Class 5  >  EVS Class 5  >  NCERT Solutions: Who will do this work?

NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

Document Description: NCERT Solutions: Who will do this work? for Class 5 2022 is part of EVS Class 5 preparation. The notes and questions for NCERT Solutions: Who will do this work? have been prepared according to the Class 5 exam syllabus. Information about NCERT Solutions: Who will do this work? covers topics like  Have you seen such scenes around you?, Write, Discuss,  Imagine, Tell , Tell, What we have learnt and NCERT Solutions: Who will do this work? Example, for Class 5 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for NCERT Solutions: Who will do this work?.

Introduction of NCERT Solutions: Who will do this work? in English is available as part of our EVS Class 5 for Class 5 & NCERT Solutions: Who will do this work? in Hindi for EVS Class 5 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 5 Exam by signing up for free. Class 5: NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5
Table of contents
 Have you seen such scenes around you?
Write
Discuss
 Imagine
Tell 
Tell
What we have learnt
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

 Have you seen such scenes around you?

NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

Ans. Yes, I have seen such scenes around.

 

1. Have you ever thought of people who do this work? Can you imagine how they would feel?

Ans. The people who have to do this work feel it is very difficult, dirty, hard, and laborious.

 

2. Why do you think people need to do this kind of work?

Ans. People need to do this work due to poverty.

 

Write

1. Since When have they been doing this work?

Ans. Our school workers have been working for 10 years in our school. Our house help has been helping us since my shift there which is 15 years.


2. How much have they studied?

Ans. Most of them have studied only up to 5th class.

 

3. Have they tried to look for some other work?

Ans. No, they have not tried to look for any other work.

 

4. Did the elders in their family also do this work?

Ans. Yes, the elders in their families also do this work.

 

5. What kind of difficulties do they face in doing this work?

Ans. They have to face many difficulties while doing this work, such as:

(i) They have to face excessively foul-smelling garbage due to which they might suffer from many health-related problems.

(ii) The other people look at them with hatred and consider them as belonging to a low and backward community.

(iii) Even if they study, they do not get good jobs.

NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5



6. What are the different kinds of work being done in this drawing? List any five of these. 

 NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

Ans. Difficult kinds of work done in the above images are listed here. They are painting the house, working in fields or gardens, carrying goods, sweeping the road, and carrying the garbage.


2. If you were asked to do any five jobs shown in this picture, which would you choose? Why?
Ans. The five jobs I wished to do is teaching, doctor, scientist, shopkeeper, and artist. Because these jobs are easier when compared to the rest.

3. Which five jobs would you not choose? Why?
Ans. Five jobs which I would not choose are sweeper, gatekeeper, construction worker, driver, and cook. I wanted to do a job that satisfies my parents, which gives me more respect and I want to lead a happy life.

Discuss

 1. What kind of work or jobs do people not want to do? Why?

Ans. The work which does not require much brain is not challenging, for example, the work of a sweeper, gatekeeper, doing whitewash on building, etc. People do not want these jobs because by these jobs we cannot earn well, they are not challenging and they are not considered respectful.

 

2. So, who does this kind of work? Why do people do this kind of work that others do not want to do?

Ans. Poor people usually do this kind of work. This is because:

(i) They do not have enough money to study and get a good job.

(ii) Even if they study and get a degree, they still do not get a good job.

(iii) They have been in this job since their great grandparents or even before that, thus they are forced to get into this job only.


 Imagine

1. What would happen if nobody did this work? If nobody cleared the garbage lying outside your school or your house for one week, then what would happen? Think of some ways so that people would not do the work they don’t like to do. Draw a picture of what you thought.

Ans. If nobody would clear the garbage lying outside our school or our house, there would be-

(i) a lot of garbage accumulated here and there on the roads.

(ii) the place would become very filthy and foul-smelling

(iii) a lot of mosquitoes and other germs would breed in these areas and spread diseases.

Some other ways for cleaning, so that the people would not have to do this work are:

(i) Crane: A crane can be used which carries a huge amount of garbage at a time and does not require people to hold the garbage by hand.

NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

(ii) Dalao: It is a special type of big dustbin in which the garbage is collected. When it gets filled up, a crane or truck is brought and it takes away the whole dustbin as it is.


Tell 

1. Why did Gandhiji and his team start doing the job of cleaning? What do you think about this?

Ans. It was the usual practice that people from a particular community would do the job of cleaning. These people were considered untouchable and were hosted by other people. Gandhiji wanted to remove this practice of untouchability from society and also wanted the people to respect each other. Thus, Gandhiji and his team started doing the job of cleaning themselves so that can learn from them.

 

2. Do you know any such people in your area who try to help others in solving their problems? Find out.

Ans. Yes, there is a lady in our colony who has started an NGO. This NGO is working for the cleanliness of the roads, drains, etc. The people working in the NGO, personally clean and sweep the roads and drains, and thus they are helping others in solving their problems.

NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

3. Guests at Gandhiji’s Ashram had to learn this work also. If you were one of these guests, what would you do?
Ans. I would have learned this work and would have happily done that.


4. What are the toilet arrangements in your house? Where is the toilet? Inside the house or outside? Who cleans the toilet?

Ans. In our house, there is the provision of a modern and concert toilet which is located inside the house. The toilet has a flush system. It has a small water tank with a button. On pushing the button the water rushes out with speed and flushes away the stool and urine. It is cleaned daily.

 NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5


5. How did the man who was returning from the toilet behave with Mehadevbhai? Why did he behave like this?

Ans. The man who was returning from the toilet talked with Mahadevbhai in an insulting way and treated him feeling of hatred. He thought that these people who clean the toilet are from a very low community and are untouchables. Thus, they should be treated like this

 

6. How do people generally behave toward those people who clean toilets and drains? Write.

Ans. People generally behave toward those people who clean the toilets and drains in an insulting way as they consider them as untouchables and those belonging to a low community. They dislike and avoid touching them or allowing them to enter their kitchen or other rooms of the house except for the toilets.

 

7. Narayan and Gandhiji discussed all these many years ago. Have things changed now?

Ans. Yes, things have changed a lot now. Nowadays, most people do not believe in untouchability. In fact, the government has also passed many rules in favor of these people according to which misbehaving with these people is punishable by law. The government has also reserved many seats for these people in educational institutions and government jobs.

 

Tell

1. Who does the cleaning in your school? What all has to be cleaned?

Ans. The cleaning in our school is done by 3-4 sweepers. They have to clean the toilets, all the rooms, the terrace and the grounds of the school.

 

2. Do all the children as you help in this? If yes, how?

Ans. Yes, sometimes we help with this cleaning work. We clean our classroom. If any waste papers or any other waste are lying here and there, we collect them and throw them in the dustbin. We also clean our benches and chairs.

NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

 

3. If all do not help, why not?

Ans. Some students in the class, do not help at all. They are belonging to very rich families and they consider their insult work doing this cleaning work.

 

4. Do all the children do all kinds of work?

Ans. No, all the children do not perform all kinds of work. Those who consider this work as a low-status or insulting work and hate it, do not perform it or do it only superficially.

 

5. Do they sometimes have to miss classes to do this work?

Ans. No, they do not miss classes to do this work. They do it in just 5-10 minutes between the classes.

 

6. Do the girls and the boys do the same kinds of work?

Ans. Yes, the girls and boys do the same kinds of work.

 

7. What work do you do at home?

Ans. I do the following work at home:

(i) I clean my room daily. After studying, I arrange all my books and copies properly and do not allow them to spread.

(ii) I also clean my bed daily.

 

8. Is the work done by boys and girls, men and women the same?

Ans. No, usually the work done by boys and girls, men and women are not the same. The girls and women are usually involved in household jobs like cleaning the rooms, cooking, washing clothes, etc. The boys and men have usually involved the outdoor jobs like bringing vegetables, fruit, oil, and other household things paying electricity bills, etc.

 

9. Would you like to bring some change? What kind?

Ans. Yes, I would like to bring some changes to this. Girls and women should also be allowed to study so that they can get good jobs and become independent and self-reliant. Moreover, the boys and men should also participate in some household work and help the women.

 NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

Discuss

1. Do people look at different kinds of work in the same way? If not, why is this so? Why is it important to bring change?

Ans. No, even today people do not look at different kinds of work in the same way. Most of the road cleaners, toilet sweepers, etc. are still from some particular communities only. The other people do not consider these jobs respectable and they hate these jobs and also treat these people in a derogatory manner.

This difference has been created because rich people study well and get good jobs. Thus, they earn well and become richer. But the poor people can’t even afford to eat, So, they can’t spend on studying and are forced to take these kinds of jobs. This needs to be changed in order to bring equality among the people so that everyone should respect each other.

What we have learnt

1. Gandhiji used to say that every person should do every kind of work. How do you feel about this? If everyone followed this, what are the things that would change? What are some changes that will happen in your own house?

Ans. If everyone will start doing all kinds of work then no work will be considered low or disrespectful. There will be equality among the people, no one will feel superior or inferior. No one will insult anyone. Everyone will become independent. The practice of untouchability will also vanish. The men and women will work together at our own house also. The men will also help the women by doing some household work.

The document NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5 is a part of the Class 5 Course EVS Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5
46 videos|104 docs|30 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

study material

,

Semester Notes

,

Free

,

MCQs

,

Sample Paper

,

video lectures

,

NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

,

Objective type Questions

,

Important questions

,

NCERT Solutions: Who will do this work? Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

,

mock tests for examination

,

Exam

,

ppt

,

practice quizzes

,

pdf

,

Viva Questions

,

Summary

;