MCQ - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRev

Science Class 8

Created by: Dr Manju Sen

Class 8 : MCQ - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRev

The document MCQ - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Q1. Of these, the most ductile metal is ___________.

1. Al
 2. Au
 3. Cu
 4. Ag 

Q2. Which oxide of a metal gets reduced only by coke and not by H2 gas or CO gas?

1. Fe2O3

2. PbO

3. ZnO

4. CuO    

Q3. Which of the following metals is extracted only by electrolysis?

1. Zn

2. Al

3. Fe

4. Cu        

Q4. The metal reacting readily with cold water is ___________.

1. Au

2. Ag

3. Na

4. Mg     

Q5.Which of the following metals does not displace H2 gas from dilute HCl or dilute H2SO4?

1. Mg

2. Cu

3. Zn

4. Al

Q6. The property of metals by which they can be beaten in to thin sheets is called-

a. malleability

b. Ductility

c. conduction

d. Expansion

Q7. Which one of the following is metal?

a. C

b. N

c. Na

d. O

Q8. Which one of the following is non metal?

a. Zn

b. Al

c. Fe

d. N

Q9. All materials shown property of malleability expect

a. Iron

b. Graphite

c. Aluminium

d. Silver

Q10. Which one of the following is a good conductor of electricity?

a. Iron

b. Plastic

c. Wood

d. Glass

Q11. The property of metal by which it can be drawn into wires is called

a. Conductivity

b. malleability

c. Ductility

d. Decorating

Q12. The metals that produce ringing sounds, are said to be-

a. malleable

b. sonorous

c. Lustrous

d. hard

Q13. Which metal is found in liquid state t room temperature?

a. Fe

b. Zn

c. Hg

d. Al

Q14. The solution of ash of magnesium ribbon is-

a. Acidic

b. Basic

c. Neutral

d. All of these

Q15. What is the product when sulphur reacts with oxygen?

a. Sulphuric acid

b. Sulphur trioxide

c. Sulphurous acid

d. Sulphur dioxide

Q16. Which one of the following metal reacts vigorously with oxygen and water?

a. Sodium

b. Potassium

c. Calcium

d. Magnesium

Q17. Which metal is present in Calcium Hydroxide?

a. C

b. O

c. Ca

d. H

Q18. Which non-metal catches fire if the exposed to air

a. Sodium

b. Phosphorous

c. Calcium

d. Uranium

Q19. What is the chemical formula of copper sulphate?

a. CuSO4

b. CuCO3

c. CuCl2

d. CuO

Q20. Which gas are produced when metal react with acids

a. Oxygen

b. Nitrogen

c. Hydrogen

d. Carbon dioxide

Solution:

1.B

2.C

3.B

4.C

5.B

6.A

7.C

8.D

9.D

10.   A

11.   C

12.   B

13.   C

14.   B

15.   D

16.   A

17.   C

18.   D

19.   A

20.   C

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

ppt

,

past year papers

,

MCQ - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRev

,

Exam

,

Viva Questions

,

Important questions

,

MCQ - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRev

,

Summary

,

Semester Notes

,

video lectures

,

MCQ - Materials:Metals & Non-Metals Class 8 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

pdf

,

practice quizzes

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

;