Modes of Nutrition Notes | Study Advance Learner Course: Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

Class 6: Modes of Nutrition Notes | Study Advance Learner Course: Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

The document Modes of Nutrition Notes | Study Advance Learner Course: Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Advance Learner Course: Mathematics (Maths) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Introduction

Food is the most important and basic thing for life. Carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals are the components of food. These components are necessary for all living beings. All plants and animals require food for their growth and getting energy. The process of utilization of food by an animal to obtain energy for growth and development is known as nutrition. Plants make their food themselves but animals cannot. Hence, animals depend directly or indirectly on the plants.Modes of Nutrition Notes | Study Advance Learner Course: Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6Nutrition in Plants

Questions:

Ques 1: What are the components of food?

Ans: Carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals are the components of food.

Ques 2: What is nutrition?

Ans: The process of utilization of food by a living organism to obtain energy is called nutrition.

Ques 3: Why is need of nutrition?

Ans: Animals do not make their food themselves which plants do. Animals eat plants or plant-eating animals. Hence, animals are directly or indirectly depend on plants.


Mode of Nutrition in Plants

Autotrophic Nutrition

Auto means self and trophos means nourishment. Plants are called autotrophs because they make their food themselves. The making of food for themselves is called Autotrophic nutrition. Autotrophic nutrition is found in green plants.

AutotrophsAutotrophs

Heterotrophic Nutrition

The word Heterotrophic is the combination of two words i.e. Hetero + Trophos. Hetero means ‘others’ and ‘trophos’ means nourishment. If organisms depend on others for their food, it is called heterotrophic nutrition.

Animals cannot make their food themselves. They depend for food upon plants. Therefore, nutrition in animals is called Heterotrophic Nutrition. Animals are known as Heterotrophs.

Saprotrophic Nutrition

The taking of nutrients by an organism from dead and decaying matter in the form of a solution is called saprotrophic nutrition. The organisms which use the saprotrophic mode of nutrition are called saprotrophs.

Example: fungi.

FungiFungi

Questions:

Ques 1: What are autotrophs?

Ans: Organisms that make their food themselves are called autotrophs.

Ques 2: What is autotrophic mode of nutrition?

Ans: The mode of nutrition in which the organism makes its own food is called autotrophic mode of nutrition.

Ques 3: Give some example of autotrophs.

Ans: All green plants, such as grass, mango, bougainvillaea, etc. are examples of autotrophs.

Ques 4: What is heterotrophic mode of nutrition?

Ans: The mode of nutrition in which an organism takes food from another organism is called heterotrophic mode of nutrition. The nutrition in animals and non-green plants is an example of heterotrophic mode of nutrition.

Tiger: A HeterotrophTiger: A Heterotroph

Ques 5: Give examples of Heterotrophs.

Ans: Animals and non-green plants are examples of heterotrophs.

Ques 6: What is saprotrophs?

Ans: Plants which get their nutrition from dead or decaying plants in liquid form are called saprotrophs.

The document Modes of Nutrition Notes | Study Advance Learner Course: Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Advance Learner Course: Mathematics (Maths) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Related Searches

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

ppt

,

past year papers

,

Modes of Nutrition Notes | Study Advance Learner Course: Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

,

pdf

,

Exam

,

Modes of Nutrition Notes | Study Advance Learner Course: Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

Important questions

,

Extra Questions

,

Modes of Nutrition Notes | Study Advance Learner Course: Mathematics (Maths) Class 6 - Class 6

,

study material

,

Summary

;