Class 5  >  Mathematics for Class 5: NCERT  >  NCERT Solutions: Can you See The Pattern

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Document Description: NCERT Solutions: Can you See The Pattern for Class 5 2022 is part of Mathematics for Class 5: NCERT preparation. The notes and questions for NCERT Solutions: Can you See The Pattern have been prepared according to the Class 5 exam syllabus. Information about NCERT Solutions: Can you See The Pattern covers topics like and NCERT Solutions: Can you See The Pattern Example, for Class 5 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for NCERT Solutions: Can you See The Pattern.

Introduction of NCERT Solutions: Can you See The Pattern in English is available as part of our Mathematics for Class 5: NCERT for Class 5 & NCERT Solutions: Can you See The Pattern in Hindi for Mathematics for Class 5: NCERT course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 5 Exam by signing up for free. Class 5: NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

NCERT Solution, Can you See The Pattern, class 5, Mathematics
 

 1. What should come next?

(a)

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

(b)

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

(c)

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

(d)

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Ans. (a) 

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 

(b)

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

(c) 

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

(d) 

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

2. See this pattern

____(a)

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

The rule of the pattern is — turning by NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5  each time. Which will be the next? Tick the NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5right one.

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Ans. 

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5


3. Magic Squares

____Do you remember magic triangles? Cone now, let’s make some magic squares.

Q. Fill this square using all the numbers from 46 to 54.

Ans. 

In this magic square, the sum of each of the row of numbers (across down and diagonally) is always the same. We have to complete the magic squares, remembering that the numbers in each line are equal to 150.

Clearly:

In 3 rd row: The required number= 150-52-47=150-99=51

In 3 rd column: The required number =150-49-47=150-96=54

In 2 nd row: The required number = 150-46-54= 150-100=50

In 2 nd column: The required number= 150-50-52= 150-102=188

In 1 st row: The required number= 150-18-49=150-97= 53

Therefore, the complete magic square is

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

Q. Fill this square suing all the numbers from 21 to 29.

Rule: The total of each side is 75.

Ans.

Let us fix 26 on the top most left hand side box.

Taking the diagonal of the square, we have

26+25=51 and 75-51=24

Therefore, put 24 at the end of this diagonal.

Fix 22 on the top most-right side box.

Taking the diagonal in which 22 lies, we have

22+25=47 and 75-47=28

Therefore, put 28 at the end of this diagonal.

Clearly,

In 1 st row: The required number =75-(26+22) =75-48=27

In 1 st column: The required number = 75-(26+28) =75-54=21

In 2 nd row: The required number =75- (21+25) =75-46=29

In 2 nd column: The required number =75-(28+24) =75-52=27

Therefore, the complete magic square is as shown below:

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5


3. Fill in the blank spaces in the same way.

(a) 14+…..+……=34+24+20

(b) ……+ 42+ ……=65+…. +80

(c) 200 + 300 + ….. = ….. + 400 + …….

(d) ….. + ….. + ….. = ….. + ….. + …….

 

 Ans. 

(a) 14 + 20 + 34 = 34 + 14 +20

(b) 80 + 42 + 65 = 65 + 42 + 80

(c) 200 + 300 + 400 = 300 + 400 + 200

(d) 34 + 29 +47 = 47 + 34 +29

 

4. Now you try and change these numbers into special numbers:

(a) 28 (b) 132 (c) 273

Ans. (a)

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

(b) 

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

(c) 

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 

5. Choose any 3NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 3 box from a calendar and find the total in the same way. Play this game with your family.

Ans.

Let us mark a 3NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 53 box (9 dates) on the calendar and see some magic.

 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Take the smallest number: 2

Add 8 to it: +8

10

Multiply it by 9 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 59

Total 90

 

6. Take any number. Now multiply it by 2, 3, …… at every step. Also add 3 to it at each step. Look at the difference in the answer. Is it the same at every step?

 

12 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 2 + 3 = 27

12 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 3 + 3 = 39

12 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 4 + 3 = 51

12 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 5 + 3 = 63

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

 Ans.

Filling in the blank boxes, we have

12 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 6 + 3 = 75

12 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 7 + 3 = 87

12 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 8 + 3 = 99

12 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 9 + 3 = 111

 

7. Look at the numbers below. Look for the pattern. Can you take it forward?

(9 – 1) ÷ 8 = 1

(98 – 2) ÷ 8 = 12 

(987 – 3) ÷ 8 = 123 

(9876 – 4) ÷ 8 = ____ 

(98765 – 5) ÷ 8 = ____ 

( ____–__ ) ÷ 8 = ____ 

( ____–__ ) ÷ 8 = ____

 

Ans.

