MCQ with Solution : The Fundamental Unit of Life | EduRev Notes

Created by: Himanshu Aryan

Class 9 : MCQ with Solution : The Fundamental Unit of Life | EduRev Notes

The document MCQ with Solution : The Fundamental Unit of Life | EduRev Notes is a part of Class 9 category.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
Q.1: The largest cell in the human body is -
(a)Nerve cell
(b) Muscle cell
(c)Liver cell 
(d)Kidney cell
 
Q.2: The barrier between the protoplasm and the other environment in  an   animal cells -
(a)Cell wall 
(b) Nuclear membrane 
(c) Tonoplast
(d) Plasma membrane
 
Q.3: The term ‘Cell’ was given by -
(a)Leeuwenhoek
(b) Robert hooke
(c) Flemming 
(d) Robert Brown
 
Q.4: Who proposed the cell theory? -
(a)Schleiden and Schwann 
(b) Watson and Crick 
(c) Darwin and Wallace 
(d) Mendel and Morgan
 
Q.5: A plant cell differs from an animal cell in the absence of -
(a)Endoplasmic Reticulum 
(b) Mitochondria 
(c) Ribosome 
(d) Centrioles
 
Q.6: Centrosome is found in -
(a)Cytoplasm 
(b) Nucleus 
(c) Chromosomes 
(d)   Nucleolus
 
Q.7: The power house of a cell is -
(a)Chloroplast 
(b) Mitochondrion 
(c) Golgi apparatus 
(d) Nucleolus
 
Q.8: Within a cell the site of respiration (oxidation) is the -
(a)Ribosome 
(b) Golgi apparatus
(c) Mitochondrion
(d) Endoplasmic Reticulum
 
Q.9: Which is called ‘Suicidal Bag’?
(a)Centrosome 
(b) Lysosome 
(c) Mesosome 
(d) Chromosome
 
Q.10: Ribosomes   are the center for -
(a)Respiration 
(b) Photosynthesis 
(c) Protein synthesis
(d) Fat synthesis
 
Q.11: Double membrane is absent in -
(a)Mitochondrion
(b) Chloroplast 
(c) Nucleus 
(d) Lysosome
 
Q.12: Cell organelle found only in Plant is -
(a)Golgi apparatus 
(b) Mitochondria
(c) Plastids
(d)   Ribosomes
 
Q.13: Organisms lacking nucleus and membrane bound organelle are -
(a)Diploids
(b) Prokaryotes
(c) Haploids 
(d) Eukaryotes
 
Q.14: Animal cell is limited by -
(a)Plasma membrane
(b) Shell membrane
(c) Cell wall 
(d)Basement membrane
 
Q.15: The network of Endoplasmic Reticulum is present in the -
a)Nucleus
(b) Nucleolus 
(c)Cytoplasm 
(d)Chromosomes
 
Q.16: Lysosome are reservoirs of -
(a)Fat 
(b) RNA 
(c) Secretary Glycoprotein
(d) Hydrolytic Enzymes
 
Q.17: The membrane surrounding the vacuole of a plant cell is called -
(a)Tonoplast 
(b) Plasma membrane 
(c)Nuclear membrane 
(d)Cell wall
 
Q.18: Cell secretion is done by -
(a)Plastids 
(b) ER 
(c)Golgi apparatus  
(d)Nucleolus
 
Q.19: Centrioles are associated with -
(a)DNA synthesis 
(b) Reproduction 
(c)Spindle formation 
(d)Respiration
 
Q.20: Main difference between animal cell and plant cell is -
(a)Chromosome 
(b) Ribosome 
(c)Lysosome 
(d) Endoplasmic Reticulum
 
Q.21: Animal cell lacking nuclei would also lack in -
(a) Chromosome 
(b) Ribosome 
(c) Lysosome 
(d) Endoplasmic Reticulum
 
Q.22: Plasmolysis occurs due to -
(a)Absorption
(b ) Endosmosis 
(c)Osmosis 
(d)Exosmosis
 
Q.23: A plant cell becomes turgid due to -
(a)Plasmolysis 
(b) Exosmosis 
(c) Endosmosis
(d) Electrolysis
 
Q.24: Solute concentration is higher in the external solution -
(a)Hypotonic 
(b) Isotonic 
(c) Hypertonic
(d) None of the above
 
