MCQ with Solution - Gender, Religion & Caste Class 10 Notes | EduRev

Class 10 : MCQ with Solution - Gender, Religion & Caste Class 10 Notes | EduRev

The document MCQ with Solution - Gender, Religion & Caste Class 10 Notes | EduRev is a part of Class 10 category.
All you need of Class 10 at this link: Class 10
                                                                             Lesson – 4 
                                                           Gender, Religion and Caste 
                                                                              MCQ 
 
Q1. Which one of the following social reformers fought against caste inequalities. 
(a) Periyar Ramaswami Naiker
(b) Swami Dayanand Saraswati 
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Ishwar Chandra Vidyasagar 
 
Q2. Which one of the following was the view of Mahatma Gandhi about religion ? 
(a) He was in favour of Hinduism. 
(b) He was an ardent supporter of Muslim Religion. 
(c) By religion, Gandhi meant for moral values that inform all religions. 
(d) He said that India should adopt Christianity. 
 
Q3. Name any two political leaders who fought against caste inequalities. 
(a) Dr. Manmohan Singh and Smt. Pratibha Devi Singh Patil. 
(b) Mr. Nitesh Kumar and Mr. Narendra Modi. 
(c) Dr.S. Radhakrishnan and Shri Morarji Desai 
(d) Mahatma Gandhi and B.R. Ambedkar 
 
Q4. What is the average child sex ratio in India ? 
(a) 923
(b) 926
(c) 935
(d) 933 
 
Q5. Which one of the following refers to gender division ? 
(a) The hierarchical unequal roles assigned to man and woman by the society. 
(b) Biological difference between man and woman. 
(c) The ratio of male child and female child. 
(d) The division between male labourers and female labourers. 
 
Q6. Which one of the following is the basis of communal politics? 
(a) People of different religions may have the same interests. 
(b) People of different religions have different interests that involve conflicts. 
(c) People of different religions live in mutual co-operation. 
(d) People who follow different religions belong to the same social community. 
 
Q7. Name any two countries where women’s participation in public life is very high. 
(a) Sri Lanka and Nepal
(b) Pakistan and Bhutan 
(c) Sweden and Finland
(d) South Africa and Maldives 
 
Q8. What is the literacy rate among women and men respectively in India? 
(a) 54% and 76%
(b) 46% and 51% 
(c) 76% and 85%
(d) 37% and 54% 
 
Q9. Which one of the following is a form of communalism? 
(a) Communal Unity and integrity.
(b) Communal fraternity. 
(c) Communal violence, riots and massacre.
(d) Communal harmony. 
 
Q10. Which one of the following refers to a feminist? 
(a) The female labourers 
(b) The employer who employs female workers 
(c) A woman who does not believe in equal rights for women. 
(d) A woman or a man who believes in equal rights and opportunities for Woman and Man
 
 
Answer Key of MCQ: 
 (1) a (2) b (3) c (4) b (5) a 
 (6) a (7) d (8) b (9) b (10) d 
 

 

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

study material

,

shortcuts and tricks

,

practice quizzes

,

Important questions

,

past year papers

,

MCQ with Solution - Gender

,

MCQ with Solution - Gender

,

mock tests for examination

,

Exam

,

ppt

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

Free

,

Religion & Caste Class 10 Notes | EduRev

,

Religion & Caste Class 10 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

pdf

,

MCQ with Solution - Gender

,

MCQs

,

Religion & Caste Class 10 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Summary

;