MCQ with Solution : People as Resource | EduRev Notes

Class 8 : MCQ with Solution : People as Resource | EduRev Notes

The document MCQ with Solution : People as Resource | EduRev Notes is a part of Class 8 category.
All you need of Class 8 at this link: Class 8
1. Increase in longevity of life is an indicator of 
(a) good quality of life 
(b) improvement in health sector 
(c) better HDI (Human Development Index)
(d) all the above 
 
Ans. (a) 
 
 
2. Self-consumption is 
(a) non-production activity 
(b) non-market activity 
(c) non-economic activity
(d) none of the above 
 
Ans. (b) 
 
 
3. Secondary sector includes 
(a) trade
(b) marketing
(c) manufacturing
(d) education 
 
Ans. (c) 
 
 
4. One who can read and write in any language with understanding is termed as 
(a) student
(b) adult
(c) child
(d) literate 
 
Ans. (d) 
 
 
5. What is India’s position in scientific and technical manpower in the world? 
(a) first
(b) second
 (c) third
(d) fourth 
 
Ans. (c) 
 
 
6. Tertiary sector provides 
(a) services 
(b) goods 
(c) both goods and services 
(d) none of the above 
 
Ans. (a) 
 
 
7. Quality of population depends upon 
(a) literacy rate
(b) health 
(c) skill 
(d) all the above 
 
Ans. (d) 
 
 
8. People as a resource refers to their 
(a) educational skills
(b) productive skills 
(c) health skills
(d) none of the above 
 
 
Ans. (b) 
 
 
9. According to 2001 census, sex-ratio of India is : 
(a) 921 females per 1000 
(c) 928 females per 1000 
(b) Cyclical unemployment 
(d) None of these 
 
Ans. (c) 
 
 
10. Which of the following sectors is related to agriculture, forestry and dairy? [CBSE 2010] 
(a) Primary Sector
(b) Tertiary Sector
(c) Secondary Sector
(d) None of the above 
 
Ans. (a) 
 
 
11. PHC stands for [CBSE 2010] 
(a) Public Health Club
(b) Private Health Club 
(c) Primary Health Centre
(d) None of these 
 
Ans. (c) 
 
 
12. In which of the following fields is disguised unemployment found? [2010 (T-1)] 
(a) Industries
(b) Agriculture
(c) Mining
(d) Fisherise 
 
Ans. (b) 
 
 
13. What is the major aim of Sarva Siksha Abhiyan? [2010 (T-1)] 
(a) To provide elementary education to women 
(b) To provide elementary education to the rural poor 
(c) To provide elementary education to all children in the age group 6-14 years 
(d) To provide elementary education to the urban poor 
 
 
14. What is the life expectancy in India according to the census of 2000? 
(a) 72 years
(b) 53 years
(c) 64 years
(d) 80 years 
 
Ans. (c) 
 
 
15. Tenth Plan endeavoured to increase enrolment in higher education from 6% to : 
(a) 7% 
(b) 9%
(c) 10%
(d) 12% 
 
Ans. (b) 
 
 
16. Decrease in IMR (Infant Mortality Rate) of a country signifies : [2010 (T-1)] 
(a) Increase in life expectancy
(b) Increase in GNP 
(c) Economic development of a country
(d) Increase in number of colleges in a country 
 
Ans. (a) 
 
 
17. Strike the odd one out (with reference to population) : 
(a) Education
(b) Medical Care
(c) Training 
(d) Computers 
 
Ans. (d) 
 
 
18. The number of females per thousand males refers to : 
(a) Sex Ratio
(b) Literacy Rate 
(c) Infant Mortality Rate
(d) Birth Rate 
 
Ans. (a) 
 
 
19. Which one of the following statements is correct with reference to tertiary sector? 
(a) In these activities goods are either grown on the earth or dug out from the earth 
(b) These activities transform primary goods into some commodities with the help of manual labour or machines 
(c) These activities generate services rather than goods 
(d) This sector is primarily known as service sector 
 
Ans. (b) 
 
 
20. When there is investment made in the form of education, training and medical care, the population becomes : [2010 (T-1)] 
(a) Working capital
(b) Human capital
(c) Fixed capital
(d) Capital growth 
 
Ans. (b) 
 
 
21. Education contributes towards the growth of a society. It also enhances the : [2010 (T-1)] 
(a) National income
(b) Cultural richness 
(c) Efficiency of governance
(d) All of the above 
 
Ans. (d) 
 
 
22. Educated unemployment is partly because of : [2010 (T-1)] 
(a) slower rate of industrial expansion
(b) improper educational system 
(c) both a and b
(d) none of these 
 
Ans. (c) 
 
 
23. The workforce population of India includes people from the age group of : [2010 (T-1)] 
(a) 10-59 years
(b) 15-59 years
(c) 20-59 years
(d) 25-59 years 
 
Ans. (b) 
 
24. Government has set schools in each district called 
(a) Army Schools 
(b) Navodaya Vidyalayas 
(c) Sainik Schools 
(d) Missionary Schools 
 
Ans. (b) 
 
 
25. Number of deaths for every 1000 people in a year is called [2010 (T-1)] 
(a) Death Rate
(b) Birth Rate 
(c) Decrease Rate
(d) Population Decrease 
 
Ans. (a) 
 
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Content Category

Related Searches

shortcuts and tricks

,

MCQ with Solution : People as Resource | EduRev Notes

,

video lectures

,

Free

,

Exam

,

Important questions

,

MCQ with Solution : People as Resource | EduRev Notes

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

study material

,

MCQ with Solution : People as Resource | EduRev Notes

,

MCQs

,

Summary

,

past year papers

,

ppt

;