Molecular basis of Inheritance - MCQ Test Class 12 Notes | EduRev

Class 12 : Molecular basis of Inheritance - MCQ Test Class 12 Notes | EduRev

 Page 1


Jahnvi’s Biology Classes 
  We say what we do 
SCO-43, Second Floor, Sec-20C, Chandigarh,  Phone Nos. 9216777953,  8054064606 
 
Topic- Molecular basis of Inheritance  
Test 
Time Allowed : 30 minutes  
Student’s Name __________________           Phone No’s_________________ 
 
 
OBJECTIVE BIOLOGY 
1.  The scientist involved in discovery of DNA  as chemical basis of heredity were.  
 (a) Hershey and Chase    (b) Griffith and Avery  
 (c) Avery, MacLeod and McCarty  (d) Waston and Crick 
2. Initiation codons for protein synthesis are  
 (a) UUU  and GGG     (b) AAU and UAA  
 (c) AUG and GUA     (d) GUG and AUG  
3. The two antiparallel strands of DNA are  
 (a) equidistant and run in ' 3 ' 5 ?  direction  
 (b) equidistant but run  in ' 3 ' 5 ?  and ' 5 ' 3 ? directions  
 (c) unequal and run in opposite directions  (d) unequal and diverge from each other  
4. Formation of RNA over the template of DNA  is  
 (a) replication   (b) translation   (c) transversion  (d) transcription  
5. The area of unwinding and separation of DNA strand during replication is called  
 (a) origin   (b) initiation point  (c) primer   (d) replication fork  
6. Topoisomerase is involved in  
 (a) producing RNA primer    (b) joining DNA segments  
 (c) producing nick in DNA    (d) separation of DNA strands  
7. Okazaki segments are  
 (a) small segments of RNA    (b) small peptides  
 (c) small DNA segments     
(d) small DNA segments formed over DNA template  
8. A proof reading during DNA replication  
 (a) wrong nucleotides are inserted   (b) wrong nucleotides are taken out  
(c) wrong nucleotides are removed and correct ones inserted  
(d) mutations are prevented  
Molecular Basic of Inheritance MCQ.doc                        Be Determined Towards Your Goal 
Page 2


Jahnvi’s Biology Classes 
  We say what we do 
SCO-43, Second Floor, Sec-20C, Chandigarh,  Phone Nos. 9216777953,  8054064606 
 
Topic- Molecular basis of Inheritance  
Test 
Time Allowed : 30 minutes  
Student’s Name __________________           Phone No’s_________________ 
 
 
OBJECTIVE BIOLOGY 
1.  The scientist involved in discovery of DNA  as chemical basis of heredity were.  
 (a) Hershey and Chase    (b) Griffith and Avery  
 (c) Avery, MacLeod and McCarty  (d) Waston and Crick 
2. Initiation codons for protein synthesis are  
 (a) UUU  and GGG     (b) AAU and UAA  
 (c) AUG and GUA     (d) GUG and AUG  
3. The two antiparallel strands of DNA are  
 (a) equidistant and run in ' 3 ' 5 ?  direction  
 (b) equidistant but run  in ' 3 ' 5 ?  and ' 5 ' 3 ? directions  
 (c) unequal and run in opposite directions  (d) unequal and diverge from each other  
4. Formation of RNA over the template of DNA  is  
 (a) replication   (b) translation   (c) transversion  (d) transcription  
5. The area of unwinding and separation of DNA strand during replication is called  
 (a) origin   (b) initiation point  (c) primer   (d) replication fork  
6. Topoisomerase is involved in  
 (a) producing RNA primer    (b) joining DNA segments  
 (c) producing nick in DNA    (d) separation of DNA strands  
7. Okazaki segments are  
 (a) small segments of RNA    (b) small peptides  
 (c) small DNA segments     
(d) small DNA segments formed over DNA template  
8. A proof reading during DNA replication  
 (a) wrong nucleotides are inserted   (b) wrong nucleotides are taken out  
(c) wrong nucleotides are removed and correct ones inserted  
(d) mutations are prevented  
Molecular Basic of Inheritance MCQ.doc                        Be Determined Towards Your Goal 
 
