is good conductor of heat and electricity is called metal.


Question: 4. What is transparent material?

Answer: The material which allows light to pass through it is called transparent materials.


Multiple choice questions-

Question: 1. Which of the following is soluble in water?

(a) Sand

(b) Oil

(c) Glycerine

(d) Iron filing

Answer: - (c) Glycerine


Question: 2. Which of the following is insoluble in water?

(a) Chalk

(b) Washing soda

(c) Lemon juice

(d) Sugar

Answer: - (a) Chalk


Question: 3. Which of the following is a soft material?

(a) Iron

(b) Glass

(c) Dimond

(d) Chalk

Answer: - (d) Chalk


Question: 4. Which of the following is a hard material?

(a) Chalk

(b) Wool

(c) Cotton

(d) Diamond

Answer: - (d) Diamond


Question: 5. Which of the following can float on water?

(a) Iron pin

(b) Wood

(c) Steel

(d) Coin

Answer: - (b) Wood


Question: 6. Which of the following materials would sink in water?

(a) Steel spoon

(b) Piece of wood

(c) Pencil

(d) Toothbrush

Answer: - (a) Steel spoon

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Summary

,

Class 6 | EduRev Notes

,

Science

,

Free

,

MCQs

,

Important questions

,

MCQ & Extra Questions Chapter 4 - Sorting of Materials into Groups

,

practice quizzes

,

Extra Questions

,

Exam

,

Science

,

MCQ & Extra Questions Chapter 4 - Sorting of Materials into Groups

,

Class 6 | EduRev Notes

,

Science

,

Class 6 | EduRev Notes

,

mock tests for examination

,

study material

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

video lectures

,

past year papers

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

MCQ & Extra Questions Chapter 4 - Sorting of Materials into Groups

,

Previous Year Questions with Solutions

;