MCQ with Solution - Chapter 4: Understanding Laws, SST, Class 8 | EduRev Notes

Social Studies (SST) Class 8

Class 8 : MCQ with Solution - Chapter 4: Understanding Laws, SST, Class 8 | EduRev Notes

The document MCQ with Solution - Chapter 4: Understanding Laws, SST, Class 8 | EduRev Notes is a part of the Class 8 Course Social Studies (SST) Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Q1. All persons are equal before _____

 a. Police

 b. Minister

 c. Law

 d. Court

 Ans : (a)

Q2. To enforce the rule we have :-

 a. Courts

 b. Judiciary

 c. Minister

 d. Police

 Ans : (b)

Q3. 'Right to health' is included in :-

 a. Act 21

 b. Act 42

 c. Act 356

 d. Act 29

 Ans : (a)

Q4. 26 January was a day to establish :-

 a. Supreme Court

 b. High Court

 c. panchayti raj

 d. Lower courts

 Ans : (b)

Q5. Supreme court is located in :-

 a. Chandigarh

 b. Punjab

 c. Haryana

 d. New Delhi

 Ans : (d)

Q6. To protect people from exploitation - government make certain _________

 a. laws

 b. police

 c. Courts

 d. Ministers

 Ans : (a)

Q7. It is ______ to deny workers their wages

 a. Legal

 b. justice

 c. Illegal

 d. All of above

 Ans : (c)

Q8. Market has basically ________ parties.

 a. Three

 b. One

 c. Two

 d. Four

 Ans : (a)

Q9. Do you think the wages given to workers is _________.

 a. Adequate

 b. Low

 c. High

 d. None of these

 Ans : (b)

Q10. power looms are :-

 a. Small units with 4 - 6 looms

 b. Workers of textile mile

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (c)

Q11. Many workers are denied fair wages by their employers because :-

 a. They badly need work

 b. Workers has no bargaining power

 c. paid low wages.

 d. All of these

 Ans : (d)

Q12. Enforcement of law become important :-

 a. When law seeks to protect the rich persons

 b. When law seeks to protect the ministers

 c. When law seeks to protect the weak from strong

 d. All of these

 Ans : (c)

Q13. Fundamental law was guaranteed by :-

 a. Minister

 b. Government

 c. President

 d. Indian constitution

 Ans : (d)

Q14. 'Right against exploitation'says that :-

 a. Every person is free to chose any religion

 b. No one can interrupt constitution

 c. No one can forced to work for low wages

 d. All of these

 Ans : (c)

Q15. No child below the age of ______ shall be employed to work in any factory.

 a. Fourteen

 b. Twenty

 c. Ten

 d. Three

 Ans : (a)

Q16. Children labour prevention act was amended by the government in :-

 a. September 2007

 b. October2006

 c. January 2002

 d. October 2005

 Ans : (b)

Q17. Child Labour prevention means :-

 a. Child under 14 of age banned for working in dhabas

 b. Child under 14 of age banned for working in Restaurants

 c. Child under 14 of age banned for working in tea shops

 d. All of these

 Ans : (d)

Q18. Violating child labour prevention act must be :-

 a. Penalized with the punishment of 3 months.

 b. Fine of rupee 10,000 to 20,000

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (c)

Q19. Only three states published the plan of child labour prevention act these are :-

 a. Maharastra, Karnataka & Tamil Naidu

 b. Punjab, Haryana & Maharastra

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (a)

Q20. The world's most industrial tragedy took place in :-

 a. Punjab

 b. Haryana

 c. Karnataka

 d. Bhopal

 Ans : (d)

Q21. Bhopal gas tragedy was took place :-

 a. 24 years ago

 b. 22 years ago

 c. 20 years ago

 d. 10 years ago

 Ans : (a)

Q22. UC means :-

 a. Unit calorie

 b. Union commission

 c. Union Carbide

 d. None of these

 Ans : (c)

Q23. UC is a _________ company.

 a. African

 b. American

 c. Arabian

 d. None of these

 Ans : (b)

Q24. Bhopal gas tragedy occurs at :-

 a. 12 December 1984

 b. 17 December 1984

 c. 14 December 1984

 d. 2 December 1984

 Ans : (d)

Q25. Name the poisonous gas released from the industry at Bhopal.

 a. Methyl - isocyanide

 b. Methyl - Alcohol

 c. Methyl - chloride

 d. Methanol

 Ans : (a)