9. Bacterium in which transformation was first studied is  
 (a) Salmonella typhimurium    (b)  Streptococcus pneumoniae  
 (c)  Escherichia coli     (d) Streptococcus aureus  
 10. New strand formation on a DNA template can be initiated only by  
 (a) DNA polymerse I     (b) DNA polymerase III  
 (c) RNA primer     (d) DNA primer  
11. Griffith effect is  
 (a) DNA transcription    (b) RNA translation  
 (c) bacterial transformation    (d) bacterial transduction  
12. rRNA attaches amino acid is  
 (a) 3’end   (b) 5’end   (c) anticodon   (d) loop  
13. During DNA replication, the strands separate by  
 (a) DNA polymerase     (b) topoisomerase  
 (c) unwindase/helicase    (d) gyrase  
14. Nucleotide arrangement in DNA can be seen by  
 (a) X-ray crystallography    (b) electron microscope  
 (c) ultracentrifuge     (d) light microscope  
15. Who proved that DNA is basic genetic material ? 
 (a) Griffith   (b) Waston   (c) Boveri and Sutton  (d) Hershey and Chase 
16. Initiation codon of protein synthesis (in eukaryotes) is  
 (a) GUA   (b) GCA   (c) CCA   (d) AUG  
17. Which of the following serves as a terminal codon ? 
 (a) UAG   (b) AGA   (c) AUG   (d) GCG  
18. DNA synthesis can be specifically measured by estimating the incorporation of radio-labelled 
 (a) thymidine   (b) deoxyribose sugar   (c) uracil   (d) adenine  
19. The codons causing chain termination  are  
 (a) AGT, TAG, UGA     (b) UAG, UGA, UAA  
 (c) TAG, TAA, TGA     (d) GAT, AAT, AGT  
20. DNA is mainly found in  
 (a) nucleolus   (b) nucleus   (c) cytoplasm   (d) none of these  
21. The Pneumococcus experiment proves that  
 (a) bacteria do not reproduce sexually  
 (b) RNA sometime controls the production of DNA and proteins  
 (c) DNA is the genetic material  
 (d) bacteria undergo binary fusion  
 
Molecular Basic of Inheritance MCQ.doc                        Be Determined Towards Your Goal 
Page 3


Jahnvi’s Biology Classes 
  We say what we do 
SCO-43, Second Floor, Sec-20C, Chandigarh,  Phone Nos. 9216777953,  8054064606 
 
Topic- Molecular basis of Inheritance  
Test 
Time Allowed : 30 minutes  
Student’s Name __________________           Phone No’s_________________ 
 
 
OBJECTIVE BIOLOGY 
1.  The scientist involved in discovery of DNA  as chemical basis of heredity were.  
 (a) Hershey and Chase    (b) Griffith and Avery  
 (c) Avery, MacLeod and McCarty  (d) Waston and Crick 
2. Initiation codons for protein synthesis are  
 (a) UUU  and GGG     (b) AAU and UAA  
 (c) AUG and GUA     (d) GUG and AUG  
3. The two antiparallel strands of DNA are  
 (a) equidistant and run in ' 3 ' 5 ?  direction  
 (b) equidistant but run  in ' 3 ' 5 ?  and ' 5 ' 3 ? directions  
 (c) unequal and run in opposite directions  (d) unequal and diverge from each other  
4. Formation of RNA over the template of DNA  is  
 (a) replication   (b) translation   (c) transversion  (d) transcription  
5. The area of unwinding and separation of DNA strand during replication is called  
 (a) origin   (b) initiation point  (c) primer   (d) replication fork  
6. Topoisomerase is involved in  
 (a) producing RNA primer    (b) joining DNA segments  
 (c) producing nick in DNA    (d) separation of DNA strands  
7. Okazaki segments are  
 (a) small segments of RNA    (b) small peptides  
 (c) small DNA segments     
(d) small DNA segments formed over DNA template  
8. A proof reading during DNA replication  
 (a) wrong nucleotides are inserted   (b) wrong nucleotides are taken out  
(c) wrong nucleotides are removed and correct ones inserted  
(d) mutations are prevented  
Molecular Basic of Inheritance MCQ.doc                        Be Determined Towards Your Goal 
 
