MCQ with Solution - Understanding Marginalisation Class 8 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 8

Class 8 : MCQ with Solution - Understanding Marginalisation Class 8 Notes | EduRev

The document MCQ with Solution - Understanding Marginalisation Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Social Studies (SST) Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Q1. Marginalisation means :-

 a. At the centre of thing

 b. Forced to occupy the side

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (b)

Q2. In social environment, Marginalisation is due to :-

 a. Different Language

 b. Different Religion

 c. Minority

 d. All of these

 Ans : (d)

Q3. Explain the reason why groups may be marginalized.

 a. Because of government profit

 b. Less Majority

 c. Both (a) & (b)

 d. All of these

 Ans : (c)

Q4. Who are Adivasi?

 a. Original Inhabitants

 b. tribals

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (c)

Q5. How many percent of India's population is Adivasi?

 a. Around 8%

 b. about 10%

 c. About 4%

 d. about 6%

 Ans : (a)

Q6. Scheduled Tribes is term used for :-

 a. Rich people

 b. Adivasis

 c. People below poverty line

 d. All of these

 Ans : (b)

Q7. Adivasi are involved in the worship of :-

 a. Ancestors

 b. Hinduism

 c. jesus Chirst d. temple

 Ans : (a)

Q8. The village spirits are worshipped at :-

 a. home

 b. Town

 c. Specific Scared Groves

 d. All of these

 Ans : (c)

Q9. Do Adivasi live close to the forest?

 a. No

 b. May be

 c. Yes

 d. Can't say

 Ans : (c)

Q10. Adivasi languages have often deeply influenced by the formation of :-

 a. Mainstream

 b. Bengali

 c. Sanskrit

 d. Santhali

 Ans : (a)

Q11. Adivasis are believed to be :-

 a. Exotic

 b. Primitive

 c. Backward

 d. All of these

 Ans : (d)

Q12. Where all the important metals are present in India?

 a. Forest

 b. Village

 c. Home

 d. Jungle

 Ans : (a)

Q13. 1835 onwards, Adivasis from Jharkhand & adjoining areas moved in India & the world's like :-

 a. Mauritius

 b. Caribbean

 c. Australia

 d. All of these

 Ans : (d)

Q14. Niyamgiri hill located in Kalahandi district of :-

 a. Orissa

 b. West Bengal

 c. Punjab

 d. kerela

 Ans : (a)

Q15. Niyamgiri is a scared mountain of :-

 a. Adivasis

 b. Religious people

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (a)

Q16. How many national parks are there in India?

 a. 64

 b. 54

 c. 72

 d. 82

 Ans : (b)

Q17. How many wild life sanctuaries covering 1,09,652 square kilometer :-

 a. 570

 b. 458

 c. 372

 d. 190

 Ans : (c)

Q18. The areas where tribal originally lived and continue to stay in these fields :-

 a. Ancestors

 b. Encroachers

 c. Both (a) & (b)

 d. All of these

 Ans : (b)

Q19. Constitution provides safeguards to religious & _________ minorities as a part of fundamental Rights.

 a. Linguistic

 b. Cultural

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (c)

Q20. Minority means :-

 a. Used for the communities that is numerically small in population

 b. Used for the communities that is numerically small in population

 c. More groups

 d. All of these

 Ans : (b)

Q21. Many tribal children are _______.

 a. Balanced

 b. Malnourished

 c. Healthy

 d. Efficient

 Ans : (b)

Q22. Why do we need safeguards?

 a. To protect the state

 b. To protect the society

 c. To protect the rich people

 d. To protect minority community

 Ans : (d)

Q23. Who plays a crucial role in upholding the law enforcing fundamental Rights?

 a. Judiciary

 b. Supreme Court

 c. High Court

 d. All of these

 Ans : (b)

Q24. Every citizen of India can approach the courts if they believe that their fundamental Rights have been :-

 a. Increased

 b. Decreased

 c. Violating

 d. None of these

 Ans : (c)

Q25. How many percent of Muslims are in Indian population?

 a.13.4%

 b. 61%

 c. 14.7%

 d.20%

 Ans : (a)

Q26. How many Muslims live in kutcha house according to amenties 1994

 a. 63.6%

 b. 43%

 c. 67%

 d. 87%

 Ans : (a)

