Class 5  >  Mathematics for Class 5: NCERT  >  NCERT Solutions: Boxes and Sketches

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Document Description: NCERT Solutions: Boxes and Sketches for Class 5 2022 is part of Mathematics for Class 5: NCERT preparation. The notes and questions for NCERT Solutions: Boxes and Sketches have been prepared according to the Class 5 exam syllabus. Information about NCERT Solutions: Boxes and Sketches covers topics like and NCERT Solutions: Boxes and Sketches Example, for Class 5 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for NCERT Solutions: Boxes and Sketches.

Introduction of NCERT Solutions: Boxes and Sketches in English is available as part of our Mathematics for Class 5: NCERT for Class 5 & NCERT Solutions: Boxes and Sketches in Hindi for Mathematics for Class 5: NCERT course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 5 Exam by signing up for free. Class 5: NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

NCERT Solution, Boxes And Sketches, class 5, Mathematics
 

1. She made four more shapes. Each is to be folded along the dotted lines. You have to find out which of these can be made into a box.

 (a) (b)   (c)   (d) 

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Ans. 

Cut outs (a) and (c) can be folded along the dotted lines to make a box.

 

2. Look at this floor map of a house. Make doors and windows on the deep drawing of this house.

Ans. 

Doors and windows are shown on the deep drawing as under:

 

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Yes, there are two windows which couldn’t be shown on the drawing. These are shown as  encircle on the floor map.

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

3. Try to make a floor map of your own house.

Ans. A floor map of my house is as under:

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

4.  Soumitro and his friends made deep drawings of a cube. These are their drawings.

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

(a)Which of these drawing look corrrect to you?

Ans.

(a) The drawing numbered (d) and (e) look correct.

  

(b) Can you add some lines to make drawing (f) into a deep drawing of the cube?

Ans.

(b) Yes, I can add some lines to make drawing (f) into a deep drawing of the cube as shown.

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

5. This cut-out is folded to make a cube. 

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Which of these are the correct deep drawings of that cube?

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Ans. 

(a), and (e) are the correct deep drawings of the cube made out of the given cut-out.

 

6. Make drawings to show how this bridge will look

(a) From the top

Ans. (a) 

 NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

(b) From the front

Ans. (b) 

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

(c) From the side

Ans. (c) 

 NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

7. How many cubes are needed to make this interesting model?   

    NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

(a) Here are some drawings for the model. Mark the correct top view drawing with ‘T’ and the correct side view drawing with ‘S’.

 

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Ans. 

Number of cubes needed to make the given model.

= (5 x 5 x5) -7 x1-5x2-3x3-1x4

= 125-7-10-9-4

= 125-30 = 95

(d) -T  (b) -S.

The document NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 is a part of the Class 5 Course Mathematics for Class 5: NCERT.
All you need of Class 5 at this link: Class 5

Related Searches

Semester Notes

,

MCQs

,

Extra Questions

,

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

,

Free

,

Viva Questions

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Exam

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

pdf

,

past year papers

,

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

,

shortcuts and tricks

,

NCERT Solutions: Boxes and Sketches Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

,

ppt

,

Summary

,

study material

,

video lectures

;