9. Bacterium in which transformation was first studied is  
 (a) Salmonella typhimurium    (b)  Streptococcus pneumoniae  
 (c)  Escherichia coli     (d) Streptococcus aureus  
 10. New strand formation on a DNA template can be initiated only by  
 (a) DNA polymerse I     (b) DNA polymerase III  
 (c) RNA primer     (d) DNA primer  
11. Griffith effect is  
 (a) DNA transcription    (b) RNA translation  
 (c) bacterial transformation    (d) bacterial transduction  
12. rRNA attaches amino acid is  
 (a) 3’end   (b) 5’end   (c) anticodon   (d) loop  
13. During DNA replication, the strands separate by  
 (a) DNA polymerase     (b) topoisomerase  
 (c) unwindase/helicase    (d) gyrase  
14. Nucleotide arrangement in DNA can be seen by  
 (a) X-ray crystallography    (b) electron microscope  
 (c) ultracentrifuge     (d) light microscope  
15. Who proved that DNA is basic genetic material ? 
 (a) Griffith   (b) Waston   (c) Boveri and Sutton  (d) Hershey and Chase 
16. Initiation codon of protein synthesis (in eukaryotes) is  
 (a) GUA   (b) GCA   (c) CCA   (d) AUG  
17. Which of the following serves as a terminal codon ? 
 (a) UAG   (b) AGA   (c) AUG   (d) GCG  
18. DNA synthesis can be specifically measured by estimating the incorporation of radio-labelled 
 (a) thymidine   (b) deoxyribose sugar   (c) uracil   (d) adenine  
19. The codons causing chain termination  are  
 (a) AGT, TAG, UGA     (b) UAG, UGA, UAA  
 (c) TAG, TAA, TGA     (d) GAT, AAT, AGT  
20. DNA is mainly found in  
 (a) nucleolus   (b) nucleus   (c) cytoplasm   (d) none of these  
21. The Pneumococcus experiment proves that  
 (a) bacteria do not reproduce sexually  
 (b) RNA sometime controls the production of DNA and proteins  
 (c) DNA is the genetic material  
 (d) bacteria undergo binary fusion  
 
Molecular Basic of Inheritance MCQ.doc                        Be Determined Towards Your Goal 
 
22. Similarity in DNA and RNA is that  
 (a) both are polymer of nucleotides   (b) both have similar pyrimidine  
 (c) both have similar sugar    (d) both are genetic material  
23. In three dimensional view the molecule of tRNA is  
 (a) L-shaped   (b) S-shaped   (c) Y-shaped   (d) E-shaped  
24. Length of one loop of B DNA  
 (a) 3.4 nm   (b) 0.34 nm   (c) 20 nm   (d) 10 nm  
25. Anticodon occurs in  
 (a) tRNA   (b) mRNA   (c) rRNA  (d) DNA  
26. Method of DNA replication in which two strands of DNA separate and synthesize new strands  
 (a) dispersive   (b) conservative  (c) semiconservative (d)  non conservative  
27. mRNA is synthesized on DNA template in which direction  
 (a) ' 3 ' 5 ?  (b) ' 5 ' 3 ?  (c) both (a) and (b)  (d) any  
28. Which of the following enzymes are used to join bits of DNA ? 
 (a) DNA ligase  (b) primase   (c) DNA polymerase  (d) endonuclease  
29. The following ratio is generally constant for a given species  
 (a) T C G A + + (b) A G C T + + (c) T A C G + + (d) G T C A + + 
30. During transcription, if the nucleotide sequence of the DNA strand that is being coded is ATACG 
than the nucleotide sequence in  the mRNA would be  
 (a) TATGC   (b) TCTGG  (c) UAUGC  (d) UATGC  
Answer Sheet  
1.
a b c d
2.
a b c d
3.
a b c d
4.
a b c d
5.
a b c d
6.
a b c d
7.
a b c d
8.
a b c d
9.
a b c d
10
a b c d
11.
a b c d
12.
a b c d
13.
a b c d
14.
a b c d
15.
a b c d
16.
a b c d
17.
a b c d
18.
a b c d
19.
a b c d
20.
a b c d
21.
a b c d
22.
a b c d
23.
a b c d
24.
a b c d
25.
a b c d
26.
a b c d
27.
a b c d
28.
a b c d
29.
a b c d
30.
a b c d
 
