Micro-Organisms : Friend or Foe - MCQ, Class 8 Science | EduRev Notes

Science Class 8

Created by: Dr Manju Sen

Class 8 : Micro-Organisms : Friend or Foe - MCQ, Class 8 Science | EduRev Notes

The document Micro-Organisms : Friend or Foe - MCQ, Class 8 Science | EduRev Notes is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

1. The yeast multiply by a process called

(a)    Binary fission

(b)   Budding

(c)    Spore formation

(d)   None of the above

Ans: b

2. The example of protozoan is

(a)    Penicillium

(b)   Blue green algae

(c)    Amoeba

(d)   Bacillus

Ans: c

3. The most common carrier of communicable diseases is

(a)    Ant

(b)   Housefly

(c)    Dragonfly

(d)   Spider

Ans: b

4. The following is an antibiotics

(a)    Alcohol

(b)   Yeast

(c)    Sodium bicarbonate

(d)   Streptomycin

Ans: d

5. Yeast produces alcohol and carbon dioxide by a process called

(a)   Evaporation

(b)   Respiration

(c)   Fermentation

(d)   Digestion

Ans: c

6. The algae commonly used as fertilizers are called

(a)   Staphylococcus

(b)   Diatoms

(c)   Blue green algae

(d)   None of the above

Ans: c

7. Cholera is caused by

(a)   Bacteria

(b)   Virus

(c)   Protozoa

(d)   Fungi

Ans: a

8. Plant disease citrus canker is caused by

(a)   Virus

(b)   Fungi

(c)   Bacteria

(d)   None of these

Ans: c

9. The bread dough rises because of

(a)   Kneading

(b)   Heat

(c)   Grinding

(d)   Growth of yeast cells

Ans: d

Q 10.  Carrier of dengue virus is

(a)   House fly

(b)   Dragon fly

(c)   Female Aedes Mosquito

(d)   Butterfly

Ans: c

Q 11.  Yeast is used in the production of

(a)   Sugar

(b)   Alcohol

(c)   Hydrochloric acid

(d)   Oxygen

Ans: b

Q 12.  The vaccine for smallpox was discovered by

(a)    Robert Koch

(b)   Alexander Fleming

(c)    Sir Ronald Ross

(d)   Edward Jenner

Ans: d

Q 13. Chickenpox is caused by

(a)    Virus

(b)   Fungi

(c)   Protozoa

(d)   Bacteria

Ans: a

Q 14. The bacterium which promote the formation of curd

(a)   Rhizobium

(b)   Spirogyra

(c)   Breadmould

(d)   Lactobacillus

Ans: d

Q 15. Plasmodium is a human parasite which causes

(a)   dysentery

(b)  Sleeping sickness

(c)   Malaria

(d)   All of the above

Ans: c

Q 16. The bacterium Bacillus Anthracis was discovered by

(a)   Edward Jenner

(b)   Alexander Fleming

(c)   Louis Pasteur

(d)   Robert Koch

Ans: d

Q 17. Carrier of malaria causing protozoan is

(a)   Butterfly

(b)   Housefly

(c)   Female Anopheles Mosquito

(d)   Cockroach

Ans: c

Q 18. The process of conversion of sugar into alcohol is called

(a)   Infection

(b)   Moulding

(c)   Nitrogen fixation

(d)   Fermentation

Ans: d

Q 19. Foot and mouth disease of cattle is caused by

(a)   Fungi

(b)   Virus

(c)    Algae

(d)   None of these

Ans: b

Q 20. Which of the following is not a fungi

(a)    Paramecium

(b)   Bread mould

(c)    Penicillium

(d)   Aspergillus  

Ans: a

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

,

Summary

,

Exam

,

Class 8 Science | EduRev Notes

,

Free

,

Micro-Organisms : Friend or Foe - MCQ

,

practice quizzes

,

study material

,

Class 8 Science | EduRev Notes

,

shortcuts and tricks

,

Class 8 Science | EduRev Notes

,

past year papers

,

pdf

,

video lectures

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Micro-Organisms : Friend or Foe - MCQ

,

MCQs

,

Micro-Organisms : Friend or Foe - MCQ

,

Extra Questions

;