Q27. Do Muslims have equal access to basic amenities?

 a. yes

 b. may be

 c. No

 d. Can't not

 Ans : (c)

Q28. According to literacy rate by religion, 2001 how many percent of population is literate?

 a. 65%

 b. 100%

 c. 95%

 d. 80%

 Ans : (a)

Q29. Which religious group has the lowest literacy rate according to censes of India 2001?

 a. Hindus

 b. Muslims

 c. Sikh

 d. English

 Ans : (b)

Q30. High level committee in 2005, was chaired by :-

 a. Hakkim shekh

 b. Ram Gopal

 c. Rajinder Sanchar

 d. None of these

 Ans : (c)

Q31. Many Muslim women wear?

 a. Burka

 b. Skirt

 c. Payjama

 d. Cargo

 Ans : (a)

Q32. Marginalisation is linked to :-

 a. Experiencing disadvantages

 b. Prejudices

 c. Powerless

 d. All of these

 Ans : (d)

Q33. Marginalisation result in having :-

 a. Low social status

 b. Not equal education

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

 Ans : (c)

Q34. Muslims prefer to send their children to :-

 a. Madarsas

 b. Schools

 c. Colleges

 d. All of these

 Ans : (a)

Q35. Hierarchy means :-

 a. A graded system or arrangement of person or thing

 b. Minor group

 c. Major group

 d. None of these

 Ans : (a)

Q36. Displaced means :-

 a. To stick at one place

 b. to live in forest

 c. Refuse to forced or compelled to move from their homes

 d. All of these

 Ans : (c)

Q37. Militarised means :-

 a. Presence of Minor Group

 b. Presence of Major group

 c. Presence of Adivasis

 d. presence of armed force

 Ans : (d)

Q38. Malnourishment means :-

 a. Person gets a balance diet

 b. Person gets the extra diet

 c. Person does not get adequate food

 d. None of these

 Ans : (c)

Q39. Which one of the following is main cause of Marginalisation?

 a. Different dress

 b. Different films

 c. Different Languages

 d. All of these

 Ans : (c)

Q40. Marginalised groups are viewed with hostility.

 a. respect

 b. truth

 c. Fear

 d. All of these

 Ans : (c)

Q41. Give another name of Adivasis

 a. Respective truth

 b. Tribals

 c. Educated person

 d. None of these

 Ans : (b)

Q42. Is Adivasis having their own language?

 a. No

 b. Can't say

 c. May be

 d. Yes

 Ans : (d)

Q43. Which one of the following metal is found in forest?

 a. Sugar

 b. Sweet

 c. Iron

 d. Tea

 Ans : (c)

Q44. Literacy rate among tribal are very__________

 a. High

 b. Low

 c. In between

 d. Supreme

 Ans : (c)

Q45. _________ are needed to protect minor Communities.

 a. Safeguards

 b. Legal

 c. Laws

 d. None of these

 Ans : (b)

Q46. How many percent of Muslims are in India's population?

 a. 1.34%

 b. 22.3%

 c. 15.1%

 d. 20.0%

 Ans : (a)

Q47. __________ are the important part of the women's movement in India?

 a. Religious Women

 b. Common people

 c. Muslim women

 d. None of these

 Ans : (c)

Q48. Marginalisation results in :-

 a. Low social status

 b. not equal access of Eduation

 c. Both (a) & (b)

 d. None of these

Ans : (c)

Q49. How many percent of Muslim children in the 6 - 14 year of age group have never been enrolled in schools & dropped out?

 a. 70%

 b. 30%

 c. 25%

 d. 56%

 Ans : (c)

Q50. In Muslim community, there is a link between economic & _________ marginalisation.

 a. Political

 b. western

 c. Socio reform

 d. Social

 Ans : (d)

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

study material

,

MCQ with Solution - Understanding Marginalisation Class 8 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

MCQ with Solution - Understanding Marginalisation Class 8 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Free

,

Extra Questions

,

MCQ with Solution - Understanding Marginalisation Class 8 Notes | EduRev

,

video lectures

,

practice quizzes

,

Summary

,

Important questions

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

ppt

,

Exam

;