Molecular Basic of Inheritance MCQ.doc                        Be Determined Towards Your Goal 
Page 4


Jahnvi’s Biology Classes 
  We say what we do 
SCO-43, Second Floor, Sec-20C, Chandigarh,  Phone Nos. 9216777953,  8054064606 
 
Topic- Molecular basis of Inheritance  
Test 
Time Allowed : 30 minutes  
Student’s Name __________________           Phone No’s_________________ 
 
 
OBJECTIVE BIOLOGY 
1.  The scientist involved in discovery of DNA  as chemical basis of heredity were.  
 (a) Hershey and Chase    (b) Griffith and Avery  
 (c) Avery, MacLeod and McCarty  (d) Waston and Crick 
2. Initiation codons for protein synthesis are  
 (a) UUU  and GGG     (b) AAU and UAA  
 (c) AUG and GUA     (d) GUG and AUG  
3. The two antiparallel strands of DNA are  
 (a) equidistant and run in ' 3 ' 5 ?  direction  
 (b) equidistant but run  in ' 3 ' 5 ?  and ' 5 ' 3 ? directions  
 (c) unequal and run in opposite directions  (d) unequal and diverge from each other  
4. Formation of RNA over the template of DNA  is  
 (a) replication   (b) translation   (c) transversion  (d) transcription  
5. The area of unwinding and separation of DNA strand during replication is called  
 (a) origin   (b) initiation point  (c) primer   (d) replication fork  
6. Topoisomerase is involved in  
 (a) producing RNA primer    (b) joining DNA segments  
 (c) producing nick in DNA    (d) separation of DNA strands  
7. Okazaki segments are  
 (a) small segments of RNA    (b) small peptides  
 (c) small DNA segments     
(d) small DNA segments formed over DNA template  
8. A proof reading during DNA replication  
 (a) wrong nucleotides are inserted   (b) wrong nucleotides are taken out  
(c) wrong nucleotides are removed and correct ones inserted  
(d) mutations are prevented  
Molecular Basic of Inheritance MCQ.doc                        Be Determined Towards Your Goal 
 
9. Bacterium in which transformation was first studied is  
 (a) Salmonella typhimurium    (b)  Streptococcus pneumoniae  
 (c)  Escherichia coli     (d) Streptococcus aureus  
 10. New strand formation on a DNA template can be initiated only by  
 (a) DNA polymerse I     (b) DNA polymerase III  
 (c) RNA primer     (d) DNA primer  
11. Griffith effect is  
 (a) DNA transcription    (b) RNA translation  
 (c) bacterial transformation    (d) bacterial transduction  
12. rRNA attaches amino acid is  
 (a) 3’end   (b) 5’end   (c) anticodon   (d) loop  
13. During DNA replication, the strands separate by  
 (a) DNA polymerase     (b) topoisomerase  
 (c) unwindase/helicase    (d) gyrase  
14. Nucleotide arrangement in DNA can be seen by  
 (a) X-ray crystallography    (b) electron microscope  
 (c) ultracentrifuge     (d) light microscope  
15. Who proved that DNA is basic genetic material ? 
 (a) Griffith   (b) Waston   (c) Boveri and Sutton  (d) Hershey and Chase 
16. Initiation codon of protein synthesis (in eukaryotes) is  
 (a) GUA   (b) GCA   (c) CCA   (d) AUG  
17. Which of the following serves as a terminal codon ? 
 (a) UAG   (b) AGA   (c) AUG   (d) GCG  
18. DNA synthesis can be specifically measured by estimating the incorporation of radio-labelled 
 (a) thymidine   (b) deoxyribose sugar   (c) uracil   (d) adenine  
19. The codons causing chain termination  are  
 (a) AGT, TAG, UGA     (b) UAG, UGA, UAA  
 (c) TAG, TAA, TGA     (d) GAT, AAT, AGT  
20. DNA is mainly found in  
 (a) nucleolus   (b) nucleus   (c) cytoplasm   (d) none of these  
21. The Pneumococcus experiment proves that  
 (a) bacteria do not reproduce sexually  
 (b) RNA sometime controls the production of DNA and proteins  
 (c) DNA is the genetic material  
 (d) bacteria undergo binary fusion  
 
