Minerals, Energy & Resources - MCQ with Solution, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 : Minerals, Energy & Resources - MCQ with Solution, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Minerals, Energy & Resources - MCQ with Solution, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of Class 10 category.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

1. Name the mineral which is used to reduce cavity.

(a) Silicon

(b) Fluorite

(c) Aluminium oxide 

(d) Limestone

 

2. Which out of the following metallic minerals is obtained from veins and lodes?

(a) Zinc

(b) Limestone

(c) Rutile

(d) Mica

 

3. In which kind of rocks are the minerals deposited and accumulated in the strata's?

(a) Igneous rocks

(b) Metamorphic rocks

(c) Sedimentary rocks

(d) None of these

 

4. Which out of the following minerals is formed as a result of evaporation in the arid regions?

(a) Gypsum

(b) Zinc

(c) Coal

(d) Copper

 

5. Which out of the following minerals is formed by the decomposition of surface rocks, and leaves a residual mass of weathered material?

(a) Gold

(b) Bauxite

(c) Zinc 

(d) Coal

 

6. Which out of the following minerals occurs in the sands of valley floors and the base of hills?

(a) Gold

(b) Copper

(c) Sulphur

(d) Marble

 

7. What is 'Rat hole' mining?

(a) Mining in places where there are lots of rats

(b) Mining done by family members in the form of a long narrow tunnel

(c) Mining that kills rats

(d) None of these

 

8. Name the mines in Karnataka which is a 100 per cent export unit?

(a) Balaghat mines

(b) Khetri mines

(c) Kudermukh mines

(d) None of these

 

9. Which state in India is the largest producer of manganese ores?

(a) Jharkhand

(b) Madhya Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Odisha

 

10. India is critically deficient in the reserve and production of:

(a) copper

(b) bauxite

(c) zinc

(d) platinum

 

11. Which state in India is the largest producer of bauxite?

(a) Odisha

(b) Karnataka

(c) Maharashtra

(d) Kerala

 

12. The Koderma-Gaya-Hazaribagh belt of Jharkhand is a leading producer of:

(a) copper

(b) manganese

(c) iron ore

(d) mica

 

13. Which out of the following is a non-conventional source of energy?

(a) Atomic energy

(b) Firewood

(c) Coal

(d) Natural gas

 

14. What is low grade brown coal called?

(a) Bituminous

(b) Anthracite

(c) Lignite

(d) None of these

 

15. About 63 per cent of India's petroleum production is from:

(a) Assam

(b) Mumbai High

(c) Gujarat

(d) None of these

 

16. Which is India's oldest oil producing state?

(a) Jharkhand

(b) Arunachal Pradesh

(c) Karnataka

(d) Assam

 

17. What has raised uncertainties about the security of energy supply in the future?

(a) Rising prices of oil and gas

(b) Lack of water resources

(c) Limited use of non-renewable fossil fuels

(d) Increasing use of renewable energy resources

 

18. Which mineral is used for generating atomic or nuclear power?

(a) Coal

(b) Bauxite

(c) Uranium

(d) Copper

 

19. The Monazite sands of Kerala are rich in:

(a) coal

(b) uranium

(c) thorium

(d) platinum

 

20. Where is the largest solar plant of India located?

(a) Gujarat

(b) Rajasthan

(c) Maharashtra

(d) Odisha

 

21. Nagarcoil and Jaisalmer are well-known for the effective use of

(a) tidal energy

(b) geothermal energy

(c) wind energy

(d) biogas

 

22. Biogas plants using cattle dung are called:

(a) hydel plants

(b) gobar gas plants

(c) thermal power station

(d) gas station

 

23. Which place in India is ideal for utilising tidal energy?

(a) Gulf of Kachchh

(b) Gulf of Khambhat

(c) Gulf of Mannar

(d) None of these

24. What are the Khetri mines famous for?

(a) Coal

(b) Cooper

(c) Iron

(d) Gold

 

25. Which out of the following is derived from the ocean waters?

(a) Limestone

(b) Sandstone

(c) Cobalt

(d) Bromine

 

 

Answers

 

1.

(a)

2.

(a)

3. (c)

4. (a)

5. (b)

6.

(a)

7.

(b)

8.

(c)

9.

(c)

10. (a)

11. (a)

12. (d)

13.

(a)

14.

(c)

15.

(b)

16.

(d)

17. (a)

18. (c)

19. (c)

20.

(a)

21.

(c)

22.

(b)

23.

(a)

24. (b)

25. (d)

 

 

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 10

Content Category

Related Searches

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

Minerals

,

mock tests for examination

,

study material

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

past year papers

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Energy & Resources - MCQ with Solution

,

Important questions

,

Free

,

Viva Questions

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Minerals

,

Exam

,

Sample Paper

,

Extra Questions

,

ppt

,

Semester Notes

,

Minerals

,

Energy & Resources - MCQ with Solution

,

Energy & Resources - MCQ with Solution

,

video lectures

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

;