Class 9  >  MCQ with Solution : Work & Energy

MCQ with Solution : Work & Energy Notes - Class 9

Document Description: MCQ with Solution : Work & Energy for Class 9 2022 is part of Class 9 preparation. The notes and questions for MCQ with Solution : Work & Energy have been prepared according to the Class 9 exam syllabus. Information about MCQ with Solution : Work & Energy covers topics like and MCQ with Solution : Work & Energy Example, for Class 9 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for MCQ with Solution : Work & Energy.

Introduction of MCQ with Solution : Work & Energy in English is available as part of our Class 9 preparation & MCQ with Solution : Work & Energy in Hindi for Class 9 courses. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Class 9 Exam by signing up for free. Class 9: MCQ with Solution : Work & Energy Notes - Class 9
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
1. When a body falls freely towards the earth, then its total energy
(a) increases
(b) decreases
(c) remains constant
(d) first increases and then decreases
 
 
2. A car is accelerated on a levelled road and attains a velocity 4 times of its initial velocity. In this process the potential energy of the car
(a) does not change
(b) becomes twice to that of initial
(c) becomes 4 times that of initial
(d) becomes 16 times that of initial
 
 
3. In case of negative work the angle between the force and displacement is
(a) 00
(b) 450
(c) 900
(d ) 1800
 
 
4. An iron sphere of mass 10 kg has the same diameter as an aluminium sphere of mass is 3.5 kg. Both spheres are dropped simultaneously from a tower. When they are 10 m above the ground, they have the same
(a) acceleration
(b) momenta
(c) potential energy
(d) kinetic energy
 
 
5. A girl is carrying a school bag of 3 kg mass on her back and moves 200 m on a levelled road. The work done against the gravitational force will be (=10 m s–2)
(a) 6 ×103 J
(b) 6 J
(c) 0.6 J
(d) zero
 
 
6. Which one of the following is not the unit of energy?
(a) joule
(b) newton metre
(c) kilowatt
(d) kilowatt hour
 
 
7. The work done on an object does not depend upon the
(a) displacement
(b) force applied
(c) angle between force and displacement
(d) initial velocity of the object
 
 
8. Water stored in a dam possesses
(a) no energy
(b) electrical energy
(c) kinetic energy
(d) potential energy
 
 
9. A body is falling from a height h. After it has fallen a height h/2 , it will possess
(a) only potential energy
(b) only kinetic energy
(c) half potential and half kinetic energy
(d) more kinetic and less potential energy
 
 
10. How are Joule (J) and ergs (erg) related?
(a) 1J = 107 erg
(b) 1erg = 10 -7J
(c) 1J = 10-7 erg
(d) None
 
 
Solution
1. (c) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (d) 8. (d) 9. (c) 10.(b)
The document MCQ with Solution : Work & Energy Notes - Class 9 is a part of Class 9 category.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

ppt

,

study material

,

Objective type Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQ with Solution : Work & Energy Notes - Class 9

,

Extra Questions

,

Exam

,

past year papers

,

MCQ with Solution : Work & Energy Notes - Class 9

,

MCQ with Solution : Work & Energy Notes - Class 9

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

MCQs

,

pdf

,

Summary

,

Sample Paper

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

Free

,

video lectures

,

mock tests for examination

;