Q26. With in three days, about how many people were dead.

 a. About 8,000

 b. Below 8,000

 c. More than 8,000

 d. None of these

 Ans : (c)

Q27. Give only one reason why foreigners come India?

 a. Cheap labour

 b. Hard working labour

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (c)

Q28. Lower working conditions include :-

 a. Cheap labour

 b. Hard working labour

 c. low wages labour

 d. All of these

 Ans : (d)

Q29. One worker can easily replace another because of :-

 a. Too much unemployment

 b. Work in unsafe condition

 c. Low wages

 d. All of these

 Ans : (a)

Q30. In India incident occurs rapidly because of :-

 a. Safety laws are less in India

 b. Safety laws are not enforcement

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (c)

Q31. New law on environment are introduced due to :-

 a. Bhopal gas tragedy

 b. UC factory tragedy

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (a)

Q32. The environment is treated as 'free'entity because :-

 a. Any industry can pollute air

 b. Any industry can pollute water without restrictions

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (c)

Q33. 'Right to life' is a fundamental right under :-

 a. Act 42

 b. Act 76

 c. Act 1

 d. Act 21

 Ans : (d)

Q34. In 1998 onwards, Supreme court had ordered all the public transport vehicles using diesel were switch to :-

 a. CNG

 b. LPG

 c. Petroleum

 d. Coal

 Ans : (a)

Q35. CNG means :-

 a. Common Nation gas

 b. Compressed Natural gas

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (b)

Q36. Which countries hosts for industries producing pesticides, Zinc or Lead.

 a. China, Pakistan & Cochin

 b. Nepal, Burma & China

 c. Cochin, Shimla & Burma

 d. India, Pakistan & Bangladesh

 Ans : (d)

Q37. Another hazardous industry that is growing rapidly in South Asia is :-

 a. Ship shaping

 b. Ship shaping

 c. Ship breaking

 d. All of these

 Ans : (c)

Q38. Laws are necessary :-

 a. To make people happy

 b. To make people enjoy

 c. To protect people from unfair means

 d. All of these

 Ans : (c)

Q39. A major role of government is :-

 a. Is to control the activities of private companies

 b. Enforcing law

 c. Ensure social justice

 d. All of these

 Ans : (d)

Q40. Social law means :-

 a. There is special provision for rich persons

 b. there is special job facilities for ladies

 c. All the people are equal before law

 d. All of these

 Ans : (c)

Q41. Workers right means :-

 a. Right to work

 b. Right to fair wages

 c. Right to decant conditions

 d. All of these

 Ans : (d)

Q42. Do you think that the workers of Bhopal gas tragedy got justice :-

 a. Yes

 b. No

 c. May be

 d. Can't say

 Ans : (b)

Q43. What are the main sources of environmental pollution?

 a. Air

 b. Water

 c. Soil

 d. All of these

 Ans : (c)

Q44. Consumer means :-

 a. An individual who buys goods for personal use.

 b. An individual who sells goods for personal use.

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (a)

Q45. Producer means :-

 a. An individual who buys goods for personal use.

 b. An individual who sells goods for personal use.

 c. An individual that produces goods

 d. None of these

 Ans : (c)

Q46. What do you mean by the term 'Investment'?

 a. Money spent to purchase new machinery

 b. Money spent to purchase new building

 c. Money spent to increase production in future.

 d. All of these

 Ans : (d)

Q47. Workers are :-

 a. An association of child

 b. An association of people working for wages

 c. An association of leaders

 d. None of these

 Ans : (c)

Q48. Act of breaking law means :-

 a. Violation

 b. Infringement of fundamental rights

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (b)

Q49. Making law is not enough government has to ensure that these laws are :-

 a. Implemented

 b. Enforced

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (c)

Q50. Safety measures at work place means :-

 a. Alarm system

 b. Emergency exits

 c. Properly functioning machinery

 d. All of these

 Ans : (d)

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Important questions

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

Class 8 | EduRev Notes

,

MCQ with Solution - Chapter 4: Understanding Laws

,

SST

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

MCQ with Solution - Chapter 4: Understanding Laws

,

Class 8 | EduRev Notes

,

ppt

,

Free

,

MCQ with Solution - Chapter 4: Understanding Laws

,

pdf

,

video lectures

,

MCQs

,

Exam

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

study material

,

Summary

,

SST

,

Class 8 | EduRev Notes

,

SST

;