Molecular Basic of Inheritance MCQ.doc                        Be Determined Towards Your Goal 
 
22. Similarity in DNA and RNA is that  
 (a) both are polymer of nucleotides   (b) both have similar pyrimidine  
 (c) both have similar sugar    (d) both are genetic material  
23. In three dimensional view the molecule of tRNA is  
 (a) L-shaped   (b) S-shaped   (c) Y-shaped   (d) E-shaped  
24. Length of one loop of B DNA  
 (a) 3.4 nm   (b) 0.34 nm   (c) 20 nm   (d) 10 nm  
25. Anticodon occurs in  
 (a) tRNA   (b) mRNA   (c) rRNA  (d) DNA  
26. Method of DNA replication in which two strands of DNA separate and synthesize new strands  
 (a) dispersive   (b) conservative  (c) semiconservative (d)  non conservative  
27. mRNA is synthesized on DNA template in which direction  
 (a) ' 3 ' 5 ?  (b) ' 5 ' 3 ?  (c) both (a) and (b)  (d) any  
28. Which of the following enzymes are used to join bits of DNA ? 
 (a) DNA ligase  (b) primase   (c) DNA polymerase  (d) endonuclease  
29. The following ratio is generally constant for a given species  
 (a) T C G A + + (b) A G C T + + (c) T A C G + + (d) G T C A + + 
30. During transcription, if the nucleotide sequence of the DNA strand that is being coded is ATACG 
than the nucleotide sequence in  the mRNA would be  
 (a) TATGC   (b) TCTGG  (c) UAUGC  (d) UATGC  
Answer Sheet  
1.
a b c d
2.
a b c d
3.
a b c d
4.
a b c d
5.
a b c d
6.
a b c d
7.
a b c d
8.
a b c d
9.
a b c d
10
a b c d
11.
a b c d
12.
a b c d
13.
a b c d
14.
a b c d
15.
a b c d
16.
a b c d
17.
a b c d
18.
a b c d
19.
a b c d
20.
a b c d
21.
a b c d
22.
a b c d
23.
a b c d
24.
a b c d
25.
a b c d
26.
a b c d
27.
a b c d
28.
a b c d
29.
a b c d
30.
a b c d
 
Molecular Basic of Inheritance MCQ.doc                        Be Determined Towards Your Goal 
 
Topic- Molecular basis of Inheritance  
Test 
 
Answer Key 
1.  (c)  2. (d)  3. (b)  4. (d)  5. (a)  6. (c)  
7. (d)  8. (c)  9. (b)    10. (c)  11. (c)  12. (a)  
13. (c)  14. (a)  15. (d)  16.  (d)  17. (a)  18. (a)  
19. (b)  20. (b)  21. (c)  22. (a)  23. (a)  24. (a)  
25.  (a)  26. (c)  27. (a)  28. (a)  29. (c)  30. (c)  
 
Molecular Basic of Inheritance MCQ.doc                        Be Determined Towards Your Goal 
Read More
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

past year papers

,

video lectures

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

Exam

,

pdf

,

MCQs

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Molecular basis of Inheritance - MCQ Test Class 12 Notes | EduRev

,

Molecular basis of Inheritance - MCQ Test Class 12 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

Molecular basis of Inheritance - MCQ Test Class 12 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Viva Questions

,

Free

,

ppt

;