Class 5  >  EVS Class 5  >  NCERT Solutions: On the Move Again

NCERT Solutions: On the Move Again Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

Document Description: NCERT Solutions: On the Move Again for Class 5 2022 is part of NCERT Textbooks & Solutions for EVS Class 5 preparation. The notes and questions for NCERT Solutions: On the Move Again have been prepared according to the Class 5 exam syllabus. Information about NCERT Solutions: On the Move Again covers topics like and NCERT Solutions: On the Move Again Example, for Class 5 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for NCERT Solutions: On the Move Again.

Introduction of NCERT Solutions: On the Move Again in English is available as part of our EVS Class 5 for Class 5 & NCERT Solutions: On the Move Again in Hindi for EVS Class 5 course. Download more important topics related with NCERT Textbooks & Solutions, notes, lectures and mock test series for Class 5 Exam by signing up for free. Class 5: NCERT Solutions: On the Move Again Notes | Study EVS Class 5 - Class 5
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

NCERT Solution , Chapter 22 - on the Move Again, class 5, Environmental Science

 

1. Did all the farmers in Dhanu’s village have their own land?

Ans. No, all the farmers in Dhanu’s village don’t have their own land. Some of them work on the lands of big farmers.

 

2. During what time of the year did Dhanu’s family get work in the village?

Ans. Dhanu’s family gets work in the village till Dussehra from before the rainy season. They do not get work during the remaining six months, when there is no rain and no work in the fields.

 

3. Do you know of any families like Dhanu’s who have to leave their villages for months in search of work?

Ans. Yes, I know about two families in my Nani’s village who have to leave their villages for months in search of work.

 

4. If people in Dhanu’s village did not leave the villages in search of work, what difficulties would they face in their own village?

Ans. If people in Dhanu’s village did not leave the village in search of work, they would face many difficulties like they would not be able to get enough money to get their food, other household articles to live, or would not be able to effort their children’s school fees etc.

 

5. In Dhanu’s village, there can be no farming when there is no rain. Do you think farming can be done even without rain water? How?

Ans. Yes, farming can be done even without rain water. This is possible due to the various new methods of irrigation such as by using tubewell, canals, wheel for water lifting etc.

 

6. Dhanu’s family and many other from the village go far away for work but some people stay back in the village. Why does this happen?

Ans. When Dhanu’s family and many others from the village go far away for work, some people stay back in the village, in order to protect and take care of their houses and other household valuables.

 

7. When Dhanu and other children leave the village for six months, what happens in the village school?

Ans. When Dhanu and other children leave the village for six months, mainly the children of the big farmers study in the village school.

 

8. What arrangements are made at your home for old and unwell family members when everyone goes for work?

Ans. At our home when everyone goes for work, the female members usually remain at home to take care of the old and unwell family members. Otherwise, sometimes a maid servant is appointed for this purpose.

 

9. Why Does Mami wish that Dhanu should go to school for the whole year and study?

Ans. Mami wished Dhanu should go to school for the whole year and study so that he can study well and get a good job and work independently. He could become a rich person and earn a good reputation in the society and should not suffer like his family members.

 

10. What happens when you are able to go to school for a long time?

Ans. If we are not able to go to school for a long time, we will be restricated from the school.

 

11. Dhanu has to go with his village people to other place. Can there be some arrangements during that time so that Dhanu continues his studies? What kind?

Ans. Yes, when Dhanu has to go with his village people to other places there he can go to any nearby school. If there are many such children, then small classes can be conducted under the trees.

 

12. Do you know of any jobs/work for which people have to stay away from their families for many months? Look for examples from this book and write.

Ans. There can be many other jobs/work for which people have to stay away from their families for many months, such as-

(i) People who work in defence services.

(ii) Students who study in boarding school.

(iii) Some people are in service or engaged in business.

(iv) People who go on pilgrimage or for tourism.

 

13. What are the similarities and differences in the lives of different kinds of farmers?

Ans. There are many similarities and differences in the lives of different kinds of farmers. Some similarities are:

(i) Most of the farmers are fully dependent on the farms to earn their living.

(ii) In most cases, all the family members are engaged in farming.

(iii) Most of them are dependent on rains for their farming.

(iv) Most of them have to borrow a lot of money in order to get good machines for their farms.

(v) Most of them are illiterate.

(vi) Most of them follow the same basic methods for farming, irrigation etc.

Differences:

(i) Some of them have their own lands and some are so poor that they have to work on other’s lands.

(ii) Some are working in rainy weather conditions but some are totally deprived of rains and have to survive in drought conditions.

(iii) They sow different varieties of seeds depending upon the climatic conditions at their places.

(iv) Some follow the old traditional methods of seed growing, irrigation etc. and some adopt new methods.

The document NCERT Solutions: On the Move Again Notes | Study EVS Class 5 - Class 5 is a part of the Class 5 Course EVS Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5
45 videos|104 docs|30 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

ppt

,

Viva Questions

,

Exam

,

past year papers

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

NCERT Solutions: On the Move Again Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

,

NCERT Solutions: On the Move Again Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

,

NCERT Solutions: On the Move Again Notes | Study EVS Class 5 - Class 5

,

Extra Questions

,

video lectures

,

study material

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Summary

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

pdf

;