MCQ - Reproduction in Animals, Science, Class 8 | EduRev Notes

Science Class 8

Created by: Dr Manju Sen

Class 8 : MCQ - Reproduction in Animals, Science, Class 8 | EduRev Notes

The document MCQ - Reproduction in Animals, Science, Class 8 | EduRev Notes is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Q 1. Which of the following is not a unicellular organism ?

A. Amoeba

B. Paramecium

C. Hydra

D. Yeast

Q 2. Which of the following shows budding ?

A. Yeast

B. Amoeba

C. Paramecium

D. Plasmodium

Q 3. Which of the following shows multiple fission ?

A.Hydra

B.Yeast

C. Spirogyra

D. Plasmodium

Q 4. Which is the most common method of reproduction in majority of fungi and bacteria ?

A.Binary fission

B.Multiple fission

C.Budding

D.Spore formation

Q 5. Which of the following shows spore formation ?

A. Amoeba

B. Mucor

C. Plasmodium

D. Paramoecium

Q 6. Regeneration is observed in ______.

A. Amoeba

B. Planaria

C. Spirogyra

D. Yeast

Q 7. Which of the following does not show regeneration ?

A. Mucor

B. Planaria

C. Sponges

D. Starfish

Q 8. Which of the following is not an artificial method of vegetative propagation ?

A.Cutting

B.Layering

C.Grafting

D.Hybridization

Q 9. Testes produce ______ hormone

A.Estrogen

B.Testosterone

C.Progesterone

D.Both estrogen and testosterone

Q 10. Which of the following is not produced in the ovary ?

A.Ovum

B.Estrogen

C.Progesterone

D.Testosterone

Q 11. The main reproductive organ of human male is ______.

A. a pair of testes

B. Vas Deferens

C. urethra

D. penis

Q 12. The main female reproductive organ is ______.

A. Fallopian tubes

B. uterus

C. vagina

D. a pair of ovaries

Q 13. The first phase of the sexual cycle in human female is called ______.

A. ovulation

B. implantation

C. menstruation

D. follicle phase

Q 14. Menstrual flow(menstruation) lasts for about ______ days.

A.2 - 3

B.3 - 5

C.5 - 7

D.14

Q 15. In a normal healthy woman, menstruation occurs every ______ days.

A. 14

B. 28 - 32

C. 21 - 24

D. 270

Q 16. What marks the beginning of the reproductive life of a woman ?

A. ovulation

B. menopause

C. menarche

D. fertilization

Q 17. What is formed after fertilization ?

A.A sperm

B.An ovum

C.A zygote

D.A gamete

Q 18. Where does fertilization take place ?

A.vagina

B.cervix

C.Fallopian tube

D.uterus

Q 19. What should be the normal weight of a fully matured foetus (child at birth)?

A.2.5 - 3.0 pounds

B.2.5 - 3.0 kg

C.3.0 - 3.5 pounds

D.3.0 - 3.5 kg

Q 20. ______ prevents ovulation.

A. Testosterone

B. Progesterone

C. Estrogen

D. Contraception

Q 21. Which of the following shows budding ?

A. Hydra

B. Amoeba

C. Paramecium

D. Spirogyra

Q 22. Several new individuals are produced.

A. Binary fission

B. Multiple fission

C. Both binary fission and multiple fission

D. Fertilization

Q 23. In grafting the plant rooted in the soil is called ______.

A. stock

B. sucker

C. scion

D. rhizome

Q 24. Which of the following plants shows vegetative propagation ?

A. Wheat

B. Radish

C. Sunflower

D. Bryophyllum

Q 25. Testes in human male are located in ______.

A. abdominal cavity

B. vas deferens

C. scrotum

D. penis

Q 26. In the process of sexual reproduction ______.

A. only males are needed

B. both male and female are needed

C. only females are needed

D. only mitosis is involved

Q 27. The process of release of an egg from the ovary is called ______.

A. reproduction

B. ovulation

C. menstruation

D. fertilization

Q 28. ______ takes place in a woman after 45 - 50 years.

A.Menstruation

B.Ovulation

C.Menopause

D.Lactation

Q 29. The period taken for one complete menstrual cycle is ______.

A.31 days

B.32 - 35 days

C.28 - 32 days

D.22 - 25 days

Q 30. The development of foetus inside the uterus till birth is called ______.

A.gestation

B.parturition

C.lactation

D.fertilization

Q 31. The unicellular fungus which shows bud formation is ______.

A. mucor

B. yeast

C. amoeba

D. none of these

Q 32. The animal which shows regeneration is ______.

A. amoeba

B. paramecium

C. hydra

D. rhizopus

Q 33. The method by which desired characters of two plants can be combined is ______.

A. cutting

B. layering

C. budding

D. grafting

Q 34. The disease caused by treponema palidium is ______.

A. AIDS

B. syphillis

C. gonorrhoea

D. hepatitis


ANSWERS TO MCQs:
(1) C (2) A (3) D (4) D (5) B (6) B (7) A (8) D (9) B (10) D (11) A (12) D (13) D (14) B (15) B (16) C (17) C (18) C (19) D (20) B (21) A (22) B (23) A (24) D (25) C (26) B (27) B (28) C (29) C (30) A (31) B (32) C (33) D (34) B

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

ppt

,

Science

,

MCQ - Reproduction in Animals

,

Free

,

Semester Notes

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Science

,

past year papers

,

MCQ - Reproduction in Animals

,

Science

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 8 | EduRev Notes

,

Summary

,

video lectures

,

study material

,

Objective type Questions

,

Class 8 | EduRev Notes

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

MCQ - Reproduction in Animals

,

practice quizzes

,

Class 8 | EduRev Notes

,

Exam

;