Q.25: A cell placed in hypertonic solution will -
(a)Shrink 
(b) Show Plasmolysis 
(c) Swell up 
(d) No change in shape or size
 
Q.26: The radiant energy of sunlight is converted to chemical energy and is stored as -
(a)AMP 
(b) ADP 
(c)ATP
(d)APP
 
Q.27: Which of the following organelle does not have membrane?
(a)Ribosome
(b) Nucleus 
(c) Chloroplast 
(d)Mitochondria
 
Q.28: Root hair absorbs water from soil through -
(a)Osmosis 
(b) Active transport
(c) Diffusion 
(d)Endocytosis
 
Q.29: The number of lenses in compound light microscope is -
(a)2 
(b)3 
(c)4 
(d)1
 
Q.30: The history of the cell began in 1665 with the publication of Micrographia in London by -
(a)Robert Hooke 
(b) Robert Brown 
(c) Strasburger 
(d)Dujardin
 
Q.31: Cell inclusions are -
(a)Non-living materials present in the cytoplasm
(b) Another name of cell organelle
 (c) Cytoskeletal framework of cell
(d) Combined name for cell wall and plasma membrane
 
Q.32: Which cell organelle is not bounded by a membrane -
(a)Ribosome
(b) Lysosome
(c)ER 
(d)Nucleus
 
Q.33: Which of the following cellular part possess a double membrane?
(a)Nucleus
(b) Chloroplast 
(c)Mitochondrion
(d)All of the above

Q.34: Cristae and Oxysomes are associated with -
(a)Mitochondria 
(b) Plastids 
(c)Golgi apparatus 
(d)Plasma membrane
 
Q.35: Karyotheca is another name of -
(a)Nuclear envelope 
(b) Nucleus 
(c)Nuclear pores 
(d)Nucleolus
 
Q.36: Cell organelle that acts as supporting skeletal framework of the cell is -
(a) Golgi apparatus
(b) Nucleus 
(c) Mitochondria 
(d) ER
 
Q.37: Plastids are present in -
(a)Animal cell only                           
 (b) Plant cells only 
(c)Both animal cells and Plant cells    
(d)Neither animal nor plant cell
 
Q.38: Cell wall of plant is chiefly composed of -
(a)Hemicellulose 
(b) Cellulose 
(c)Phospholipids 
(d)Proteins
 
Q.39: Intercellular connections of plant cells are called -
(a)Middle lamella
(b)Micro fibrils 
(c)Matrix 
(d)Plasmodesmata
 
Q.40: Genes are located on the -
(a)Chromosomes 
(b)Nucleolus 
(c)Nuclear membrane 
(d)Plasma membrane
 
Q.41: Chromatin consists of -
(a)RNA 
(b) DNA
(c)RNA and histones (proteins)
(d)DNA and histones (proteins)
 
Q.42: Different types of chromosomes can be recognized by the positions of the following separating the two arms -
(a)Centromere 
(b) Genes 
(c) Spindle 
(d)Nucleus
 
Q.43: Name of the process that requires energy provided by ATP -
(a)Diffusion
(b)   Osmosis 
(c) Active transport
(d)Plasmolysis
 
Key:
1. A

2. D

3. B

4. A

5. D

6. A

7. B

8. C

9. B

10. C

11. D

12. C

13. B

14.   A

15.   C

16.   D

17.   A

18.   C

19.   C

20.   A

21.   A

22.   D

23.   C

24.   C

25.   C

26.   C

27.   A

28.   A

29.   A

30.   A

31.   A

32.   A

33.   D

34.   A

35.   A

36.   D

37.   B

38.   B

39.   D

40.   A

41.   D

42.   A

43.   C

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 9

Content Category

Related Searches

Sample Paper

,

pdf

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

MCQs

,

past year papers

,

Viva Questions

,

Semester Notes

,

study material

,

mock tests for examination

,

MCQ with Solution : The Fundamental Unit of Life | EduRev Notes

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

,

Summary

,

MCQ with Solution : The Fundamental Unit of Life | EduRev Notes

,

practice quizzes

,

MCQ with Solution : The Fundamental Unit of Life | EduRev Notes

,

Free

,

Extra Questions

;