Yes, the given pattern can be taken forward as under:

(9 – 1) ÷ 8 = 1

(98 – 2) ÷ 8 = 12

(987 – 3) ÷ 8 = 123

(9876 – 4) ÷ 8 = 1234

(98765 – 5) ÷ 8 = 12345

(987654 – 6) ÷ 8 = 123456

(9876543 – 7) ÷8 = 1234567

 

8. Smart Adding

1 +2 +3 +4 +5 +6 +7 +8 +9 +10 = 55

11+12+ .. + ..  + .. + ..   +..  + .. + .. +20 = 155 

21+ .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. +30 = …

31+ .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. +40 = …

41+ .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. +50 = …

51+ .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. +60 = 555 

61+ .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. + .. +70 = … 

 

Ans. 

1 +2 +3 +4 +5 +6 +7 +8 +9 +10 = 55

11+12+13 +14 +15 +16 +17 +18 +19 +20 = 155

21+22 +23 +24 +25 + 26+27 +28 +29 +30 = 255

31+32 +33 +34 +35 +36 +37 +38 +39+40 = 355

41+42 +43 +44 +45 +46 +47 +48+49 +50 = 455

51+52 +53 +54 +55 +56 +57 +58+59 +60 = 555

61+62+63+64 +65 +66 +67 +68 +69 +70 = 655

 

9. Take the first two odd numbers, now add the, see what you get.

Now, at every step, add the next odd number.

1 + 3 = 4 = 2NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 2

1 + 3 + 5 = 9 = 3 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 3

1 + 3 + 5 + 7 = 16 = 4 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 4

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

How far can you go on?

Ans.

Let us complete it.

1 + 3 + 5 + 7 +9 = 25 = 5 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 5

1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 = 36 = 6 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 6

1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 = 49 = 7 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 7

 

10. Secret Numbers

Banno and binod were playing a guessing game by writing clues about a secret number. Each tried by writing clues about a secret number. Each tried to guess the other’s secret number from the clues.

Can you guess their secret numbers?

(a) It is larger than half of 100.

Ans. 

(a) It is larger than half of 100 means > 50.

 

(b) It is more than 6 tens and less than 7 tens.

Ans. 

(b) It is more than 6 tens and less than 7 tens it lies between 60 and 70.

(c) The tens digit is one more than he one’s digit.

Ans. 

(c) The tens digit is one more than one’s digit is 6-5 =5.

 

(d) Together the digits have a sum of 11.

Ans. 

(d) Together the digits have the sum of 11, so the number is 65.

 

11. Write a set of clues for a secret number of your own. Then give it to a friend to guess your secret answer.

Ans. 

A set of clues to find secret numbers are:

____ It is larger than half of 100.

It is more than 7 tens and less than 8 tens.

The tens digit is one less than the one’s digit.

Together the digits have a sum of 15.

 

12. (a) Ask your friend-Write down his age. Add 5 to it. Multiply the sum by 2. Subtract 10 from it. Next divide it by 2. What do you get?

 

Ans.

(a) Age: 7

Add 5 to it: 7 + 5 =12

Multiply the sum by 2= 12 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 2 =24

Subtract 10 from it = 24 -10 =14

Divide it by 2 =14/2= 7

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

Ans.

(b) Take a number as 5(say)

Double it 5 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 52 = 10

Multiply by 5 = 10NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 55 = 50

Divide your answer by 10 = 50 ÷ 10 = 5

Thus, we got the supposed answer.

 

(c) Look at this pattern of number and take it forward.

1 = 1 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 1

121 = 11 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 11

12321 = 111 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 111

1234321 = ?

Ans. 

(c) Taking the pattern forward, we have

1234321 = 1111 NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 1111.

The document NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5 is a part of the Class 5 Course Mathematics for Class 5: NCERT.
All you need of Class 5 at this link: Class 5
36 videos|73 docs|45 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Free

,

MCQs

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

,

study material

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

,

Summary

,

past year papers

,

Exam

,

pdf

,

practice quizzes

,

ppt

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

,

Semester Notes

,

NCERT Solutions: Can you See The Pattern Notes | Study Mathematics for Class 5: NCERT - Class 5

,

Extra Questions

;